ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2012
Σελ. /32
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ζητάνε συγκυβέρνηση με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Αναγορεύουν τώρα και σε δικό τους στόχο την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Επαναδιαπραγμάτευση ρυθμίσεων του μνημονίου ζητάνε τώρα και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, μία μέρα μετά τις εκλογές. Εχοντας ως άμεσο στόχο να χειραγωγήσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και ζητώντας παράλληλα να αξιοποιήσουν τη ψήφο του λαού για να εξασφαλίσουν επιμέρους προσαρμογές της δημοσιονομικής πολιτικής, που να ανταποκρίνονται στα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων προβάλουν το αίτημα για αλλαγές στο μνημόνιο.

«Ψήφο οργής, ψήφο αντιμνημονιακή, ψήφο τιμωρίας», που οδήγησε σε «ένα γόνιμο αδιέξοδο» (!) χαρακτηρίζει την προχτεσινή ψηφοφορία και το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δίνοντας επί της ουσίας το στίγμα για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που επιδιώκουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο Δ. Δασκαλόπουλος εκτιμά ότι με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα «ευκταίο θα ήταν μία κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας και λαϊκής νομιμοποίησης, η οποία θα συμπεριελάμβανε και το μεγάλο νικητή των εκλογών -τον ΣΥΡΙΖΑ- με τη σαφή αντιμνημονιακή θέση».

Η συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης, που όπως προκύπτει από τη δήλωση Δασκαλόπουλου θα αντιστοιχούσε στα συμφέροντα και τις βλέψεις των μεγαλοβιομηχάνων, θα έδινε την «ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο, που θα διεκδικούσε από μία Ευρώπη που αλλάζει, νέους όρους αντιμετώπισης της Ελλάδας, με βάση ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Από τις νέες εκλογές που θα γίνουν αν δεν καταλήξουν οι διερευνητικές εντολές, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ελπίζει σε «μία καθαρή, ομοιογενή εντολή στις όποιες δυνάμεις ο λαός θα επιλέξει». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, αυτό που σήμερα προκρίνουν οι βιομήχανοι είναι μια «βιώσιμη διακυβέρνηση και βιώσιμο εθνικό μέλλον μέσα στη νέα Ευρώπη», το οποίο θα προκύψει από την «αναδημιουργία ενός πολιτικού συστήματος, ηθικά αδιάβλητου και λειτουργικά αποτελεσματικού, ικανού να δώσει άμεση και μακροπρόθεσμη λύση στο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας».

Κυβέρνηση συνεργασίας με γνώμονα την επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων του μνημονίου, ζητά η μερίδα του κεφαλαίου που εκπροσωπεί ο Κ. Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ).

«Το εκλογικό αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων καθιστά δύσκολο αλλά όχι αδύνατο το σχηματισμό κυβέρνησης», σχολίασε χτες, καλώντας τα κόμματα από τα οποία προσδοκά το κεφάλαιο να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση μαύρου μετώπου «να σταματήσουν να λαϊκίζουν και να σκέφτονται μόνο τα μικροκομματικά τους οφέλη, να ομονοήσουν και να βάλουν πάνω απ' όλα την πατρίδα και την έξοδό της από την κρίση». «Πρωτίστως», τόνισε, «απαιτείται να υπάρξει μια επιτυχής επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων του μνημονίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, ζητώντας και αυτός να σχηματιστεί «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί επιβάλλεται και οφείλουν πάση θυσία να σχηματίσουν».

Μια «μεταβατική περίοδο που ενέχει σοβαρούς κινδύνους» διακρίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης, που τάσσεται υπέρ της «συνεννόησης» για την παραμονή στο ευρώ ως «εθνικό ζητούμενο». Φτάνει μάλιστα στο σημείο να κάνει υποδείξεις στους εργαζόμενους και το ΚΚΕ, λέγοντας ότι η θετική εξέλιξη της τουριστικής περιόδου απαιτεί «ηρεμία και ομαλότητα» και ότι ο «τουριστικός κόσμος της χώρας απαιτεί» να αρθούν στο ύψος των «κρίσιμων περιστάσεων» όλες οι «εκλεγείσες πολιτικές δυνάμεις»!


Να σημάνει συναγερμός στη θύελλα που φέρνουν

Η κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης επιβάλλει να μη χαθεί ούτε λεπτό στην οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης

Τώρα, χωρίς να χαθεί χρόνος σε αυταπάτες και αναμονή, ο λαός να οργανώσει την πάλη του απέναντι στα χειρότερα που έρχονται
Τώρα, χωρίς να χαθεί χρόνος σε αυταπάτες και αναμονή, ο λαός να οργανώσει την πάλη του απέναντι στα χειρότερα που έρχονται
Απόλυτα δεδομένες είναι οι αντιλαϊκές «εκκρεμότητες», τα νέα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει το όποιο «νέο» διάδοχο κυβερνητικό σχήμα. Προκειμένου να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης της μιας ή της άλλης μορφής, αλλά με κοινό γνώρισμα να διαχειρίζεται τις υποθέσεις των μονοπωλίων, κυβερνητικά στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών κινδυνολογούσαν χτες ότι «αν δεν υπάρξει κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την επόμενη δόση με την τρόικα», τότε από το τέλος του Ιούνη και για τη συνέχεια θα υπάρχει «πρόβλημα ρευστότητας»!

Το διαμορφωμένο αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

-- Για σήμερα Τρίτη έχουν προγραμματίσει την έκδοση νέου κρατικού δανείου (έντοκα γραμμάτια, προκειμένου να εξοφλήσουν προηγούμενα δάνεια στους τραπεζίτες.

-- Για τις 14 - 15 Μάη προγραμματίζουν τη σύγκλιση των Γιούρογρουπ - Εκοφίν, με θέμα τις «εκκρεμότητες» μαζί και τα νέα μέτρα για τον Ιούνη.

-- Στις 15 Μάη λήγουν ομόλογα σε ρήτρα ξένου δικαίου, αξίας 450 εκατ. ευρώ οι κάτοχοι των οποίων εξαιρέθηκαν και αρνήθηκαν να ενταχτούν στο λεγόμενο «εθελοντικό» κούρεμα. Με τα συγκεκριμένα παράσιτα βρίσκονται ακόμη στα παζάρια.

-- Στις 18 Μάη λήγουν ομόλογα ονομαστικής αξίας ύψους 4 δισ. ευρώ. Σημερινός «ιδιοκτήτης» φέρεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία επίσης εξαίρεσαν από το «κούρεμα». Η Τράπεζα της λυκοσυμμαχίας είχε αγοράσει τα συγκεκριμένα κομμάτια «μπιρ παρά» από τη δευτερογενή αγορά, περίπου στο 50% της ονομαστικής αξίας, δηλαδή κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Τώρα περιμένουν να τα πληρωθούν στο ακέραιο, βγάζοντας και αστρονομικό κέρδος 2 δισ. ευρώ.

-- Προς διεκπεραίωση παραμένουν ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών. Την περασμένη βδομάδα, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με «πράξη του υπουργικού συμβουλίου» χάρισε στους τραπεζίτες ακόμη 18 δισ. ευρώ, ποσά που προέρχονται από τα δάνεια της τρόικας. Πρόκειται μόνο για την πρώτη από τις δόσεις για την ενίσχυσή τους, που προδιαγράφεται στα 50 δισ. ευρώ.

-- Γύρω στις 20 Μάη ήταν προγραμματισμένος ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας και προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα μέτρα του Ιούνη.

-- Στην «ουρά» περιμένει η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το χαράτσωμα της λαϊκής οικογένειας, όπως για την «εισφορά αλληλεγγύης» (εισοδήματα 2011 για μισθωτούς - επαγγελματίες), «τέλος επιτηδεύματος» (αυτοαπασχολούμενοι), χαράτσια στη λαϊκή κατοικία μέσω λογαριασμών ΔΕΗ (2012) κ.ά.

--Τέλη Μάη προγραμματίζονται οι «εξειδικεύσεις» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, τα νέα μέτρα από 11,5 μέχρι 15 δισ. ευρώ. Στην ημερήσια διάταξη ήταν και παραμένει η απογείωση των φόρων στο λαϊκό εισόδημα, την κατοικία και την κατανάλωση, μαζικές απολύσεις και λουκέτα σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μειώσεις μισθών και συντάξεων, σφαγή προνοιακών επιδομάτων (ανεργίας, ΕΚΑΣ κ.ά.) κατεδάφιση άλλων κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Συναντήσεις με Παπαδήμο, Πετσάλνικο και Σαμαρά

Με την παράδοση της διερευνητικής εντολής στη ΝΔ δρομολογήθηκαν χτες οι μετεκλογικές εξελίξεις

Με την υποβολή της παραίτησης Παπαδήμου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την παράδοση της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης στον Α. Σαμαρά, δρομολογήθηκαν χτες οι μετεκλογικές εξελίξεις. Πριν τη συνάντηση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, από τον οποίο ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση, ο Κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος επέδωσε τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.

Σύμφωνα με αυτά, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 18,85% και 108 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,8% και 52 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 13,18% και 41 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 10,60% και 33 έδρες, το ΚΚΕ 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή 6,97% και 21 έδρες και η ΔΗΜΑΡ 6,1% και 19 έδρες. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν βλέπει σύντομα να σχηματίζεται κυβέρνηση, εξέφρασε την ευχή «να υπάρξουν αποφάσεις που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη χώρα (που) πρέπει να συνεχίσει να είναι όρθια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα στην Ευρωζώνη».

Στη μεταξύ τους συνάντηση, ο Λ. Παπαδήμος είπε στον Κ. Παπούλια ότι «η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας» και ότι «η αποστολή που της είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί», εννοώντας προφανώς την παραπέρα εξόντωση του λαού με τη δανειακή συμφωνία και τα μέτρα που τη συνοδεύουν.

Επιβεβαιώνοντας ότι τα χειρότερα είναι μπροστά, σημείωσε ακόμα ότι «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της δύσκολης πορείας για την εξυγίανση και ανόρθωση της οικονομίας και για τη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης» και ζήτησε «να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη προκειμένου να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια της ανόρθωσης της οικονομίας». Τον κίνδυνο του «αδιεξόδου», σε περίπτωση που δε σχηματιστεί κυβέρνηση, ανέδειξε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα χτες το πρωί με τον Φ. Πετσάλνικο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ