Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Εφιαλτικός ο γονιδιακός ρατσισμός

«Οι ασφαλιστικές εταιρίες στη Βρετανία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο γονιδίωμα των ασφαλιζομένων και να κλιμακώνουν, ανάλογα, τα τιμολόγια των ασφαλίστρων και των παροχών και να ρυθμίζουν τη γενικότερη πολιτική τους»

(Από τις εφημερίδες)

Ενας νέος Καιάδας ανοίγεται, μέσα στις σύγχρονες συνθήκες της αγριότητας των αγορών.

Ενα γενετικό βάραθρο, αυτή τη φορά, όπου κινδυνεύουν να γκρεμιστούν όσοι έχουν επιβαρυμένο γενετικό κώδικα, παρουσιάζουν δηλαδή εγγενή και προβλέψιμα - ως ένα σημείο - βιολογικά προβλήματα και υστερήσεις.

Η αποκρυπτογράφηση και κωδικοποίηση του DNA, το γονιδίωμα, ή γένωμα, ανοίγει θετικές, αλλά και εφιαλτικές προοπτικές που αγγίζουν τα όρια του «γενετικού ρατσισμού» - όπως θα μπορούσαμε να προβλέψουμε.

Στις θετικές ανήκει η βαθύτερη κατανόηση της γονιδιακής δομής, της πρόγνωσης ορισμένων εγγενών νοσογόνων, «εν δυνάμει», παραγόντων, αλλά και «βελτιωτικών» παρεμβάσεων στη γονιδιακή δομή. Παρεμβάσεων που μπορούν να οδηγήσουν από την κλωνοποίηση και τη δημιουργία ανεγκέφαλων οργανισμών που θα «φιλοξενούν» ανθρώπινα όργανα και ιστούς για μεταμόσχευση, ως τη σχεδιασμένη κατασκευή υπερανθρώπων, φυλετικά καθαρών, κατά τα πρότυπα της Αρίας φυλής του χιτλερισμού, αν η βιοτεχνολογία γίνει εργαλείο ανάλογων επιδιώξεων.

Αλλά και για τις θετικές εκείνες εφαρμογές ποιοι και πόσοι από τα δισεκατομμύρια των φτωχών και ανήμπορων του κόσμου θα μπορούν να επωφεληθούν, αφού το άμεσα προβλέψιμο είναι ότι οι κατακτήσεις αυτές περιέχονται, ήδη, σε μεγάλα συγκροτήματα του ιδιωτικού τομέα που προγραμματίζουν την εκμετάλλευση των επιτευγμάτων της καλπάζουσας βιοτεχνολογίας και των εφαρμογών της σε κερδοσκοπική και όχι κοινωνική βάση.

Για τον κίνδυνο προειδοποιεί η πρόσφατη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, που παρέχει τη δυνατότητα στις εκεί ασφαλιστικές εταιρίες να αναζητούν τα στοιχεία του γενετικού κώδικα των πελατών τους και ανάλογα με τους προβλέψιμους εγγενείς νοσογόνους και προδιαθεσικούς παράγοντες και τα όρια βιωσιμότητάς τους, να κλιμακώνουν τα τιμολόγιά τους.

Και θα μπορούν να αποκλείσουν από την κάλυψη, τους ασθενέστερους, με το βραχύ χρόνο επιβίωσης, οι οποίοι, σε διαφορετική περίπτωση, θα πληρώνουν τα υψηλότερα ασφάλιστρα, απαγορευτικού χαρακτήρα. Ιδού το βάραθρο του νέου κοινωνικού Καιάδα.


του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ