ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι φοιτητές

Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν στο δρόμο του αγώνα
Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν στο δρόμο του αγώνα
ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--

Σε μετωπική σύγκρουση οι φοιτητές του Κεμπέκ και η τοπική κυβέρνηση του Ζαν Σαρέστ, καθώς η καταστολή ολοένα εντείνεται αλλά από την άλλη πλευρά οι φοιτητές δεν δείχνουν σημάδια είτε κόπωσης είτε υποχώρησης όσον αφορά τον αγώνα τους ενάντια στις προωθούμενες αυξήσεις των διδάκτρων.

Την Τρίτη οι φοιτητές συμπλήρωσαν 100 μέρες από την έναρξη των κινητοποιήσεων ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων κατά 75% (από 2.200 σε 3.800 καναδικά δολάρια) για την επόμενη πενταετία και προχώρησαν σε δύο μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν στο Μόντρεαλ. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες φοιτητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις καθώς η συγκέντρωσή τους είχε κηρυχθεί παράνομη βάσει του νέου έκτακτου νόμου που προώθησε η κυβέρνηση Σαρέστ . Ο νόμος που προβλέπει σειρά πολύ σκληρών μέτρων όπως την απαγόρευση κατάληψης πανεπιστημιακών χώρων ή τη «διακοπή» μαθημάτων, επιβάλλει επίσης και υποβολή σχεδίου και χρονοδιαγράμματος όσον αφορά τις διαδηλώσεις. Μέτρο που ουσιαστικά συνιστά κατάργηση του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι και κατά συνέπεια ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ.

Ετσι η αστυνομία εξοπλισμένη με το «νόμο» που είχε κηρύξει την συγκέντρωση παράνομη επιτέθηκε στην 29η νυχτερινή πορεία διαμαρτυρίας - η πέμπτη από την εφαρμογή της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης - που ξεκίνησε ειρηνικά στο κέντρο της πόλης, όπως η τεράστια διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα εναντίον της αύξησης των διδάκτρων και του ειδικού νόμου ο οποίος περιορίζει το δικαίωμα της διαδήλωσης. Η επίθεση περιλάμβανε ευρύτατη χρήση γκλομπς και βομβίδων κρότου - λάμψης, μία επίθεση που γρήγορα εξελίχθηκε σε πεδίο μάχης και είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 50 συλλήψεις.

Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά, που τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Απεργία σιδηροδρομικών

Νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους του Καναδά και σύμφωνα με την εφημερίδα Glob and Mail, το εμπορικό δίκτυο των σιδηροδρόμων Canadian Pacific Railway έχει νεκρώσει παρά τις απειλές της υπουργού Εργασίας Λίζα Ράιτ ότι θα προωθήσει νομοθεσία απαγόρευσης της απεργίας. Οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και δύο εβδομάδες μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Παράλληλα απαιτούν την βελτίωση των συνθηκών εργασίας καθώς και την ακύρωση των προωθούμενων σχεδίων εκ μέρους της διοίκησης των σιδηροδρόμων για την περικοπή του συνταξιοδοτικού τους προγράμματος κατά 40%.

ΗΠΑ
Πιέσεις για την επικύρωση του Δικαίου της Θάλασσας με το βλέμμα στην Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκκληση προς τα μέλη της Γερουσίας απηύθυνε χτες η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από κοινού με τους αρχηγούς όλων των Οπλων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ να εγκρίνουν την επικύρωση του Δίκαιου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών, γνωστή και ως Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS - United Nations Convention on the Law of the Sea), επειδή κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην επικύρωσή της από την πλευρά των ΗΠΑ κοστίζει σε γεωοικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Για την έγκρισή της ας σημειωθεί ότι χρειάζεται να υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα των Γερουσιαστών, που σημαίνει ότι εκτός των Δημοκρατικών πρέπει να την ψηφίσουν και οι μισοί Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές.

Μία ομάδα Ρεπουμπλικάνων αντιτίθεται στην επικύρωση της σύμβασης, που μεταξύ άλλων προβλέπει και την υιοθέτηση του θεσμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με αιτιολογία τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να χάσουν, σε νομικό επίπεδο, την κυριαρχία στους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην αμερικανική υφαλοκρηπίδα.

Το θέμα έχει αναλάβει εργολαβικά ο υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα, που ασκεί πιέσεις, τονίζοντας ότι η επικύρωσή της υποστηρίζεται «από τις κύριες αμερικανικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών που ασχολούνται με την εξόρυξη υδρογονανθράκων, με τις ναυπηγήσεις, με την εμπορική ναυτιλία και με τις επικοινωνίες», καθώς η UNCLOS παρέχει το νομικό πλαίσιο σταθερότητας για ένα δυνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον, «ενώ το ίδιο ισχύει και στο πεδίο της εθνικής ασφαλείας». Με βάση τη συγκεκριμένη συνθήκη, τονίζει ο Πανέτα, «θα εξασφαλιστεί πως τα δικαιώματά μας δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν μπροστά στις υπερβολικές απαιτήσεις και λαθεμένες ερμηνείες άλλων παραγόντων», προφανώς «φωτογραφίζοντας» την Κίνα.

Προς υπεράσπιση της θεωρίας Πανέτα και ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, που τόνισε ότι η υιοθέτηση του UNCLOS στην ουσία υποβοηθάει τις στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ σε περιοχές όπως η Ασία, ιδιαιτέρως στο πλαίσιο της ναυτικής αποτροπής της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή καθώς επιτρέπει την έντονη ναυτική παρουσία (μέσω επίδειξης σημαίας, αλλά και δυνατοτήτων πραγματοποίησης ασκήσεων) των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

ΡΩΣΙΑ
Επιτυχής δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου

ΜΟΣΧΑ.--

Επιτυχή δοκιμή νέου διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) πραγματοποίησε χτες η Ρωσία, λίγες μόλις ημέρες αφότου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κήρυξε την επίσημη ενεργοποίηση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας». Σημειώνεται πως η Ρωσία αντιτίθεται - για δικούς της λόγους - στην ανάπτυξη της «ασπίδας» και έχει προτείνει την από κοινή λειτουργία της, πρόταση που δε δέχεται το ΝΑΤΟ.

Η εκτόξευση του πυραύλου - που μετέφερε εικονική γόμωση και κάλυψε βεληνεκές 6.000 χλμ - πραγματοποιήθηκε από κινητή βάση στο κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ της βόρειας Ρωσίας και έφθασε στη ζώνη προορισμού του στο πολύγωνο της Κούρα (στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Απω Ανατολή). Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση τέτοιου πυραύλου, έπειτα από την πρώτη αποτυχημένη δοκιμή στις 27 Σεπτέμβρη του 2011. Σύμφωνα με στρατιωτικούς, ο νέος ρωσικός πύραυλος κατασκευάζεται με νέα τεχνολογία που μειώνει αισθητά τις χρονικές προθεσμίες και τις δαπάνες κατασκευής του και, κατά συνέπεια, οι ικανότητες στην εξουδετέρωση ενός αντιπυραυλικού συστήματος είναι ενισχυμένες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα ραντάρ «Voronez M» στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, που καλύπτει μια περιοχή βορειοανατολικά των ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα. Σύμφωνα με τον διοικητή των αεροδιαστημικών αμυντικών δυνάμεων της Ρωσίας, Ολεγκ Οσταπένκο, μόλις κατασκευαστεί και το δεύτερο σύστημα ραντάρ - που θα καλύπτει μια περιοχή από την Ινδία έως τις ΗΠΑ - η Ρωσία δε θα εξαρτάται από αυτό του Δνείπερου, που είχε κατασκευαστεί επί Σοβιετικής Ενωσης και επεκτάθηκε σε διάφορες περιοχές, όπως στη Λετονία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο έχασε το δικαίωμα χρήσης τους μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

  • Περίπου 20 Ρώσοι στρατιωτικοί συμμετέχουν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, με ανάλογο αμερικανικό στρατιωτικό σώμα, που διεξάγονται στο Κολοράντο των ΗΠΑ και θα συνεχιστούν έως τα τέλη του μήνα. Στόχος των γυμνασίων είναι η απόκτηση εμπειριών από κοινές επιχειρήσεις Ρώσων και Αμερικανών στρατιωτικών με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Φοιτητικές διαδηλώσεις

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Με μαζικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών αλλά και εργαζομένων απάντησε η εκπαιδευτική κοινότητα στις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και την παρέμβασή του στις εσωτερικές υποθέσεις της Νικαράγουας, που πρότεινε σειρά σκληρών μέτρων για περικοπές όσον αφορά τις δαπάνες για την Παιδεία και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι φοιτητές κατήγγειλαν την πολιτική του ΔΝΤ μετά τις συστάσεις της τεχνικής επιτροπής προς την κυβέρνηση της Νικαράγουας για περικοπές στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την αύξηση τόσο του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και του ύψους των εισφορών των εργαζομένων στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, καθώς και την άμεση εφαρμογή των δημοσιονομικών προσαρμογών που έχουν τεθεί εκ μέρους του ΔΝΤ στο πλαίσιο της χορήγησης δανείων που έχει από προηγούμενες κυβερνητικές συμφωνίες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα δηλώνει αντίθετη στις συγκεκριμένες παραινέσεις του ΔΝΤ. Η Εθνική Ενωση Φοιτητών Νικαράγουας (UNEN), το Εθνικό Συμβούλιο των Πανεπιστημίων (CNU) και η Εθνική Ενωση των Εκπαιδευτικών δηλώνουν «παρών» στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές που χτυπάνε λαϊκά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ