Τετάρτη 16 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Φουντώνει ο ανταγωνισμός για την Ενέργεια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σκληρό παζάρι, με δεδομένους τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων, αναμένεται να εξελιχθεί μεταξύ των εταιρειών που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στο δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, μία κοινοπραξία, η οποία διεκδικεί τα δικαιώματα διεξαγωγής ερευνών σε συγκεκριμένο οικόπεδο, για την εξεύρεση υδρογονανθράκων, πριμοδοτεί την πρότασή της με προκαταβολή της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Πληροφορίες σημειώνουν ότι στις προτάσεις των 13 εταιρειών και κοινοπραξιών που έχουν καταθέσει προτάσεις στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ, υπάρχει «προθυμία» για προκαταβολές από 60 έως και 120 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι το ποσό που προτίθεται να προκαταβάλει μία εταιρεία συνυπολογίζεται στα κριτήρια για την επιλογή της.

Ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, ενημέρωσε πως η ομάδα επαφής με την αμερικανονορβηγική Noble Energy, στην οποία συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές τεσσάρων υπουργείων, των Οικονομικών, Εσωτερικών, Εμπορίου και Γεωργίας, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), θα προχωρήσει σε συμφωνίες με την εταιρεία, «με πρώτο στόχο τη ροή του φυσικού αερίου, το συντομότερο, για τις ανάγκες της Κύπρου και, στη συνέχεια, για τις υποδομές που απαιτεί η εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων».

Σε εξέλιξη η αντιπαράθεση για τις προεδρικές

Την ίδια στιγμή στο πεδίο της ανάδειξης των υποψηφίων για τις Προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, το 2013, συνεχίζεται η αντιπαράθεση των κομμάτων, μετά και την ανακοίνωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει ξανά την προεδρία.

Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Κάρογιαν. Ωστόσο, στο ΑΚΕΛ δεν υπάρχει προβληματισμός εάν είναι δυνατό τη δεδομένη στιγμή να εμπλακεί σε διαδικασία συζήτησης με άλλα πολιτικά κόμματα, με τον Α. Κυπριανού να σημειώνει σε δήλωσή του ότι αν όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος εναντίον του ΑΚΕΛ, είναι οι θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος, «τότε δεν υπάρχει νόημα να συζητούν».

Οπως σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «δεν θέλουμε επανάληψη της πικρής εμπειρίας που είχαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια», ξεκαθαρίζοντας ότι το ενδιαφέρον του Κόμματος είναι να είναι πολύ συγκεκριμένο στα πιεστικά θέματα που τίθενται ενώπιον του λαού, όπως το Κυπριακό, η ενέργεια, η οικονομία, η Παιδεία, η Υγεία, η διαφθορά, η διαπλοκή και η εγκληματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ