Τετάρτη 16 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ο «ανανεωτής» Ολάντ χαμήλωσε ήδη τους τόνους

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο

Μέρκελ και Ολάντ, το δίδυμο που εκπροσωπεί το γερμανικό και γαλλικό κεφάλαιο αντίστοιχα, στην χθεσινή πρώτη τους συνάντηση
Μέρκελ και Ολάντ, το δίδυμο που εκπροσωπεί το γερμανικό και γαλλικό κεφάλαιο αντίστοιχα, στην χθεσινή πρώτη τους συνάντηση
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ανέλαβε, χθες το πρωί, στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων τα καθήκοντά του ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Φρανσουά Ολάντ έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Νικολά Σαρκοζί ο οποίος σε μια σύντομη συνάντηση, του παρέδωσε τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων της χώρας και όλους τους απόρρητους φακέλους. Αφού ορκίστηκε ενώπιον μόνο 400 καλεσμένων, στην πλειοψηφία τους πολιτικά πρόσωπα, ο Ολάντ μετέβη οδικώς στην Αψίδα του Θριάμβου για την καθιερωμένη τελετή στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και ακολούθησε επίσης καθιερωμένη τελετή στο δημαρχείο του Παρισιού.

Στην κεκλεισμένων των θυρών ολιγόλεπτη τελετή ορκωμοσίας του, ο Ολάντ φέρεται να επανήλθε ως ένα βαθμό στο γνωστό και χιλιοδιατυπωμένο «μείγμα» αυταπατών που καλλιέργησε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αποφεύγοντας, όμως, τις μεγαλόστομες διακηρύξεις (περί φορολόγησης των πλουσίων) που συνήθιζε μέχρι χθες και επαναλάμβαναν σαν παπαγαλάκια σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις και στη χώρα μας, όπως το ΠΑΣΟΚ, η «Δημοκρατική Αριστερά» και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να στοιχειοθετήσουν την άποψη ότι «επίκειται αλλαγή πολιτικής» στην ΕΕ. Ο Ολάντ φέρεται να δήλωσε μόνο ότι θα καλέσει «τους Ευρωπαίους εταίρους να υποστηρίξουν ένα σύμφωνο που θα συνδυάζει τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος με οικονομικά κίνητρα» χαρακτηρίζοντας αναγκαία τόσο την μείωση του ελλείμματος όσο και την τόνωση της οικονομίας, μια διατύπωση που μάλλον δεν σχετίζεται με το καλλιεργούμενο «κλίμα». Απευθυνόμενος στο γαλλικό πληθυσμό, θύμισε ότι η Γαλλία «ήταν ανέκαθεν έτοιμη ν' αντιμετωπίσει τις προκλήσεις» και υποστήριξε ότι υπό την προεδρία του «όλοι οι Γάλλοι θα ζουν μαζί χωρίς διακρίσεις» κάνοντας ειδική αναφορά σε ζητήματα μεταναστών, καταγωγής και θρησκείας που έχει θέσει το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν.

Ο Ολάντ διόρισε, χθες, στενούς του συνεργάτες σε θέσεις - κλειδιά στο Προεδρικό Μέγαρο και τον Ζαν Μαρκ Ερό, τον 62χρονο πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και δήμαρχο της Ναντ, στη θέση του πρωθυπουργού. Ο Ερό αναμένεται να παρουσιάσει τη σύνθεση της κυβέρνησης σήμερα το απόγευμα.

Συνάντηση με Μέρκελ

Μετά από όλα αυτά, ο Ολάντ αναχώρησε για το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την καγκελάριο Μέρκελ, με μία ώρα καθυστέρηση λόγω του γεγονότος ότι το αεροσκάφος του χτυπήθηκε από κεραυνό στην διάρκεια της πτήσης του, επέστρεψε στο Παρίσι και αναχώρησε ξανά για Γερμανία. Παραδοσιακά, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, οι Γάλλοι Πρόεδροι κάνουν την πρώτη τους συνάντηση με τους Γερμανούς καγκελάριους, αν και η εγρήγορση με την οποία πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση, την ίδια την ημέρα της ορκωμοσίας, σχολιάστηκε από αναλυτές ως «απόδειξη του επείγοντος της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρωζώνη». Ολες οι απόψεις συγκλίνουν ότι πρόκειται για μια «πρώτη συνάντηση όπου δεν θα ληφθούν αποφάσεις, αλλά θα εκτεθούν απόψεις και όρια».

Προς διάψευση όσων επιμένουν να «βλέπουν» στον Ολάντ τον μεγάλο «ανανεωτή» της ΕΕ και να καλλιεργούν φρούδες ελπίδες περί «αλλαγής», γαλλικός και γερμανικός Τύπος εκτιμούν ότι υπάρχουν, ήδη, «κοινά σημεία» μεταξύ των δύο πλευρών καθώς το Βερολίνο δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση την υιοθέτηση «μέτρων (καπιταλιστικής) ανάπτυξης». Στις πρώτες δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου φέρονται να δήλωσαν ότι «επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει ότι «η Αθήνα πρέπει να γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει ενέργειες για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα». Φυσικά η ανησυχία του νέου Γάλλου διαχειριστή του συστήματος δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών, ούτε του ελληνικού αλλά με τους διαγκωνισμούς μεταξύ αστικών τάξεων για τα συμφέροντά τους και με τις εμφανείς δυσκολίες να ξεπεράσουν την βαθιά καπιταλιστική κρίση. Οσο για την ανάπτυξη, αυτή θα είναι σε όφελος του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, με ισοπεδωμένα τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, για να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη κερδοφορία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ