Πέμπτη 24 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «6»
Συνομιλίες και διαπραγματεύσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Και σήμερα επρόκειτο να συνεχιστούν, όπως έγινε γνωστό αργά χτες, οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην ομάδα των «6» - τις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) και τη Γερμανία - για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκατέρωθεν, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας οι αντιπροσωπείες των «6», των οποίων ηγείται η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, κατέθεσαν προτάσεις προς την ιρανική αντιπροσωπεία, η οποία, όπως έλεγαν Ιρανοί διπλωμάτες, κατέθεσε, αργότερα το απόγευμα, την «αντιπρότασή της με βάση τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών».

Οι συζητήσεις φέρονται να γίνονται σε «καλό κλίμα» και, όπως διαρρεόταν από την πλευρά των «6», στόχος δεν είναι η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, αλλά η πραγματοποίηση προόδου. Το περιεχόμενο των προτάσεων και των αντιπροτάσεων δε γνωστοποιήθηκε, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αφορά στο ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου.

Σκληρή θέση επιμένει να τηρεί η ισραηλινή ηγεσία, η οποία διά του υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, επανέλαβε ότι η «διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να κάνει βήμα πίσω απέναντι στην Τεχεράνη. Θα πρέπει να ζητήσει τον απόλυτο τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού και την εξαγωγή από το ιρανικό έδαφος της οποιασδήποτε ποσότητας ήδη εμπλουτισμένου ουρανίου».

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης με επίκεντρο το Ιράν φέρεται, σύμφωνα με το BBC, να συζητά, προκειμένου να καταλήξει και στο ρόλο που θα έχει ή όχι ο βρετανικός στρατός σε αυτήν, και η βρετανική κυβέρνηση. Το δημοσίευμα του BBC δεν επιβεβαιώθηκε από καμία επίσημη πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ