Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ετοιμάζονται «επιπλέον μέτρα» από Γαλλία - ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΪΡΟ.--

«Μέτρα προστασίας των αμάχων στη Συρία» θα ζητήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, την επόμενη βδομάδα, για τις εξελίξεις στη χώρα. Αυτό αποφάσισε η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου, αργά την Πέμπτη, εκφράζοντας ανησυχία για τη συνέχιση των συγκρούσεων παρά την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν και της εκεχειρίας, που προβλέπει και πιέζοντας για όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάπτυξη των παρατηρητών.

Λίγες ώρες αργότερα, ισχυρή έκρηξη συγκλόνιζε την ιστορική συνοικία Μιντάν, της Δαμασκού, όταν βόμβα εξερράγη την ώρα που κόσμος εξερχόταν από το τέμενος Ζάιν αλ Αμπιντίν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν 28. Οι συριακές αρχές επέρριψαν την ευθύνη σε ενόπλους της αντιπολίτευσης και προειδοποίησαν ότι θα τους «συνθλίψουν με σιδηρά γροθιά» και επικαλούμενες πηγές της αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν λεωφορείο με κυβερνητικούς πολιτοφύλακες.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι «αν δεν υπάρξουν σαφή αποτελέσματα ως προς την κατάπαυση πυρός, θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα» επικαλούμενες το άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατροπής των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων, σε στρατιωτικές. Πιο προσεκτική η διατύπωση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, που μίλησε απλώς για αναγκαιότητα «ετοιμότητας αντίδρασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας», αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πρόοδος στην εκεχειρία.

Ρωσία και Κίνα έχουν καταστήσει σαφές ότι δε στηρίζουν νέες κυρώσεις, κάτι που σημαίνει ότι η εύθραυστη σύμπνοια στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα τερματιστεί. Χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις καταγγελίες του κατά της συριακής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ότι «λειτουργεί με τρομοκρατικές μεθόδους», κάλεσε όμως, σε έντονο ύφος, και τη Δαμασκό να συμμορφωθεί άμεσα με την εκεχειρία.

Ο ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, από την άλλη, δήλωνε «θορυβημένος» από τις πληροφορίες ότι βομβαρδίζονται κατοικημένες περιοχές (π.χ. Χάμα) και επαναλάμβανε την έκκλησή του για επιτάχυνση των διαδικασιών (κυρίως γραφειοκρατικών) προκειμένου ν' αρχίσει η αποστολή παρατηρητών στο συριακό έδαφος. Εκτιμάται ότι με τους υπάρχοντες ρυθμούς μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν καταφέρει να φτάσουν στη Συρία 100 άνδρες από τους 300 της δύναμης του ΟΗΕ (UNSMIS).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ