Πέμπτη 24 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επιτυχής δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου

ΜΟΣΧΑ.--

Επιτυχή δοκιμή νέου διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) πραγματοποίησε χτες η Ρωσία, λίγες μόλις ημέρες αφότου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κήρυξε την επίσημη ενεργοποίηση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας». Σημειώνεται πως η Ρωσία αντιτίθεται - για δικούς της λόγους - στην ανάπτυξη της «ασπίδας» και έχει προτείνει την από κοινή λειτουργία της, πρόταση που δε δέχεται το ΝΑΤΟ.

Η εκτόξευση του πυραύλου - που μετέφερε εικονική γόμωση και κάλυψε βεληνεκές 6.000 χλμ - πραγματοποιήθηκε από κινητή βάση στο κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ της βόρειας Ρωσίας και έφθασε στη ζώνη προορισμού του στο πολύγωνο της Κούρα (στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Απω Ανατολή). Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση τέτοιου πυραύλου, έπειτα από την πρώτη αποτυχημένη δοκιμή στις 27 Σεπτέμβρη του 2011. Σύμφωνα με στρατιωτικούς, ο νέος ρωσικός πύραυλος κατασκευάζεται με νέα τεχνολογία που μειώνει αισθητά τις χρονικές προθεσμίες και τις δαπάνες κατασκευής του και, κατά συνέπεια, οι ικανότητες στην εξουδετέρωση ενός αντιπυραυλικού συστήματος είναι ενισχυμένες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα ραντάρ «Voronez M» στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, που καλύπτει μια περιοχή βορειοανατολικά των ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα. Σύμφωνα με τον διοικητή των αεροδιαστημικών αμυντικών δυνάμεων της Ρωσίας, Ολεγκ Οσταπένκο, μόλις κατασκευαστεί και το δεύτερο σύστημα ραντάρ - που θα καλύπτει μια περιοχή από την Ινδία έως τις ΗΠΑ - η Ρωσία δε θα εξαρτάται από αυτό του Δνείπερου, που είχε κατασκευαστεί επί Σοβιετικής Ενωσης και επεκτάθηκε σε διάφορες περιοχές, όπως στη Λετονία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο έχασε το δικαίωμα χρήσης τους μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

  • Περίπου 20 Ρώσοι στρατιωτικοί συμμετέχουν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, με ανάλογο αμερικανικό στρατιωτικό σώμα, που διεξάγονται στο Κολοράντο των ΗΠΑ και θα συνεχιστούν έως τα τέλη του μήνα. Στόχος των γυμνασίων είναι η απόκτηση εμπειριών από κοινές επιχειρήσεις Ρώσων και Αμερικανών στρατιωτικών με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ