ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ
Πλήρη στήριξη στο μνημόνιο

Απέρριψε την πρόταση καταψήφισης του σχεδίου της ΣΣΕ, το οποίο αποδέχεται τους νόμους του μνημονίου για χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων

Με τις ψήφους σύσσωμης της ΣΑΔ (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ), της πλειοψηφίας των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και ενός συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, καταψηφίστηκε στη προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ ΔΕΗ) η πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) να απορριφθεί το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το σχέδιο έχουν συνδιαμορφώσει η διοίκηση της επιχείρησης με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΓΕΝΟΠ) και προβλέπει την αποδοχή των μνημονιακών νόμων για μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 35% και κατάργηση της μονιμότητας, η οποία επιτρέπει στην εργοδοσία να προχωρήσει σε όσες απολύσεις θέλει.

Η προχθεσινή συνεδρίαση έγινε προκειμένου η ΕΤΕ να πάρει θέση για το σχέδιο της ΣΣΕ και να την παρουσιάσει - όπως και τα άλλα σωματεία - στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ που ήταν προγραμματισμένο να γίνει χθες.

Αρχικά ΣΑΔ και ΠΑΣΚΕ προσπάθησαν, με διάφορες υπεκφυγές και προσχήματα, να εμποδίσουν ακόμα και να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», ώστε να μην αναγκαστούν να πάρουν θέση. Ισχυρίστηκαν ότι δε χρειάζεται να γίνει ψηφοφορία και πως η ΕΤΕ μπορεί στη συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ να παρουσιάσει απλώς τα σημεία με τα οποία διαφωνεί. Παρά τις προσπάθειές τους η ψηφοφορία έγινε και αποκαλύφθηκαν.

Να σημειωθεί ότι οι όποιες διαφωνίες διατύπωσαν ΣΑΔ και ΠΑΣΚΕ με το σχέδιο δεν αφορούσαν στην ουσία του (μείωση μισθών - απολύσεις). Επίσης η ΣΑΔ εξέφρασε την άποψη ότι το σχέδιο πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί βάση για συζήτηση με την εργοδοσία.

Στη ψηφοφορία ήταν παρόντα τα 30 από τα 31 μέλη του ΔΣ της ΕΤΕ. Ελειπε ένα μέλος της ΠΑΣΚΕ. Την πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» υπερψήφισαν 14 μέλη του ΔΣ. Τα τέσσερα μέλη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», τα οκτώ από τα εννέα μέλη της ΔΑΚΕ, το ένα μέλος της «ΑΣΣΕ» και ένα μέλος της ΠΑΣΚΕ.

Την πρόταση καταψήφισαν τα τρία μέλη της ΣΑΔ και 12 μέλη της ΠΑΣΚΕ.

«ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση για τα δεδουλευμένα

Για δεύτερη μέρα χτες οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός» στη Λάρισα, (ανήκει στον όμιλο «EYROMEDIKA»), συνέχισαν τις 4ωρες, επαναλαμβανόμενες, στάσεις εργασίας που κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές - Γηροκομεία - Διαγνωστικά Κέντρα και Συναφών Χώρων, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών. Σε κάποιους εργαζόμενους, η επιχείρηση χρωστάει μισθούς 6 μηνών και σε άλλους 4 μηνών.

Στη συνάντηση που είχε ο διευθυντής της κλινικής με μέλη της διοίκησης του Σωματείου και της Σωματειακής Επιτροπής επικαλέστηκε το πρόβλημα της μη καταβολής των χρημάτων από τον ΕΟΠΠΥ, για να δηλώσει ότι «η διεύθυνση δεν εγγυάται τίποτα», ενώ σημείωσε πως, ακόμα κι αν σταλούν τα χρωστούμενα από τον Οργανισμό, οι εργαζόμενοι της κλινικής θα πληρωθούν μόνο για δύο μήνες!

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή επισημαίνουν ότι «στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και αφορά τη ζωή και την επιβίωση των οικογενειών μας, η εργοδοσία έδειξε, για άλλη μια αφορά, την αληθινή της πρόθεση, που δεν είναι άλλη από το να μας έχει να δουλεύουμε τζάμπα». Συνεχίζοντας, σημειώνει: «Κανένας από μας όταν ήρθε στην επιχείρηση να δουλέψει δεν υπέγραψε όρο που να προβλέπει απλήρωτη εργασία σε περίπτωση στάσης πληρωμής από τα ταμεία. Τα αλισβερίσια με τα ταμεία αφορούν τους εργοδότες που τα απομυζούν χρόνια τώρα, δεν αφορούν τους εργαζόμενους». Και καταλήγοντας, τονίζει: «Απαιτούμε άμεση καταβολή 6 και 4 μισθών αντίστοιχα, συνεχίζουμε τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας μέχρι να δικαιωθούμε».

ΧΑΛΚΙΔΑ - «ΣΑΜΠΑΝΗΣ ΑΕ»
Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ε. ΣΑΜΠΑΝΗΣ ΑΕ» στη Χαλκίδα, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από το Φλεβάρη μέχρι σήμερα, καθώς και το μισό Δώρο Χριστουγέννων που τους οφείλει η εργοδοσία.

Η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της ένα οινοποιείο και μια καφετέρια στην παραλία της Χαλκίδας (η οποία πρόσφατα βγήκε από την ΑΕ) και το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε μειώσεις μισθών στις αποδοχές των εργαζομένων κατά 20%. Επίσης, επιδίωξε να απολύσει εργαζόμενους του οινοποιείου, λέγοντάς τους ότι θα δώσει αποζημίωση ...όταν βρει λεφτά. Ταυτόχρονα, η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει, κάτι που έχει διαπιστωθεί ακόμη και από την Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής. Σε όλα αυτά να προστεθεί ότι η «ΣΑΜΠΑΝΗΣ ΑΕ» επιδοτήθηκε κατ' επανάληψη τα προηγούμενα χρόνια τόσο για την ανακαίνιση της καφετέριας από το ΕΣΠΑ, όσο και με τον αναπτυξιακό νόμο (750.000 ευρώ), σύμφωνα με τα οποία δεν μπορούσε να κάνει απολύσεις!

Το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας με ανακοίνωσή του απαιτεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και το δικαίωμα στη δουλειά των εργαζομένων της επιχείρησης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίθεση στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ

Επίθεση στα γραφεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν άγνωστοι τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Εβαψαν με σπρέι την πρόσοψη του γραφείου και σχημάτισαν το σήμα της Χρυσής Αυγής και έναν ημιτελή αγκυλωτό σταυρό.

Η ΣΕΑΑΝ Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν την επίθεση αυτή, που, όπως σημειώνουν, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης εκστρατείας κατά του ταξικού κινήματος των εργαζομένων σε Υγεία - Πρόνοια και του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος. Σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν: «Είναι πεντακάθαρο ότι στόχο έχει την τρομοκράτηση του λαού και των αναπήρων, για να περνάει ανενόχλητη η πολιτική εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Ξεκαθαρίζουμε ότι είναι βαθιά γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι οι ανάπηροι και οι εργαζόμενοι τρομάζουν ή αναστέλλουν τη δράση τους με τέτοιες επιθέσεις. Η πάλη εντείνεται και οξύνεται για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή, για απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς, για μια άλλη κοινωνία που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που δε θα τις εμπορεύεται, αλλά θα τις εξυπηρετεί και τις καλύπτει πλήρως».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΚΟΥ ΚΟΥ»: Σε νέα 48ωρη απεργία στις 25 και 26 Μάη, προχωρούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης παιδικών ειδών και παιχνιδιών «ΚΟΥ ΚΟΥ», συνεχίζοντας τον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία και την ανάκληση του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας.

«ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ»: Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι στο κατάστημα «METROPOLIS» στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων 3 μηνών, την άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων των απολυμένων συναδέλφων τους και κατοχύρωση της καταβολής των αποζημιώσεών τους σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης. Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων «METROPOLIS» έβαλε την επιχείρηση στο άρθρο 99. Συρρίκνωσε τον αριθμό των καταστημάτων (από 12 σε 3) και απέλυσε 120 εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η εργοδοσία θέλει να οδηγήσει την επιχείρηση σε πτώχευση, έχοντας τσεπώσει τα κέρδη από τις πωλήσεις των προηγούμενων χρόνων και χωρίς να πληρώσει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.

ΡΟΔΟΣ: Η «Χρυσή Αυγή» πασχίζει να σπείρει στους εργάτες το δηλητήριο του ρατσισμού, για να κρύψει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και της άγριας εκμετάλλευσης μέσα στους τόπους δουλειάς, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ. Αφορμή για την ανακοίνωση το κάλεσμα της «Χρυσής Αυγής» στους Ελληνες εργάτες να καταγγέλλουν στα τηλέφωνά της τα ξενοδοχεία που απασχολούν «παράνομα λαθρομετανάστες και μαθητευόμενους πέραν της νόμιμης ποσόστωσης».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ - ΟΤΕ
Ενισχύθηκαν οι ταξικές δυνάμεις

Μια επιπλέον έδρα κατέλαβε το ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ - ΟΤΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ - ΟΤΕ που προέκυψε από το 37ο συνέδριο της Ομοσπονδίας που ολοκληρώθηκε την περασμένο Σάββατο. Συγκεκριμένα η ΕΣΚ - ΟΤΕ κατέλαβε 3 έδρες στο ΔΣ (είχε 2) και 11 ψήφους (είχε 8).

Στο συνέδριο συμμετείχαν 136 αντιπρόσωποι, 13 λιγότεροι (149) από το 2009. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστές ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, προκειμένου να εγκλωβίσουν για ακόμα μια φορά τους συνέδρους έφτιαξαν 3 (!) ξεχωριστά ψηφοδέλτια η κάθε μία, ενώ η Αγ. Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ) με την Ενωτική (αποκόπηκαν από την ΠΑΣΚΕ) κατέβηκαν σε 1 ψηφοδέλτιο για να αποσπάσουν 2 αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ. Τελικά, η ΠΑΣΚΕ με τα 3 ψηφοδέλτια πήρε 12 έδρες (είχε 14) και η ΔΑΚΕ 12 έδρες (είχε 13). Η Αγ. Συνεργασία - Ενωτική πήρε 5 έδρες. Τέλος η «ΑΣΕ» πήρε δύο έδρες και οι «Ακομμάτιστοι» 1 έδρα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ζητά άμεση αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ

Την άμεση αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ απαιτεί μεταξύ άλλων η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο (ΠΟΕΙΔΔ) με απόφασή της που λήφθηκε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής και με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή καλεί τα σωματεία-μέλη της και τους εργαζόμενους που εκπροσωπούνται σ' αυτά να απαιτήσουν:

  • Μαζί με όλους τους Ελληνες εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό την άμεση αποδέσμευση από αυτόν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό και από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό.
  • Να καταδικάσει τις προθέσεις τους και να πούμε ΟΧΙ σε κάθε επέμβαση σε οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη μας.
  • Να απομακρυνθούν τώρα οι ΝΑΤΟικές βάσεις από την Ελλάδα και να επιστρέψουν άμεσα οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται εκτός των συνόρων μας.
  • Να σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις της χώρας μας με το ΝΑΤΟ καθώς και αυτές που γίνονται για την αντιμετώπιση «εσωτερικών εχθρών».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ