Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Αρχηγός αντιπολίτευσης λέει πως «νίκησε»...

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-

Τηρουμένων των αναλογιών... αέρας «Βελιγραδίου» φάνηκε να πνέει μέσα στο τελευταίο 48ωρο στην Ακτή του Ελεφαντοστού... Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής αμφισβητήθηκε και καταγγέλθηκε ως νοθευμένο από την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα αφότου ο στρατηγός Ρόμπερτ Γκέι (που είχε ανέλθει στην εξουσία με πραξικόπημα το Δεκέμβρη του '99) δήλωσε αδιαμφισβήτητος νικητής. Ακολούθως, κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο το μεγαλύτερο «Σοσιαλιστικό Κόμμα» του Λοράν Γκμπάγκμπο, κάλεσαν τους οπαδούς τους να ξεχυθούν στους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση του στρατηγού Γκέι, με αποτέλεσμα να χάσουν προχτές τη ζωή τους από πυρά στρατιωτών δύο διαδηλωτές. Εως χτες, τα πράγματα παρέμεναν συγκεχυμένα.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος, Λοράν Γκμπάγκμπο, στη διάρκεια χτεσινής συγκέντρωσης εκατοντάδων υποστηριχτών του, υποστήριξε πως αυτός ήταν ο «πραγματικός νικητής» των εκλογών, αφού κατά τα δικά του εκλογικά αποτελέσματα (ανεπιβεβαίωτα από οιαδήποτε άλλη πηγή...) πήρε ποσοστό 59,31% έναντι του 32,91% που είπε πως πήρε ο αντίπαλός του, Ρόμπερτ Γκέι.

Μπορεί, ο Γκμπάγκμπο επίσης να ανακοίνωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, και να διαβεβαίωσε (!) τη διεθνή κοινότητα πως η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού (πρώτη χώρα του κόσμου σε παραγωγή κακάο) «θα σταθεροποιηθεί», δεν είναι όμως -για την ώρα... τουλάχιστον- βέβαιο, πως θα καταφέρει να γίνει και πρόεδρος... Αλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που απαγορεύτηκαν από τη συμμετοχή στις εκλογές(!), κατήγγειλαν τον Γκμπάγκμπο ως άνθρωπο της Γαλλίας (που είχε στο παρελθόν την Ακτή του Ελεφαντοστού ως αποικία) και συνεργάτη του στρατηγού Γκέι, διαβεβαιώνοντας πως θα ξεκινήσουν μαχητικές λαϊκές διαδηλώσεις στην -αναμενόμενη...- περίπτωση που ο Λοράν Γκμπάγκμπο τολμήσει να ανέβει στον προεδρικό θώκο της Ακτής του Ελεφαντοστού χωρίς να επαναληφθούν στη χώρα οι προεδρικές εκλογές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ