Τετάρτη 16 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ «G8» - ΝΑΤΟ
Σε κλοιό διαδηλώσεων εν μέσω αντιθέσεων

ΣΙΚΑΓΟ.--

Ξεκίνησε η εβδομάδα κινητοποιήσεων διαφόρων οργανώσεων, με τον βαρύγδουπο - σε σχέση με την κατάσταση του κινήματος στις ΗΠΑ - τίτλο «εβδομάδα χωρίς καπιταλισμό». Στους διοργανωτές συμπεριλαμβάνονται το αντιπολεμικό κίνημα, το αποκαλούμενο κίνημα «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» και άλλες, και βάζουν στο στόχαστρό τους την ετήσια Σύνοδο της «Ομάδας των Οκτώ» («G8»), που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 18 και 19 Μάη, στον απολύτως περιφρουρημένο χώρο του προεδρικού θέρετρου Κάμπ Ντέιβιντ, και του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο το διήμερο 20-21 Μάη.

Στο Σικάγο τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι συλλήψεις, για «προληπτικούς λόγους»... Συλλήψεις που έγιναν στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στο κέντρο της ιδιαίτερης «πολιτικής» του πατρίδας, του Σικάγο. Οι διαδηλωτές σύμφωνα με την εφημερίδα «Chicago Tribune», πέρασαν τα όρια ασφαλείας που είχαν τεθεί και συνελήφθησαν αστραπιαία.

Στο Σικάγο, πρακτικά, έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, με εκκένωση περιοχών, καθορισμός ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς και προειδοποιήσεις για άνοιγμα πυρ «δίχως περιορισμό στη διατήρηση της ζωής» για όσους παραβαίνουν την απαγόρευση ή τα όρια κυκλοφορίας που έχουν τεθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για τον εξοπλισμό των αστυνομικών και των ειδικών δυνάμεων έχει διατεθεί επιπλέον 1 εκατομμύριο δολάρια, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι ασπίδες των αστυνομικών και να προμηθευτεί η αστυνομία του Σικάγο με όπλο γνωστό και ως «Ακουστική Συσκευή Μεγάλης Εμβέλειας (LRAD)», η οποία εκπέμπει ήχους που προκαλούν αφόρητο πόνο σε όσους βρίσκονται κοντά στον πομπό. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νew York Times», η χρήση του LARD μπορεί να προκαλέσει και μόνιμη βλάβη της ακοής ή και κώφωση, πρόκειται για όπλο που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Ιράκ, ενώ στις ΗΠΑ για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ενάντια σε διαδηλωτές κατά τη Σύνοδο της «G20» στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια το 2009.

Αντιθέσεις και διαγκωνισμοί

Στην 25η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να επαναβεβαιωθεί ο ρόλος της λυκοσυμμαχίας ως η «σιδερένια γροθιά» του ιμπεριαλιστικού συστήματος κατά των λαών και ταυτόχρονα χώρος διευθέτησης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων που εντείνονται.

Περισσότεροι από 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, θα συναντηθούν «για να συζητήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή», που πλέον είναι όλος ο πλανήτης. Στην ατζέντα οι σημερινές και οι μελλοντικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Οι εντάσεις θα είναι παρούσες. Στο πλαίσιο δε της προετοιμασίας του κλίματος δημοσιοποιήθηκε από το Ατλαντικό Συμβούλιο έκθεση που προτείνει τρόπους για την ενίσχυση της Συμμαχίας τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη αδυναμία του ΝΑΤΟ είναι η αποτυχία της Γερμανίας να ηγηθεί πολιτικά και στρατιωτικά στους κόλπους του.

«Μια πιο αδύναμη Γερμανία θα αποδυναμώσει τη Συμμαχία», δήλωσε ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Νίκολας Μπερνς, επικεφαλής της ομάδας μελέτης υπογραμμίζοντας συνάμα την απόφαση του Βερολίνου να μη συμμετάσχει στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και να διατηρήσει τα στρατεύματά του εκτός των περιοχών όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει κυρίαρχη δύναμη εντός της ΝΑΤΟικής συμμαχίας αν μια χώρα με το μέγεθος, τη γεωγραφία και την ευημερία της Γερμανίας κάνει αυτού του είδους τις μεγάλες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες που εξήγγειλε η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ το 2011», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεδρίαση του δολοφονικού βραχίονα του κεφαλαίου (2012-05-18 00:00:00.0)
Πιο «ευέλικτη» και φονική η λυκοσυμμαχία (2012-02-03 00:00:00.0)
Μαζικές συλλήψεις σε αντι-ΝΑΤΟική συγκέντρωση (2009-03-24 00:00:00.0)
Αντίσταση κατά της «παγκοσμιοποίησης» (2000-10-26 00:00:00.0)
Ξεκίνημα με χίλια «βάσανα» και μύριες αντιθέσεις (1999-12-02 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο (1999-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ