Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«Πρέπει να πετύχει ο αγώνας των Παλαιστινίων»

Σειρά περιοδειών και συναντήσεων είχε τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής της στα Κατεχόμενα ηαντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε και το νοσοκομείο της Ραμάλα

Οι Παλαιστίνιοι τελούν υπό καθεστώς καθημερινής, σιδηρόφρακτης πολιορκίας...

Associated Press

Οι Παλαιστίνιοι τελούν υπό καθεστώς καθημερινής, σιδηρόφρακτης πολιορκίας...
ΡΑΜΑΛΑ (της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΥΡΟΥΛΗ ).-

«Ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού είναι πολυμέτωπος και ιδιαίτερα δύσκολος. Ομως η επιτυχής ολοκλήρωσή του είναι μια προοπτική με μείζονα σημασία, καθώς θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα στον τρόπο με τον οποίο η Νέα Τάξη Πραγμάτων "διευθετεί" τα προβλήματα που προκύπτουν σε διεθνές επίπεδο». Αυτό υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χτες, μετά το τέλος της σειράς συναντήσεων που είχε με απλούς Παλαιστίνιους πολίτες.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει από κοντά με κατοίκους αραβικών χωριών, λίγο έξω από τη Ραμάλα, και να διαπιστώσει τα τεράστια καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο πολίτης. Οι εβραϊκοί εποικισμοί έχουν αναπτυχθεί μεθοδικά σε απόσταση αναπνοής από κάθε αραβικό χωριό, αποκλείοντάς το όχι μόνο από την ελεύθερη πρόσβαση στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και από την ίδια την αγροτική του περιουσία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αγρότες δεν μπορούν να μεταβούν ούτε στα εναπομείναντα χωράφια τους, ακόμη κι αν έχουν εξασφαλίσει ειδική «άδεια» από τους «γείτονες» Ισραηλινούς εποίκους, αν η διάθεση των τελευταίων, που είναι ένοπλοι και δρουν ανεξέλεγκτα, δεν είναι... «καλή» τη συγκεκριμένη ημέρα.

Αυτός είναι και ο λόγος, υπογράμμισαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εκπρόσωποι της Επιτροπής για την Προστασία της Παλαιστινιακής Γης, που το Ισραήλ αρνείται μέχρι σήμερα να υπογράψει την τέταρτη Συμφωνία της Γενεύης, που απαγορεύει ρητά την οποιαδήποτε ανοικοδόμηση ή καλλιέργεια σε κατεχόμενη γη. Το αποτέλεσμα, όπως επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι να μετατρέπεται η παλαιστινιακή γη σε ολοένα και μικρότερες «νησίδες», που σιγά-σιγά «πνίγονται» από μια θάλασσα εποικισμών.

Ενα παιδί βοηθά στη μεταφορά των τροφίμων που διανέμει ο ΟΗΕ στους Παλαιστίνιους. Ο αποκλεισμός έχει τρομερές οικονομικές συνέπειες...

Associated Press

Ενα παιδί βοηθά στη μεταφορά των τροφίμων που διανέμει ο ΟΗΕ στους Παλαιστίνιους. Ο αποκλεισμός έχει τρομερές οικονομικές συνέπειες...
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Ραμάλας, όπου ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για τις απώλειες των πρόσφατων συγκρούσεων (140 νεκροί, 4.000 τραυματίες) και συνομίλησε με τραυματίες που έχουν κρατηθεί για νοσηλεία. Ενδεικτική ίσως της οργής και της αποφασιστικότητας του παλαιστινιακού λαού είναι η σκηνή που διαδραματίστηκε στη μονάδα της εντατικής θεραπείας. Νεαρός διαδηλωτής που νοσηλεύεται με τραύμα από σφαίρα στο στήθος, απαντώντας, με νοήματα κυρίως, στη διαβεβαίωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την πλήρη συμπαράσταση και συμπάθεια του ελληνικού λαού, ζήτησε να σταλούν στους Παλαιστινίους «όπλα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ισραηλινές σφαίρες»...

Οπως ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ οι γιατροί του νοσοκομείου της Ραμάλα οι περισσότεροι τραυματίες νοσηλεύονται σε άλλες αραβικές χώρες ελλείψει χώρων και μέσων στα Αυτόνομα Εδάφη, ενώ οι περισσότεροι από τους τραυματίες έχουν υποστεί μόνιμες σοβαρές αναπηρίες.

Τη διάσταση της αποκατάστασης της διαστρεβλωμένης και ελλιπούς εικόνας για τα τεκταινόμενα στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη επισήμαναν από κοινού η χήρα του εκλιπόντος ΓΓ του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού, Μπασίρ Μπαρκουτί, και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχαν χτες το απόγευμα. Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι δυστυχώς η διεθνής κοινή γνώμη δεν έχει ενημερωθεί για τη δραματική καθημερινότητα που ζει ο παλαιστινιακός λαός, περικυκλωμένος από ισραηλινό στρατό και εποίκους, υποχρεωμένος να κλείνεται από φόβο στα σπίτια υπό τη συνεχή απειλή των όπλων, αλλά και της διακοπής του νερού, του ηλεκτρικού, των επικοινωνιών, του εμπορίου.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε ότι είναι τόσο ξεκάθαρα δίκαιο το αίτημα για παλαιστινιακή ανεξαρτησία, που ακόμα και ηγεσίες, όπως η ελληνική κυβέρνηση, που στην προσπάθειά τους να μην αντιταχθούν στα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, εξισώνουν θύτες και θύματα, δε φαίνεται, τελικά, να πείθουν τους λαούς όλου του κόσμου και κυρίως τον ελληνικό.

Η πιο συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή της χτεσινής δεύτερης μέρας της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ήταν αναμφίβολα η συνάντηση με την οικογένεια ενός 15χρονου Παλαιστίνιου, που έχασε τη ζωή του πριν από τρεις μέρες. Οι γυναίκες της οικογένειας, που σύμφωνα με την παλαιστινιακή παράδοση είναι αυτές που δέχονται τα συλλυπητήρια, συνομίλησαν επί αρκετή ώρα με την Αλέκα Παπαρήγα στο ιδιαίτερο δωμάτιο που υπάρχει σε κάθε παλαιστινιακό σπίτι για τις γυναίκες. Καμία δεν μπορούσε να συγκρατήσει την οργή της για την αντίληψη που προωθείται τόσο από ισραηλινά ΜΜΕ και ηγετικά στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης, όσο και διεθνώς, ότι οι Παλαιστίνιες μητέρες στέλνουν προγραμματισμένα τα παιδιά τους στο θάνατο, και μάλιστα έχουν σημαντικές απολαβές γι' αυτό (!). Αφορμή έδωσε μια δήλωση της βασίλισσας της Σουηδίας, που μεταδόθηκε από τα παλαιστινιακά ΜΜΕ, και επαναλάμβανε τους ισραηλιτικούς ισχυρισμούς, εξοργίζοντας τις χαροκαμένες μητέρες, που υπογράμμιζαν ότι ο πόνος για το χαμό ενός παιδιού, ακόμη κι αν είναι για την απελευθέρωση της πατρίδας, είναι πάντα ανυπολόγιστος.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα διαβεβαίωσε ότι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα μεταφέρει στον ελληνικό λαό όχι μόνο τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αλλά και τον ανείπωτης αξίας αγώνα και πόνο των Παλαιστινίων γυναικών που συνεχίζουν να παλεύουν με αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια και κουράγιο πολύ πίσω από τα οδοφράγματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ