Τετάρτη 16 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα βομβιστική επίθεση κατά των παρατηρητών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στο στόχαστρο επιθέσεων βρέθηκε και πάλι αυτοκινητοπομπή παρατηρητών του ΟΗΕ, αυτή τη φορά στην περιοχή Χαν Σεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ. Από τα τέσσερα αυτοκίνητα των παρατηρητών που επλήγησαν από την έκρηξη, που οι συριακές αρχές απέδωσαν σε αυτοσχέδια βόμβα, και η αντιπολίτευση σε αντιαρματική ρουκέτα του στρατού, τα τρία υπέστησαν ζημιές. Οπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ δεν τραυματίστηκε κανένας, αλλά επεσήμανε ότι οι παρατηρητές προσπαθούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, αλλά δεν μπορεί επ' αόριστον να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Σημειώνεται, όμως, ότι η παρουσία των παρατηρητών, που πλέον φθάνουν τους 190, έχει αποδεδειγμένα συμβάλει στη μείωση της βίας.

Η συριακή ηγεσία δεν σχολίασε και αρκέστηκε ν' ανακοινώσει, μία εβδομάδα μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, ότι σε αυτές συμμετείχε το 51% του εκλογικού σώματος. Δεν δόθηκαν όμως καθόλου στοιχεία για τη συμμετοχή ανά πόλη ή ανά περιοχή για να καταλάβει κανείς τι έγινε στις περιοχές όπου σημειώνονται επεισόδια.

Για «αυξανόμενη αποτυχία» του σχεδίου Ανάν περί αποκλιμάκωσης όσο δεν επιτυγχάνεται απόλυτη κατάπαυση πυρός έκανε λόγο ο απερχόμενος Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Η Μόσχα, από την πλευρά της, επανήλθε στις καταγγελίες περί ανάμειξης τρίτων χωρών στα εσωτερικά της Συρίας στο πλευρό της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα των ενόπλων ομάδων. Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι δεν θα εκπαιδεύονται ένοπλοι αντικαθεστωτικοί στο Κόσσοβο για να σταλούν μετά στη Συρία. Η παρατήρηση του Τσούρκιν ήρθε μία μέρα μετά την ανοιχτή δήλωση υποστήριξης του υπουργού Εξωτερικών του Κοσσόβου για τη συριακή αντιπολίτευση, καθώς εκτίμησε ότι «μάχεται για όλα όσα αγωνίστηκαν και οι μαχητές του Κοσσόβου»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ