Πέμπτη 24 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Αντικομμουνιστική παράκρουση

Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Αντριους Κουμπίλιους, εξέφρασε την ελπίδα πως η Ρωσία «θα ξανασκεφτεί» τη θέση της στο ζήτημα της ένταξης της Λιθουανίας στην ΕΣΣΔ και θα αναγνωρίσει πως επρόκειτο για «σοβιετική κατοχή». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο μετά τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τη συγκρότηση «κυβερνητικής επιτροπής» για την προετοιμασία συνομιλιών με τη Ρωσία σχετικά με τις «αποζημιώσεις», που ζητά η Λιθουανία από τη Ρωσία για τη λεγόμενη «σοβιετική κατοχή» (1940 - 1991), αλλά και για τη «ζημιά» από την παραμονή του ρωσικού στρατού στη χώρα την περίοδο 1991-1993.

Οι αντικομμουνιστικές και φιλοναζιστικές αρχές της Λιθουανίας, σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας, παρουσιάζουν την ένταξη της Λιθουανίας στην ΕΣΣΔ το 1940 ως «κατοχή», προχωρώντας με αυτόν τον τρόπο στο βιασμό της ιστορικής αλήθειας. Στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τη μαζική «πλύση εγκεφάλου» της νεολαίας έχουν επιβάλει και σχετική απαγόρευση σε όποια άλλη ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων, πέρα από την επίσημη αντικομμουνιστική.

Το τι είδους «ζημιά» έπαθε η Λιθουανία από τη «σοβιετική κατοχή» (που κάθε άλλο βέβαια παρά κατοχή ήταν, αφού η Λιθουανία εθελοντικά μπήκε στη σύνθεση της ΕΣΣΔ το 1940, μπροστά στον κίνδυνο του ναζισμού), φαίνεται από το γεγονός ότι στα 50 χρόνια σοβιετικής εξουσίας εξαφανίστηκαν ο αναλφαβητισμός και η ανεργία, αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή κατά 80 φορές (!), δημιουργήθηκε μια σοβαρή ενεργειακή βάση (ηλεκτρενέργεια, επεξεργασία πετρελαίου), όπως και άλλες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Η δε αγροτική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,5 φορές. Ενώ με την ένταξη στην ΕΣΣΔ ενσωματώθηκαν στη Λιθουανία νέα εδάφη, όπως η 2η μεγαλύτερη πόλη της, Κλάιπεντε, καθώς και η ίδια η σημερινή πρωτεύουσά της, Βίλνιους!

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας επιμένει στην αντικομμουνιστική παράκρουση και ζητά την επανεξέταση της επίσημης θέσης της Ρωσίας, ποντάροντας σ' εκείνους τους κόλπους της ρωσικής αστικής τάξης και των κομμάτων της, που καταδικάζουν το παρελθόν της ΕΣΣΔ ως ... «ολοκληρωτικό».

Να σημειωθεί πως η Λιθουανία έχει εγκρίνει νόμο, («Για την αποζημίωση από τη σοβιετική κατοχή»), από τον Ιούνη του 2000, με τον οποίο αξιώνει αποζημίωση άνω των 276 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία (ως διαδόχου των υποχρεώσεων της ΕΣΣΔ), εξαιτίας της «σοβιετικής κατοχής»!


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ