ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ «G8» - ΝΑΤΟ
Σε κλοιό διαδηλώσεων εν μέσω αντιθέσεων

ΣΙΚΑΓΟ.--

Ξεκίνησε η εβδομάδα κινητοποιήσεων διαφόρων οργανώσεων, με τον βαρύγδουπο - σε σχέση με την κατάσταση του κινήματος στις ΗΠΑ - τίτλο «εβδομάδα χωρίς καπιταλισμό». Στους διοργανωτές συμπεριλαμβάνονται το αντιπολεμικό κίνημα, το αποκαλούμενο κίνημα «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» και άλλες, και βάζουν στο στόχαστρό τους την ετήσια Σύνοδο της «Ομάδας των Οκτώ» («G8»), που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 18 και 19 Μάη, στον απολύτως περιφρουρημένο χώρο του προεδρικού θέρετρου Κάμπ Ντέιβιντ, και του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο το διήμερο 20-21 Μάη.

Στο Σικάγο τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι συλλήψεις, για «προληπτικούς λόγους»... Συλλήψεις που έγιναν στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στο κέντρο της ιδιαίτερης «πολιτικής» του πατρίδας, του Σικάγο. Οι διαδηλωτές σύμφωνα με την εφημερίδα «Chicago Tribune», πέρασαν τα όρια ασφαλείας που είχαν τεθεί και συνελήφθησαν αστραπιαία.

Στο Σικάγο, πρακτικά, έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, με εκκένωση περιοχών, καθορισμός ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς και προειδοποιήσεις για άνοιγμα πυρ «δίχως περιορισμό στη διατήρηση της ζωής» για όσους παραβαίνουν την απαγόρευση ή τα όρια κυκλοφορίας που έχουν τεθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για τον εξοπλισμό των αστυνομικών και των ειδικών δυνάμεων έχει διατεθεί επιπλέον 1 εκατομμύριο δολάρια, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι ασπίδες των αστυνομικών και να προμηθευτεί η αστυνομία του Σικάγο με όπλο γνωστό και ως «Ακουστική Συσκευή Μεγάλης Εμβέλειας (LRAD)», η οποία εκπέμπει ήχους που προκαλούν αφόρητο πόνο σε όσους βρίσκονται κοντά στον πομπό. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νew York Times», η χρήση του LARD μπορεί να προκαλέσει και μόνιμη βλάβη της ακοής ή και κώφωση, πρόκειται για όπλο που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Ιράκ, ενώ στις ΗΠΑ για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ενάντια σε διαδηλωτές κατά τη Σύνοδο της «G20» στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια το 2009.

Αντιθέσεις και διαγκωνισμοί

Στην 25η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να επαναβεβαιωθεί ο ρόλος της λυκοσυμμαχίας ως η «σιδερένια γροθιά» του ιμπεριαλιστικού συστήματος κατά των λαών και ταυτόχρονα χώρος διευθέτησης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων που εντείνονται.

Περισσότεροι από 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, θα συναντηθούν «για να συζητήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή», που πλέον είναι όλος ο πλανήτης. Στην ατζέντα οι σημερινές και οι μελλοντικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Οι εντάσεις θα είναι παρούσες. Στο πλαίσιο δε της προετοιμασίας του κλίματος δημοσιοποιήθηκε από το Ατλαντικό Συμβούλιο έκθεση που προτείνει τρόπους για την ενίσχυση της Συμμαχίας τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη αδυναμία του ΝΑΤΟ είναι η αποτυχία της Γερμανίας να ηγηθεί πολιτικά και στρατιωτικά στους κόλπους του.

«Μια πιο αδύναμη Γερμανία θα αποδυναμώσει τη Συμμαχία», δήλωσε ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Νίκολας Μπερνς, επικεφαλής της ομάδας μελέτης υπογραμμίζοντας συνάμα την απόφαση του Βερολίνου να μη συμμετάσχει στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και να διατηρήσει τα στρατεύματά του εκτός των περιοχών όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει κυρίαρχη δύναμη εντός της ΝΑΤΟικής συμμαχίας αν μια χώρα με το μέγεθος, τη γεωγραφία και την ευημερία της Γερμανίας κάνει αυτού του είδους τις μεγάλες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες που εξήγγειλε η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ το 2011», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΟΗΕ
«Καλύτερο συντονισμό» ζητούν οι ιμπεριαλιστές

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Καλύτερο συντονισμό των ιμπεριαλιστικών αποστολών στο Κοσσυφοπέδιο, με στόχο την «επίλυση» των προβλημάτων της περιοχής, ζήτησαν στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες, χαιρετίζοντας παράλληλα την ομαλή διεξαγωγή σερβικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 6ης Μάη στο προτεκτοράτο, με την προσδοκία πως θα διατηρηθεί η ίδια ατμόσφαιρα και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 20ής τρέχοντος μηνός.

Στη συνεδρίαση, κατά την οποία παρουσιάστηκε η τριμηνιαία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν για το Κοσσυφοπέδιο, μίλησαν ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK), Φαρίντ Ζαρίφ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς και των Κοσσοβάρων Αλβανών Ενβέρ Χοτζάι, καθώς και πρέσβεις των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Σερβία ζητεί «δίκαιη λύση» για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, εκτιμώντας ότι «καμία μαξιμαλιστική, μονομερής, επιβεβλημένη λύση δεν μπορεί να κατευθύνει τα Βαλκάνια προς το ευρωπαϊκό μέλλον».

Ο επικεφαλής της UNMIK Φ. Ζαρίφ εξέφρασε την προσδοκία ότι η διεθνής κοινότητα το επόμενο διάστημα θα καταβάλει εντατικότερες προσπάθειες, παραδεχόμενος πως «ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα, δεν είναι μόνο ανεπαρκές για τη σταθερότητα, αλλά δαπανηρό και αναποτελεσματικό για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Ε. Χοτζάι δήλωσε ότι η Σερβία τους τελευταίους μήνες επιδεικνύει «ευρωπαϊκό πρόσωπο στις Βρυξέλλες και αντιευρωπαϊκό στο Κόσσοβο».

ΗΠΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ετεροβαρής συμφωνία εμπορίου κατά των μικρών αγροτών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε αντίθεση με τη διθυραμβική υποδοχή που έτυχε εκ μέρους της πολιτικής εξουσίας και της εγχώριας ολιγαρχίας η έναρξη της ισχύος της Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ - Κολομβία, χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στην Μπογκοτά, όπου τη διαδήλωση διοργάνωσαν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CUT) και φοιτητικές οργανώσεις. Η CUT τονίζει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα έχει σφοδρές συνέπειες για τους αγρότες, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους καθώς αποδοχές και εργασιακά δικαιώματα θα συμπιεστούν. Σύμφωνα με μελέτη για τις «επιπτώσεις της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στην αγροτική οικονομία της Κολομβίας», των οργανώσεων Oxfam και της «Κοινωνίας των Πολιτών των ΗΠΑ, που δημοσίευσε χτες η κολομβιανή εφημερίδα «El Espectador» αναφέρει πολύ χαρακτηριστικό ότι το 70% των αγροτών της Κολομβίας (μικροί αγρότες) δηλαδή 1,36 εκατομμύρια οικογένειες θα χάσουν άμεσα το 16% των εισοδημάτων τους με την εφαρμογή της συμφωνίας. Παράλληλα, ερευνητές τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ήταν «ασύμμετρες» υπέρ των ΗΠΑ.

Η συμφωνία καταργεί την πλειονότητα των δασμών που επιβάλλουν οι δύο χώρες - κυρίως εκ μέρους της Κολομβίας των δασμών στα αμερικανικά αγροτικά και βιομηχανοποιημένα προϊόντα - και σταδιακά προβλέπεται η εξάλειψη όλων των δασμών. Σημειωτέον, η Κολομβία είχε μέχρι χτες αφορολόγητη πρόσβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα περισσότερα αγαθά, που βρίσκονται εδώ και χρόνια στα προγράμματα εμπορικού προτιμησιακού καθεστώτος των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι σε αρκετά προϊόντα διατροφής που παράγουν οι μικροί αγρότες να πέσει η τιμή (δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα φτηνότερα εισαγόμενα) και αυτό θα επιδεινώσει τις δύσκολες συνθήκες ζωής τους.

Ταυτόχρονα, οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

  • Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 19 τραυματίστηκαν στη διάρκεια ισχυρής έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε χτες σε λεωφορείο που κυκλοφορούσε σε εμπορική συνοικία της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά. Ο Κολομβιανός Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε ότι στόχος των βομβιστών ήταν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Λοντόνο, ο οποίος τραυματίστηκε, αλλά νοσηλεύεται εκτός κινδύνου...
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Αγνωστοι δολοφόνησαν τον Χουάν Πάμπλο Αλφάρο Ροντρίγκες, στέλεχος και πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί - FMLN στην περιφέρεια Ελ Ροσάριο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανακοίνωση από το FMLN, αν και η οικογένειά του υποστηρίζει ότι τα κίνητρα είναι πολιτικά, καθώς δεχόταν συνεχώς απειλές για τη ζωή του και κατέστησε το κόμμα ARENA ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο ισπανικός πετρελαϊκός κολοσσός Repsol ανακοίνωσε πως ξεκίνησε τη διαδικασία της αποστολής ειδοποιήσεων στο πλαίσιο της διεκδίκησης αποζημιώσεων από το Διεθνές Κέντρο Διακανονισμών για Επενδυτικές Διαφωνίες (ICSID) της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η εταιρεία τόνισε πως διαβίβασε επιστολή στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, στην οποία της κοινοποιεί την αντίθεσή της ως προς την εθνικοποίηση του 51% της YPF. Η κίνηση της Repsol αποτελεί το πρώτο βήμα για την έναρξη των νομικών διαδικασιών, για να κηρυχθεί παράνομη η μονομερής πράξη της Αργεντινής, με σκοπό είτε να παραμείνει η εταιρεία σε ισπανικά χέρια ή να αποζημιωθεί καταλλήλως η Repsol.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Συγκρούσεις μεταξύ συνδικαλιστών του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων «COSATU» και υποστηρικτών της αντιπολιτευόμενης «Δημοκρατικής Συμμαχίας» της Χέλεν Ζίλε σχετικά με ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας στους νέους σημειώθηκε χτες σε κεντρική περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η Αφρική πρέπει να ενισχύσει τη γεωργική παραγωγή της, για να καταπολεμήσει την πείνα, κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική, που με τη σειρά της απειλεί την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αναφέρει έκθεση του Προγράμματος για την Ανάπτυξη του ΟΗΕ (UNDP). Επισημαίνεται επιπλέον πως υποσιτίζεται ένας στους τέσσερις κατοίκους από τον πληθυσμό των 856 εκατομμυρίων της υποσαχάρειας Αφρικής, κάνοντας έτσι την περιοχή πρώτη στον κατάλογο περιοχών με τη μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια διεθνώς...

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνεχίζονται οι συνομιλίες για το πλαίσιο επιθεωρήσεων

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Θετικές και ικανοποιητικές χαρακτηρίζει η ιρανική πλευρά τις συνομιλίες με τους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, στην έδρα της Επιτροπής, διά των οποίων γίνεται προσπάθεια να αποσαφηνιστούν τα όποια επόμενα βήματα επιθεωρήσεων. Η ΔΕΑΕ πιέζει για απρόσκοπτη πρόσβαση παντού, σε εγκαταστάσεις και πρόσωπα, με αιχμή την πραγματοποίηση επιθεώρησης στις εγκαταστάσεις του Παρσίν όπου υπάρχουν υποψίες ότι έχει γίνει πυρηνική δοκιμή. Επιφυλακτικός ήταν ο αντιπρόεδρος της ΔΕΑΕ, Νακάερτς, που συμμετέχει στις συνομιλίες. Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση, μετά από αρκετό καιρό, ανάμεσα στο Ιράν και στην ομάδα των «6».

Την ίδια ώρα, στην ιρανική πρωτεύουσα απαγχονίστηκε ο 24χρονος Ματζίντ Τζαμάλι Φάσι, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του καθηγητή Μοριακής Φυσικής και στελέχους του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Μασούντ Αλί Μουχαμάντι, τον Ιούνιο του 2010. Η ιρανική δικαιοσύνη υποστήριξε ότι ο Φάσι ήταν και πράκτορας της ισραηλινής «Μοσάντ» και ότι έλαβε 120.000 δολάρια για τη δολοφονία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ