Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Χρειάζεται πολλή δουλιά

Σύντροφοι, διαβάζοντας προσεκτικά τις Θέσεις του Κόμματος, που είναι σωστές, κατέληξα πως οι Θσεις για να υλοποιηθούν χρειάζεται πολλή δουλιά. Για του λόγου το αληθές θα αναφέρω ένα προσωπικό παράδειγμα: Η θέση του Κόμματος πάντα ήταν και είναι άνοιγμα στον κόσμο. Φέτος τον Αύγουστο στο χωριό Δροσάτο του Κιλκίς πρότεινα στους συντρόφους να κάνουμε μια συνεστίαση με ομιλητή από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Κιλκίς, μερικοί σύντροφοι δίστασαν φοβούμενοι μήπως αποτύχουμε, τελικά συμφωνήσαμε να το επιχειρήσουμε με την υπόσχεση να δουλέψουμε, να ανοιχτούμε στον κόσμο σε όλα τα γύρω χωριά. Την υπόσχεση για δουλιά την κάναμε πράξη, επισκεφθήκαμε όλα τα γύρω χωριά μία και δύο φορές πόρτα πόρτα στα σπίτια.

Η επιτυχία της συνεστίασης ήταν πανηγυρική. Δώσαμε 250 προσκλήσεις και ήρθαν και 30 χωρίς πρόσκληση. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας απ' όλα τα γύρω χωριά.

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή, άλλος τόσος κόσμος παρακολουθούσε από γύρω.

Η χαρά μας ήταν μεγάλη. Ούτε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις μεγάλων κομμάτων δε μαζευόταν τόσος κόσμος. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο κόσμος που συμμετείχε και άφησε τον οβολό του ήταν απ' όλες τις παρατάξεις. Αφήστε πως πολλοί καλεσμένοι στον ενθουσιασμό τους άρχισαν να φωνάζουν στη μνήμη του τάδε αγωνιστή τόσες χιλιάδες, στου άλλου τόσες.

Συμπέρασμα, όταν δουλέψουμε για την υλοποίηση των αποφάσεων δεν μπορεί παρά να έχουμε επιτυχία.

- Θα 'ταν παράλειψη να μην τονίσω την προσφορά δύο συντρόφων που δούλεψαν με αυταπάρνηση για την εκδήλωση αυτή.

- Για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις κατ' αρχάς χρειάζεται το ανέβασμα του ιδεολογικού επιπέδου των συντρόφων, πολλοί από τους οποίους δε διαβάζουν ούτε το «Ριζοσπάστη» και δεν έχουν τα ανάλογα επιχειρήματα να πείσουν τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στο ΑΑΔΜ. Βασικό και πρωταρχικό ζήτημα για την επιτυχία αυτή είναι η κάθε ΚΟΒ να γίνει κομματική σχολή της Οργάνωσης (ιδεολογικά μαθήματα, ανάπτυξη της συντροφικότητας, ανασκόπηση της πολιτικής κατάστασης της βδομάδας ή του δεκαπενθήμερου κτλ.).

- Πρέπει οι σύντροφοι να λειτουργούν σαν εφημερίδα και ραδιοφωνικός σταθμός του Κόμματος, ώστε οι θέσεις μας γενικά να φτάσουν σ' όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Μόνο έτσι θα πετύχουμε και τις στρατολογίες και τον οικονομικό στόχο του 16ου Συνεδρίου και το χτίσιμο του ΑΑΔΜ. Ενα ψέμα το παίρνουν τα ΜΜΕ των ταξικών μας αντιπάλων, το δουλεύουν από χίλιες μεριές και στο παρουσιάζουν σαν αλήθεια. Να γιατί οι Οργανώσεις Βάσης πρέπει να γίνουν κομματικές σχολές, γιατί μόνο τότε οι σύντροφοι θα 'ναι σε θέση να ανατρέψουν αυτές τις αθλιότητες. Επιτακτική ανάγκη να πυκνώσουν οι γραμμές μας με νέα στελέχη κατατοπισμένα, ώστε να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται από το θάνατο λόγω ηλικίας καταξιωμένων συντρόφων μας, που κάθε τόσο διαβάζουμε στο «Ριζοσπάστη».

Σύντροφοι, επισημαίνω πως η έλλειψη συντροφικότητας ανάμεσα στα μέλη μας είναι μια από τις αδυναμίες μας.

Με τους συντρόφους μας δεν πρέπει να βρισκόμαστε μόνο τις ώρες του αγώνα, αλλά και τις ώρες της ανάγκης, να συμπαραστεκόμαστε στα προβλήματα των συντρόφων σαν να 'ταν δικά μας. Παλαιότερα οι σύντροφοι ήταν ενωμένοι σαν μια γροθιά σε χαρές και λύπες.

Σχετικά με την κοινωνικότητα υστερούμε σύντροφοι. Πρέπει εμείς να ξαναζωντανέψουμε τη γειτονιά, να δημιουργήσουμε σχέσεις ανθρώπινες με τους γύρω μας, να αφουγκραζόμαστε τον κόσμο.

Ετσι, κερδίζοντας την εκτίμηση του κόσμου μπορούμε άνετα να βοηθήσουμε στη μαζικότητα του ΑΑΔΜ. Εξάλλου αυτό είναι πρωταρχικό καθήκον του κομμουνιστή.

Μια άλλη αδυναμία μας είναι ότι τα παιδιά πολλών συντρόφων δεν είναι οργανωμένα. Ααυτό πρέπει να το δούμε. Ωστόσο, το νεολαιίστικο κίνημα (ΚΝΕ) αυξάνει συνεχώς. Στα τελευταία γεγονότα με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία η μαζική συμμετοχή της ΚΝΕ επέδρασε πολύ θετικά στους πολίτες έξω από το δικό μας χώρο.

Η μαζική συμμετοχή της νεολαίας μας στα λιμάνια, στα αεροδρόμια για την αποδοκιμασία των δυνάμεων κατοχής, που προωθούνταν στη Γιουγκοσλαβία, και τα μαζικά φεστιβάλ έκαναν να αλλάξει το σλόγκαν ότι στο ΚΚΕ όλοι ασπρομάλληδες είναι. Τώρα άκουγα να λένε, βρε τι λαοθάλασσα από νιάτα είναι αυτή;

Τελειώνοντας δεν μπορώ να μη σταθώ στην απαράδεκτη στάση του πρώην συντρόφου Κωστόπουλου. Γιατί πάντα ή σχεδόν πάντα σε περιόδους εκλογών ή συνεδρίων αντί να εντείνουμε τον πόλεμο στον ταξικό μας αντίπαλο και αυτούς που τον υπηρετούν κάποιοι δημιουργούν προβλήματα δίνοντας την ευκαιρία στον ταξικό εχθρό να αποπροσανατολίζει τον κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα υπονομεύοντας το Κόμμα. Αλήθεια, γιατί αυτές τις διαφωνίες τους να τις μαθαίνουμε από τον αστικό Τύπο; Γιατί δεν τις βάζουνε στα όργανα του Κόμματος να βρεθούν σε ψηφοφορία και αν τις ψηφίσουν τότε όλο το Κόμμα είναι μαζί τους;

Αυτή είναι η δημοκρατική διαδικασία ακόμα και στα αστικά κόμματα, και όχι (σύντροφε) Μήτσο οι διαλέξεις στα Εργατικά Κέντρα της Δράμας με πρόσκληση από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, και στη Χαλκίδα από ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ και να λες ότι το ΚΚΕ διασπά το συνδικαλιστικό κίνημα. Προέρχεσαι από την εργατική τάξη και διατέλεσες γραμματέας της ΓΣΕΕ. Αλήθεια, τότε το ΚΚΕ δε διασπούσε το συνδικαλιστικό κίνημα;

Στο 13ο Συνέδριο ως σύνεδρος θυμάμαι τους τότε συντρόφους Δαμανάκη, Ανδρουλάκη κ.ά. που πριν συζητηθούν τα θέματα στην ΚΕ τα έβγαζαν έξω και δήλωναν ότι αυτό ή το άλλο δε θα τα ψηφίσουν, και κατόπιν εσύ από το βήμα του συνεδρίου τούς κατηγορούσες. Τώρα λυπάμαι (σύντροφε) Μήτσο που τους μιμείσαι και εσύ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

ΚΟ Καλαμαριάς Θεσ/νίκης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ