ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάη 2012
Σελ. /32
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Επιμένει σε συγκυβέρνηση των ευρωενωσιακών κομμάτων

Πέντε όρους για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας έθεσε, χτες, στον Αντ. Σαμαρά

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με τις προτάσεις του να δώσει διέξοδο στην αστική διαχείριση και να διασφαλίσει τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Τη θύελλα που φέρνουν η ΕΕ και τα κόμματά της μόνο ο λαός οργανωμένος μπορεί να την αποκρούσει
Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί με τις προτάσεις του να δώσει διέξοδο στην αστική διαχείριση και να διασφαλίσει τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Τη θύελλα που φέρνουν η ΕΕ και τα κόμματά της μόνο ο λαός οργανωμένος μπορεί να την αποκρούσει
Το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, με τη συμμετοχή των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, πρότεινε χτες ο Ε. Βενιζέλος, προβάλλοντας την αναγκαιότητα από τη σκοπιά της πλουτοκρατίας για «αντιμετώπιση του προβλήματος της διακυβέρνησης της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αντ. Σαμαρά παρουσίασε την πρότασή του για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» στη βάση της εφαρμογής των μέτρων και πολιτικών που έχουν ψηφιστεί και απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο. Με πρωτεύοντα στόχο τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ στην όποια συγκυβέρνηση, τάχτηκε και αυτός υπέρ της «διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για θέματα που αφορούν τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο»!

Μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε τα πέντε σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Συγκεκριμένα:

-- Πρότεινε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ «που ως πρώτο κόμμα έχει λάβει το μπόνους των 50 εδρών».

-- Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση συνεργασίας και ότι δε θέτει όρο για τη συγκρότησή της τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ σ' αυτήν.

-- Εβαλε ως όρο ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής, που, όπως υποστήριξε, «θα απηχεί τη νέα τάση που κατέγραψε το εκλογικό αποτέλεσμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ αναζητά «αντιμνημονιακό» πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, με στόχο την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων. Χτες βράδυ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, διευκρίνισε ότι θα προτείνουν πρωθυπουργό «από την αριστερά».

-- Εθεσε ως «θεμέλιο» της κυβέρνησης και «μίνιμουμ της προγραμματικής συμφωνίας» την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Δηλαδή, όρους που συνυπογράφουν οι δυνάμεις του οπορτουνισμού και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Ε. Βενιζέλος φρόντισε να σπείρει και τις γνωστές αυταπάτες της σοσιαλδημοκρατίας και των «παραφυάδων» της περί διαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας: «Μέσα στο όριο αυτό, πρέπει να γίνει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τα θέματα που αφορούν τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο».

-- Πρόβαλε ως «ελάχιστο στόχο» της κυβέρνησης συνεργασίας την «επιμήκυνση» της εφαρμογής του μνημονίου μέχρι το τέλος του 2015, ισχυριζόμενος ότι αυτό σημαίνει πως η προσαρμογή θα «γίνει χωρίς νέους φόρους, χωρίς να θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, χωρίς οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων». Κρύβει ότι το μνημόνιο που έχει υπογράψει περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση των φόρων κ.ά.

Υπερασπίζονται όλοι την ίδια «ανάπτυξη»

Παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος έθεσε ως στρατηγική της συγκυβέρνησης την υλοποίηση μιας σειράς φιλομονοπωλιακών μέτρων που είχε προτείνει και προεκλογικά, στο όνομα της «ανάπτυξης», τα οποία έρχονται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη ρευστότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Προτάσεις, ωστόσο, τις οποίες δεν απορρίπτει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΔΗΜΑΡ, που τάσσονται υπέρ της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε τη «σημασία λήψης μέτρων για την κοινωνική προστασία», προκειμένου να ντύσει με φιλολαϊκό προσωπείο το εγχείρημα της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Εξάλλου, σε σύσκεψη που έγινε χτες στην Ιπποκράτους, με τη συμμετοχή κεντρικών στελεχών, συζητήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκαν και οι σχεδιασμοί για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της ανασύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας και με ξεκάθαρο στόχο - όπως τον θέτει πλέον η ηγεσία του - την αναστήλωση της κεντροαριστεράς.

Το ΠΑΣΟΚ απώλεσε περίπου 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Η εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ οδήγησε εκτός Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, τους πρώην υπουργούς Α. Διαμαντοπούλου, Π. Γερουλάνο, Π. Οικονόμου, Χρ. Παπουτσή, Γ. Ραγκούση, Γ. Κουτρουμάνη, Δ. Ρέππα, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Παπακωνσταντίνου κ.ά.

ΔΗΜ.ΑΡ.
Θέλει συνεργασία, αλλά χωρίς τη ΝΔ

Στελέχη της πιέζουν για «ευρύτερες συμφωνίες», με στόχο να φτιαχτεί το κράτος που διαλύθηκε!

Απέκλεισε ο Φ. Κουβέλης το ενδεχόμενο στήριξης μιας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, έχοντας άλλωστε ήδη απ' την προεκλογική περίοδο ξεκαθαρίσει ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. ενδιαφέρεται για μια συνεργασία αποκλειστικά με το ΠΑΣΟΚ.

«Αποκλείουμε συμμετοχή μας σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ», δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» o πρόεδρός της, μετά από σύσκεψη του κόμματος για την τακτική που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες. «Θα συμμετείχαμε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, εάν ικανοποιηθούν οι δύο βασικοί μας όροι: απαγκίστρωση από τους όρους του μνημονίου και παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση», συμπλήρωσε.

Τα ίδια δήλωσε και μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Α. Σαμαρά. Οπως είπε, η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητάει «συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης που θα κινηθεί στον αντίποδα της ασκούμενης πολιτικής (...) θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να προχωρήσει στην απαγκίστρωση από το μνημόνιο».

Δε φαίνεται όμως να έχει την ίδια άποψη και ο Γ. Πανούσης, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εκλέγεται βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Μιλώντας στον ρ/σ «ΦΛΑΣ», τάχτηκε υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης, δηλώνοντας: «Εγώ νομίζω εδώ πέρα, στο μεσοδιάστημα πρέπει να γίνει μία ευρύτερη συμφωνία για ένα χρόνο τουλάχιστον με πρόσωπα κοινής αποδοχής να φτιάξουμε το κράτος μας. Δεν είναι μόνο το μνημόνιο, είναι ένα κράτος το οποίο έχει διαλυθεί (...) Αρα το να συζητάς ποιοι θα κυβερνήσουν τι, με ποιους κλπ., δεν έχει κανένα νόημα».

Στο ερώτημα ποιοι μπορούν να συμμετέχουν σ' αυτήν, απάντησε: «Εγώ νομίζω ότι θα πηγαίνανε όλοι, δεν ξέρω τώρα, δε μιλάω για τη Χρυσή Αυγή ή το ΚΚΕ, έχουν μια διαφορετική άποψη. Αλλά θα πηγαίνανε όλοι, διότι όλοι έχουν ανάγκη και ωφελούνται και να κερδίσουν πολιτικό χρόνο για να δούνε τι γίνεται στα κόμματά τους μέσα και από την άλλη μεριά να μπορέσουν να έχουν ένα χρόνο να φτιαχτεί το κράτος».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Βερμπαλισμοί και φιλοδοξίες

Σε βερμπαλισμούς για «ανάκτηση της ελευθερίας και της κυριαρχίας της χώρας μας, να φύγουν οι δυνάμεις κατοχής και οι εδώ υπάλληλοί τους» αναλώθηκε και χτες ο Π. Καμμένος, στην πρώτη του μετεκλογική δήλωση. Διαισθανόμενος το ρόλο του στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού είπε ότι το κόμμα του θα είναι «ο πρωταγωνιστής του νέου πολιτικού κύκλου που ανοίγει από σήμερα στη χώρα μας», με «πρώτο στόχο να επαναφέρουμε την ηθική στην πολιτική και να καταργηθούν τα μνημόνια των εδώ εντολοδόχων με τους τοκογλύφους τραπεζίτες».

«ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ»
Ζητούν επανέλεγχο των άκυρων

Σε επανέλεγχο των άκυρων ψηφοδελτίων προσανατολίζονται οι «Οικολόγοι - Πράσινοι», καθώς, όπως δήλωσε η επικεφαλής τους Ι. Κοντούλη, «έχουμε σκοπό να ελέγξουμε τα άκυρα για να διαπιστώσουμε πραγματικά ότι το ποσοστό μας είναι αυτό γιατί για λίγες ψήφους δεν μπήκαμε στη Βουλή». Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα τελικά αποτελέσματα, το ποσοστό των Οικολόγων Πράσινων διαμορφώθηκε στο 2,93%, με το όριο εισόδου στη Βουλή να βρίσκεται στο 3%, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Καταγγέλλει πόλεμο από τα «συμφέροντα»!

Ανησυχία για το «αύριο στη χώρας», εκφράζει ο Γ. Καρατζαφέρης, αφού όπως λέει το αποτέλεσμα των εκλογών δε δίνει βιώσιμη λύση και απαιτεί συνεργασία τριών κομμάτων. Ο πολιτικός που είχε μόνιμο στασίδι σε κανάλια και ραδιόφωνα, εκτιμά τώρα ότι η αποτυχία του ΛΑ.Ο.Σ. να μπει στη Βουλή οφείλεται στον «πόλεμο από συμφέροντα»! Ο ίδιος κάλεσε το κόμμα του σε ετοιμότητα, «γιατί πιθανότατα θα πάμε σε εκλογές τον Ιούνιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ