Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το λιμάνι των αγώνων υποδέχτηκε την πρόταση του ΚΚΕ για το λαϊκό Μέτωπο

Στο Δημοτικό Θέατρο χτύπαγε χτες το απόγευμα η καρδιά του εργατικού Πειραιά. O Πειραιάς της αντίστασης, του αγώνα ήταν εκεί για να ακούσει τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα να αναλύει τις Θέσεις του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος. Στο επίκεντρο της προσοχής όλων η προσπάθεια για τη συγκρότηση του Μετώπου, η πρόταση για τη λαϊκή οικονομία, τη λαϊκή εξουσία. «Το Κόμμα βρίσκεται σε σωστό δρόμο» τόνισε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα.

Από νωρίς ο χώρος μέσα και έξω από το Δημοτικό Θέατρο είχε κατακλυστεί. Πάρα πολλοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν την παρουσίαση όρθιοι, στους διαδρόμους του Θεάτρου, αφού οι θέσεις αποδείχτηκαν πως ήταν εξαιρετικά λίγες. Παρόντες μεταξύ άλλων ο γνωστός Πειραιώτης συγγραφέας Φάνης Κωνσταντινίδης, ο Ιορδάνης Παυλόσογλου, εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Γιάννης Πολυχρονόπουλος, ο Τάκης Παπανικολάου, πρόεδρος της Παμπειραϊκής Επιτροπής Ειρήνης.

Παρόντες ακόμα ήταν ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος, η επικεφαλής της ΝΑΣ Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση» Κώστας Τζατζάνης, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ιορδάνης Πουντίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ανδρέας Ζαζόπουλος και πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

«Δεν υπάρχει αντίλογος από τα άλλα κόμματα στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Με λύπη μας βλέπουμε ότι δε μας γίνεται πολεμική», επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, αρχίζοντας την ομιλία της. Ακολούθως σημείωσε ότι η γενική πολιτική γραμμή του ΚΚΕ όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώθηκε από τα πράγματα. «Η ΚΕ και τα μέλη του Κόμματος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, απαντάνε απερίφραστα ότι η γενική γραμμή του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε στη ζωή, πρώτα από όλα επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις που είχαμε κάνει όταν ακόμα δεν είχαν καν φανεί οι τάσεις των πραγμάτων. Είδαμε πριν ακόμα το 15ο Συνέδριο τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, αποκαλύψαμε την ουσία, επιβεβαιωθήκαμε στο θέμα του πολέμου, της αλλαγής των συνόρων, στο πώς προστατεύονται οι μειονότητες. Προβλέψαμε ότι θα έχει τοπικές κυκλικές κρίσεις το καπιταλιστικό σύστημα, που δε θα το διαλύσουν, αλλά θα το υποσκάψουν. Το Κόμμα βρίσκεται σε σωστό δρόμο», πρόσθεσε η Αλέκα Παπαρήγα και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένα κατακτημένο, γίνονται διεργασίες μέσα στη συνείδηση ενός μέρους των εργαζομένων, οι αγώνες που έγιναν άφησαν παρακαταθήκες, η κατεύθυνση του Κόμματος για ρήξη επιβεβαιώθηκε ως ορθή».

Παρεμβάσεις

«Ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, η ιστορία διδάσκει πως όταν οι λαοί αποφασίσουν να δράσουν, δεν υπάρχει δύναμη να τους αντιμετωπίσει, η αντίσταση, η πάλη, η ανατροπή να είναι ο στόχος μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Φάνης Κωνσταντινίδης.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, Ιορδάνης Παυλόσογλου σημείωσε τη μεγάλη ανάγκη του συντονισμού της δράσης. «Η Κομμουνιστική Ανανέωση ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Γιάννης Πολυχρονόπουλος παρατήρησε ότι ένα ισχυρό ΚΚΕ θα μπορέσει να βοηθήσει στη διανομή του πλούτου της κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της Παμπειραϊκής Επιτροπής Ειρήνης Τάκης Παπανικολάου τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι ισχυρό και δεν πρέπει κανείς να διακατέχεται από απαισιοδοξία, όσον αφορά στην πορεία του. «Το ΚΚΕ με την πρότασή του για το Μέτωπο, δείχνει πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο» υπογράμμισε.

Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα ο Ιωάννης Γκάφος, πρόεδρος των ΕΒΕ Κορυδαλλού - Νίκαιας, που αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου. Η Εύη Λειβαδά από το Κίνημα Ειρήνης Κερατσινίου και ο Νικήτας Μαραγκός, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ, λέγοντας ότι αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τη δημιουργία του Μετώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ