Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Εγγυητής των δικαιωμάτων μας το ΝΑΤΟ!
  • Ο υπουργός Εξωτερικών είπε χτες στη Βουλή ότι το ΝΑΤΟ στην πρόσφατη άσκηση υιοθέτησε τις προτάσεις της Ελλάδας
  • Το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρεται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ με Επίκαιρη Ερώτησή του 

Λίγες μόλις μέρες έχουν περάσει από την πρόσφατη ΝΑΤΟική άσκηση, όπου αμφισβητήθηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, μετά τον ίδιο τον πρωθυπουργό ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δε δημιούργησε κανένα μα κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα.

Απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ήταν αποκαλυπτικός:

«Θεωρώ ότι είναι λάθος η διατύπωση ότι έχει αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Αντιθέτως, στην άσκηση το ΝΑΤΟ υιοθέτησε με τις προτάσεις για τα σχέδια πτήσης το δικαίωμα το οποίο είχε η χώρα μας να υπερίπταται των ελληνικών νησιών».

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) κινείται μέσα στο πλαίσιο που καθορίστηκε το 1988 με το γνωστό μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, με το οποίο ενισχύεται το στάτους στο Αιγαίο, κάτι που πάντοτε επιδίωκε η Ελλάδα.

Ανέφερε δε ότι η διαδικασία των ΜΟΕ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ δεν είναι μία καινούρια διαδικασία αλλά έχει λειτουργήσει ένα-ενάμιση χρόνο τουλάχιστον, με σχετική επιτυχία. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της δομής του υπάρχουν προτάσεις που συμβάλλουν στην καλύτερη συνεργασία των χωρών -μελών του.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εκτός από τη συζήτηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ θα υπάρξει και διμερής διαδικασία. Μάλιστα, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής κατάλογο με τα (γνωστά) θέματα που θα συζητηθούν, κατάλογος που ήταν στην αγγλική γλώσσα, με αποτέλεσμα ο Ορ. Κολοζώφ να παρατηρήσει ότι τελευταία «συνηθίζεται να στέλνονται τα κείμενα στα αγγλικά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι τα θέματα συζήτησης στα πλαίσια των ΜΟΕ «κινούνται σε έναν άξονα ο οποίος είχε ήδη δοθεί από μέρους των ΗΠΑ σαν πρόταση στην Ελλάδα και την Τουρκία το 1997. Εμείς τότε εκφράσαμε την αντίθεσή μας γιατί έθιγαν ζητήματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Δε θέλαμε ούτε καν να συζητήσουμε το ζήτημα, αλλά βλέπω τώρα ότι επανερχόμαστε. Αυτό τόνισε ότι κάτι έχει αλλάξει στην εκτίμησή μας σχετικά με αυτά τα ζητήματα που τότε είχαν τεθεί εκ μέρους των ΗΠΑ και έθιγαν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ο Ορ. Κολοζώφ είπε ότι «εξακολουθούμε να έχουμε μία επιφύλαξη στην προσπάθεια που γίνεται να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και ανησυχούμε περισσότερο όταν ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι όλη αυτή η διαδικασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ έχει σχετικές επιτυχίες. Μάλιστα, θεώρησε υπερβολική την εκτίμησή μας ότι δεν αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, λέγοντας πως με την πρόσφατη άσκηση δικαιώθηκε. Εχω αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή στην άσκηση επιβεβαιώθηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιβεβαιώνει αυτά τα οποία εμείς ισχυριζόμαστε ότι είναι κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Εξακολουθεί να έχει την αντίληψη για τον εναέριο χώρο ότι είναι στα έξι μίλια και όχι στα δώδεκα. Εξακολουθεί στο γενικότερο ζήτημα της διευθέτησης των διαφορών - όπως λέει το ΝΑΤΟ - με την Τουρκία να κρατά ίσες αποστάσεις, πράγμα που στη διπλωματική γλώσσα σημαίνει εξ αντικειμένου αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στο να προχωρούν αυτές οι διαδικασίες έτσι όπως προχωρούν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όταν έχουμε απτά παραδείγματα ότι το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ