ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Εγγυητής των δικαιωμάτων μας το ΝΑΤΟ!
  • Ο υπουργός Εξωτερικών είπε χτες στη Βουλή ότι το ΝΑΤΟ στην πρόσφατη άσκηση υιοθέτησε τις προτάσεις της Ελλάδας
  • Το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρεται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ με Επίκαιρη Ερώτησή του 

Λίγες μόλις μέρες έχουν περάσει από την πρόσφατη ΝΑΤΟική άσκηση, όπου αμφισβητήθηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, μετά τον ίδιο τον πρωθυπουργό ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δε δημιούργησε κανένα μα κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα.

Απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ήταν αποκαλυπτικός:

«Θεωρώ ότι είναι λάθος η διατύπωση ότι έχει αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Αντιθέτως, στην άσκηση το ΝΑΤΟ υιοθέτησε με τις προτάσεις για τα σχέδια πτήσης το δικαίωμα το οποίο είχε η χώρα μας να υπερίπταται των ελληνικών νησιών».

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) κινείται μέσα στο πλαίσιο που καθορίστηκε το 1988 με το γνωστό μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, με το οποίο ενισχύεται το στάτους στο Αιγαίο, κάτι που πάντοτε επιδίωκε η Ελλάδα.

Ανέφερε δε ότι η διαδικασία των ΜΟΕ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ δεν είναι μία καινούρια διαδικασία αλλά έχει λειτουργήσει ένα-ενάμιση χρόνο τουλάχιστον, με σχετική επιτυχία. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της δομής του υπάρχουν προτάσεις που συμβάλλουν στην καλύτερη συνεργασία των χωρών -μελών του.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εκτός από τη συζήτηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ θα υπάρξει και διμερής διαδικασία. Μάλιστα, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής κατάλογο με τα (γνωστά) θέματα που θα συζητηθούν, κατάλογος που ήταν στην αγγλική γλώσσα, με αποτέλεσμα ο Ορ. Κολοζώφ να παρατηρήσει ότι τελευταία «συνηθίζεται να στέλνονται τα κείμενα στα αγγλικά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι τα θέματα συζήτησης στα πλαίσια των ΜΟΕ «κινούνται σε έναν άξονα ο οποίος είχε ήδη δοθεί από μέρους των ΗΠΑ σαν πρόταση στην Ελλάδα και την Τουρκία το 1997. Εμείς τότε εκφράσαμε την αντίθεσή μας γιατί έθιγαν ζητήματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Δε θέλαμε ούτε καν να συζητήσουμε το ζήτημα, αλλά βλέπω τώρα ότι επανερχόμαστε. Αυτό τόνισε ότι κάτι έχει αλλάξει στην εκτίμησή μας σχετικά με αυτά τα ζητήματα που τότε είχαν τεθεί εκ μέρους των ΗΠΑ και έθιγαν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ο Ορ. Κολοζώφ είπε ότι «εξακολουθούμε να έχουμε μία επιφύλαξη στην προσπάθεια που γίνεται να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και ανησυχούμε περισσότερο όταν ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι όλη αυτή η διαδικασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ έχει σχετικές επιτυχίες. Μάλιστα, θεώρησε υπερβολική την εκτίμησή μας ότι δεν αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, λέγοντας πως με την πρόσφατη άσκηση δικαιώθηκε. Εχω αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή στην άσκηση επιβεβαιώθηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιβεβαιώνει αυτά τα οποία εμείς ισχυριζόμαστε ότι είναι κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Εξακολουθεί να έχει την αντίληψη για τον εναέριο χώρο ότι είναι στα έξι μίλια και όχι στα δώδεκα. Εξακολουθεί στο γενικότερο ζήτημα της διευθέτησης των διαφορών - όπως λέει το ΝΑΤΟ - με την Τουρκία να κρατά ίσες αποστάσεις, πράγμα που στη διπλωματική γλώσσα σημαίνει εξ αντικειμένου αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στο να προχωρούν αυτές οι διαδικασίες έτσι όπως προχωρούν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όταν έχουμε απτά παραδείγματα ότι το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα».

Η DASA κρατά σε ομηρία τα «Φάντομ»

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αμυνας, για τους λόγους καθυστέρησης της αναβάθμισης των μαχητικών από τη γερμανική εταιρία

Το θέμα της καθυστέρησης της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-4 (Φάντομ) που έχει ανατεθεί εδώ και μερικά χρόνια στη γερμανική εταιρία DASA σε συνεργασία με την ΕΑΒ, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη, με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

«Σε μια περίοδο, τονίζεται στην Ερώτηση, κατά την οποία η κυβέρνηση προχωρά σε αγορές αεροσκαφών F-16 - Eurofighter, αξίας τρισ. δρχ. με συνέπεια να υπερχρεώνεται η χώρα χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται η αμυντική θωράκισή της και προωθεί την αναβάθμιση άλλων τύπων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, στο εργοστάσιο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) μένουν καθηλωμένα για αρκετούς μήνες τώρα αεροσκάφη F-4. Τα αεροσκάφη αυτά, ο αριθμός των οποίων είναι τόσο μεγάλος ώστε να αποτελούν - όπως λέγεται - το 50% της συγκεκριμένης μονάδας, είχε αναλάβει να αναβαθμίσει η εταιρία DASA».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Αμυνας:

- Αν ο χρόνος της αναβάθμισης είναι υπερβολικά μεγάλος.

- Αν έχουν τελειώσει οι εργασίες, αλλά δεν τελειώνει το τελικό κοντρόλ.

- Αν υπάρχει σκόπιμη καθυστέρηση - εκβιασμός από την εταιρεία DASA.

- Αν η DASA που «αναβαθμίζει» τα αεροσκάφη στα πλαίσια του προγράμματος AUP, ενεργεί μ' αυτόν τον τρόπο, γιατί θέλει να πιέσει για την «αγορά» της ΕΑΒ.

- Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα προκειμένου τα αεροσκάφη να τεθούν στη διάθεση της μονάδας, αλλά και να μην παρουσιαστούν ανάλογες καθυστερήσεις στο μέλλον.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ και τα Στρατηγεία

Εκδήλωση με θέμα «Εθνική Κυριαρχία και Ανεξαρτησία στα πλαίσια της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ - Ο ρόλος των Στρατηγείων» διοργανώνει σήμερα η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο και το θέμα θ' αναπτύξει ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία. Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί κάθε πολίτη της περιοχής να πάρει μέρος στην εκδήλωση, συμμετέχοντας στη συζήτηση γι' αυτό το σοβαρό θέμα που αφορά το ειρηνικό μέλλον της χώρας και την ευημερία του λαού.

Στη Χίο ο Στρατής Κόρακας

Περιοδεία αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο θα πραγματοποιήσει στη Χίο το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος Στρατής Κόρακας. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του, έχει ως εξής:

Την Παρασκευή στις 7.00 π.μ. θα επισκεφθεί τους τεχνικούς του ΟΤΕ, ενώ στις 9.00 π.μ. θα συναντηθεί με το Δ.Σ. των εργαζομένων της Πυροσβεστικής και τους ίδιους τους εργαζόμενους στην υπηρεσία.

Στις 10.00 π.μ. θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες.

Στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Νοσοκομείο της Χίου και θα συναντηθεί με το ΔΣ του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών, αντίστοιχα.

Στις 1.00 μ.μ. θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ΕΜΧ, όπου και θα συναντηθεί με το Δ.Σ. των εργαζομένων και τη Διεύθυνση.

Στις 2.00 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στα γραφεία της ΕΜΧ.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας και συγκεκριμένα στις 5.30 μ.μ. θα βρεθεί στο Πυργί και θα συναντηθεί με το Δήμαρχο και το Διοικητικό Συμβούλιο της πόλης.

Το Σάββατο στις 9.00 π.μ. θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Στις 9.45 π.μ θα έχει συνάντηση με τον Νομάρχη Χίου, ενώ στις 10.30 π.μ. θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Χίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου στις 5.00 μ.μ. θα περιοδεύσει στα Ναυτοχώρια (Συκιάδα και Λαγκαδά), ενώ στις 8.30 μ.μ. θα παραβρεθεί σε συνεστίαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ