Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συντηρούν τη φτώχεια
  • Συζητήθηκε χτες επί της αρχής στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή
  • Ν. Γκατζής: Ανάγκη για προοδευτική μεταρρύθμιση στη φορολογία
  • Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου το νομοθέτημα συζητήθηκε επί της αρχής.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε ως εισαγωγή φοροαπαλλαγών, αλλά και ενδεικτικό του... φιλολαϊκού προσώπου της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ανάγκη για ένα φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνιστά μια πραγματικά «προοδευτική δημοκρατική μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα», καθώς και την ανάγκη για διεκδίκηση μιας τέτοιας προοπτικής από το λαϊκό κίνημα, επισήμανε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ταξικό» όσον άφορα τις ενισχύσεις που παρέχει στις ΑΕ και τους εισοδηματίες και «υποκριτικό» αναφορικά με τις λεγόμενες φοροαπαλλαγές που περιέχει. Οπως είπε, «το νομοσχέδιο προβλέπει νέες ρυθμίσεις υπέρ των κερδών της πλουτοκρατίας», ενώ έχουμε «προσαρμογές συντήρησης της φτώχειας» για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Εκανε λόγο για ρυθμίσεις μείωσης του φορολογικού συντελεστή στις ανώνυμες εταιρίες που συνιστούν χάρισμα 122 δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ την ίδια ώρα οι ενισχύσεις για τα καύσιμα προς τους χαμηλόμισθους «δεν επαρκούν ούτε για τη μισή αύξηση του πετρελαίου».

Για την αύξηση του αφορολόγητου, σημείωσε ότι ως όριο φτώχειας για μια 4μελή οικογένεια έχουν οριστεί οι 480.000 δραχμές μηνιαίως, που δεν καλύπτονται από τα ισχύοντα όρια. Παράλληλα, ο Νίκος Γκατζής αναφερόμενος στα στοιχεία φορολογίας του 1999 επισήμανε ότι η μεταβολή του εισοδήματος των συνταξιούχων ήταν 8,2% και οι φορολογικές αυξήσεις 24,4%, αντίστοιχα για τους μισθωτούς 4,5% και 16,2%, ενώ αυτές οι κατηγορίες κάλυψαν το 47,3% των φορολογικών εσόδων. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το νομοθέτημα «είναι εναρμονισμένο στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που επιβάλλει το ECOFIN».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Αρσένη, σημείωσε στην ομιλία της ότι το νομοσχέδιο «εκπληρώνει τις προγραμματικές και προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης», ενώ διαμορφώνει ένα «σταθερό φορολογικό ορίζοντα» για την επόμενη 3ετία, σημειώνοντας ότι περιέχει «γενναίες φοροαπαλλαγές», αναφερόμενη ιδιαίτερα στην κατάργηση του ΕΦΤΕ.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής του κόμματος, Αδάμ Ρεγκούζας, αναγνώρισε το φιλελεύθερο χαρακτήρα του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για υιοθέτηση στοιχείων της πολιτικής της ΝΔ. Εστίασε την κριτική του στις νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται για τα ηλεκτρονικά παιγνίδια, κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας ολιγοπωλίου που στόχο έχει την προώθηση από «την πίσω πόρτα» του βιντεολόττο.

ΠΟΛ: Να αποσυρθεί η τροπολογία «θηλιά» για τους λογιστές

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) με επιστολή της προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βουλής τάσσεται κατά της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο και ζητά την απόσυρσή της.

Στην επιστολή της ΠΟΛ τονίζεται:

«Η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά και στα μουλωχτά και χωρίς καμία συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους λογιστές, κατέθεσε τροπολογία με το άρθρο 38 στο σχέδιο νόμου «Φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ», του οποίου η συζήτηση ξεκινάει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με την ενέργεια αυτή η κυβέρνηση, για άλλη μία φορά απέδειξε ότι δε σέβεται τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες.

Η ΠΟΛ έχει εκφράσει την καθολική αντίθεσή της τόσο στο νόμο 2515/97, όσο και στο ΠΔ 340/98. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ είχαν καταψηφίσει το νόμο 2515/97. Εντονες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις είχαν εκφραστεί από το Συνασπισμό και από αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργούς Οικονομικών.

Σημειώνουμε ότι η ΠΟΛ και εκατοντάδες λογιστές έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου στις 12.12.2000 θα γίνει η συζήτηση ουσίας. Εγκυροι νομικοί κύκλοι και καθηγητές πανεπιστημίου, δημόσια έχουν εκφράσει την άποψη ότι ο νόμος 2515/97 είναι αντισυνταγματικός και κατ' επέκταση το ΠΔ 340/98 είναι άκυρο. Και από μόνο αυτό το γεγονός της εκκρεμότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δε θα έπρεπε η κυβέρνηση να προστρέξει στα κρυφά να περάσει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Το τραγελαφικό και η προχειρότητα με την οποία επιδιώκει να νομοθετήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οκονομικών, καταδείχνεται με την παράγραφο 1 του άρθρου 38, με την οποία αποπειράται να δώσει άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ δεν έχει κλείσει ακόμη χρόνος από την ψήφιση του ν. 2771/99, όπου είχε κάνει εντελώς τα αντίθετα.

Η κυβέρνηση με την τροπολογία θέλει να επισπεύσει την εφαρμογή του ΠΔ 340/98, αδιαφορώντας για το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται στον κλάδο των Λογιστών, αφού εντελώς αυθαίρετα και προκλητικά χιλιάδες λογιστές δε θα μπορούν να κάνουν τις εργασίες που μέχρι σήμερα έκαναν νόμιμα.

Με τις υπόλοιπες παραγράφους 2, 3 και 4 του άρθρου 38 επιδιώκεται η υπογραφή των δηλώσεων από Φοροτέχνες Λογιστές, τους οποίους και καθιστά υπεύθυνους και υπόλογους για ευθύνες που φυσιολογικά δεν τους ανήκουν.

Για τους παραπάνω λόγους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) αξιώνει από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία. Καλεί όλα τα Κόμματα της Βουλής να ζητήσουν να παραστεί και να τοποθετηθεί η Ομοσπονδία μας κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ