Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G20
Αντίσταση κατά της «παγκοσμιοποίησης»

Η αστυνομική βία δε σταμάτησε τους διαδηλωτές

Associated Press

Η αστυνομική βία δε σταμάτησε τους διαδηλωτές
ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Οι οικονομικοί ηγέτες των ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών άρχισαν χτες τις διαβουλεύσεις και τις συνομιλίες με τους ομολόγους τους από αναπτυσσόμενα κράτη, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου, που λαμβάνει χώρα στο Μόντρεαλ, προκειμένου να λάβουν μέτρα ώστε να αποτραπεί μία μελλοντική χρηματιστηριακή και οικονομική κρίση. Ωστόσο, και αυτή η σύνοδος επισκιάζεται από τις διαδηλώσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης», αφού οι διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους δρόμους της καναδικής πόλης από την παραμονή της συνόδου.

Η ομάδα G20 σχηματοποιήθηκε - αν και ανεπισήμως ακόμη - πριν από δύο χρόνια, μεσούσης της κρίσης του 1998, που σαν γρίπη εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπείρους, αρχής γενομένης από την Ασία, με στόχο να «φέρει πιο κοντά» ή ακόμη και να συντονίσει τις ενέργειες των οικονομιών των ισχυρών κρατών με τις αναδυόμενες οικονομίες. Στο μεταξύ, ο Καναδάς, ως οικοδεσπότης της συνόδου, ασκεί πιέσεις για τη θέσπιση ενός «φιλόδοξου», όπως χαρακτηρίστηκε, σχεδίου για «παγκόσμια αναθεώρηση» του οικονομικού συστήματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει: Τρόπο διαχείρισης των διεθνών ισοτιμιών, ελέγχου της ροής κεφαλαίου, προσεκτική διαχείριση του εξωτερικού χρέους, ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση και λύση μίας ενδεχόμενης κρίσης και τη θέσπιση διεθνών στάνταρντ και κωδικών σε περιοχές- κλειδιά της οικονομίας, όπως διαφάνεια, διάδοση στατιστικών στοιχείων και πολιτική του οικονομικού τομέα των χωρών.

Ωστόσο, αυτές ακριβώς οι προτάσεις βρέθηκαν στο στόχαστρο των εκατοντάδων διαδηλωτών, που θέλησαν να «προϋπαντήσουν» τους μετέχοντες στη σύνοδο, καταγγέλλοντας ότι μοναδικός στόχος είναι η επιβολή των στάνταρντ των δυτικών οικονομιών στις αναπτυσσόμενες χώρες προς όφελος των πολυεθνικών. Πιστοί στο ραντεβού, που θέλει οποιαδήποτε σύνοδο πιστωτού ιδρύματος ή οργανισμού να γίνεται σημείο καταγγελίας κατά της πολιτικής που παράγει πείνα και εξαθλίωση στον πλανήτη, της λαίλαπας της «παγκοσμιοποίησης», οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αποτρέψουν τη σύνοδο και δε δίστασαν να συγκρουστούν και με την Αστυνομία. Χτες τα επεισόδια δεν έλειψαν, το ίδιο και οι συλλήψεις. Ανάλογο και το προχτεσινό σκηνικό, όπου 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας έξω από το συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιείται η σύνοδος.

Στη σύνοδο συμμετέχουν, εκτός από την G7 - ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς - η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική και η Τουρκία. Η ΕΕ καθώς και ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ, διευθυντής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, δίνουν επίσης το «παρών» στη σύνοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ