ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
Αναγκαία η αλλαγή πορείας

Αρχίζει αύριο το 15ο εκλογοαπολογιστικό του Συνέδριο και η ΔΑΣ καλεί σε αλλαγή των συσχετισμών μέσα από τη στήριξη του ψηφοδελτίου της

Σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση του «μαύρου» μετώπου κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να την αποκρούσει, θα πραγματοποιηθεί το 15ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Οι εργασίες του Συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν 108 αντιπρόσωποι σωματείων, θα διεξαχθούν αύριο στο ΕΚΒ, ενώ τις προσεχείς μέρες θα γίνουν και οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης.

Το Συνέδριο αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς από τα αποτελέσματά του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, η πορεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Αν, δηλαδή, θα συνεχίσει να πορεύεται στο δρόμο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, της ανυποληψίας, της αγωνιστικής απραξίας που επέβαλαν τα τελευταία χρόνια οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΑΤΕ (Αυτόνομη Παρέμβαση) και ΔΑΚΕ ή αν ανακοπεί και ανοίξει μια σελίδα δημοκρατική, αγωνιστικής ανασυγκρότησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ώστε να γίνει μπροστάρης στην πάλη των εργαζομένων.

Η ΔΑΣ

Αγωνιστικό - ταξικό κάλεσμα στους αντιπροσώπους που θα συμμετέχουν στις εκλογές, απευθύνει με διακήρυξή της η παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ). Στη διακήρυξή της η ΔΑΣ, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει ότι η αλλαγή πορείας στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καθώς οι εργαζόμενοι του νομού, όπως και όλης της χώρας έχουν ν' αντιμετωπίσουν μια ολομέτωπη σκληρή ταξική επίθεση, που στο όνομα της ΟΝΕ αυξάνει την ανεργία, συρρικνώνει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, ανατρέπει το 8ωρο, τη σταθερή απασχόληση, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τ' ασφαλιστικά δικαιώματα, ξεπουλά στους καπιταλιστές το δημόσιο πλούτο και επιχειρήσεις, συρρικνώνει τις συνδικαλιστικές - δημοκρατικές ελευθερίες, με κύριο στόχο την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας και της πολιτικής δύναμής της, αλλά και το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Και τονίζει: «Σ' αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι της περιοχής μας χρειάζονται ένα Εργατικό Κέντρο με σαφή διεκδικητικό ταξικό προσανατολισμό και δράση, που θα τους ενημερώνει και θα τους κινητοποιεί για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά τους, ενάντια στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, στις κάθε είδους αντεργατικές πολιτικές, απ' όποιον κι αν εφαρμόζονται, σε αντιπαράθεση με τις φιλοκυβερνητικές - φιλεργοδοτικές πλειοψηφίες που υπάρχουν σήμερα στη ΓΣΕΕ και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου».

Καταλήγοντας επισημαίνει: «Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία παρότι ήταν μειοψηφία, είναι η μόνη συνεπής ταξική δύναμη στο ΔΣ του ΕΚΒ που τα προηγούμενα χρόνια αντιπάλεψε την άσχημη κατάσταση που επέβαλαν στο ΕΚΒ η ΠΑΣΚΕ, η ΑΤΕ και η ΔΑΚΕ. Στήριξε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ταξικών σωματείων για το αντιπάλεμα της επίθεσης κεφαλαίου και κυβέρνησης. Η ΔΑΣ πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει η άσχημη σημερινή κατάσταση στο ΕΚΒ και γενικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Βασικές προϋποθέσεις είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στα ΔΣ του ΕΚΒ και Σωματείων και η ενεργοποίηση των εργαζομένων μέσα από τα Σωματεία σε αγωνιστική ταξική διεκδικητική κατεύθυνση.

Γι' αυτό η ΔΑΣ απευθύνει αγωνιστικό - ταξικό κάλεσμα στους αντιπροσώπους των σωματείων που θα συμμετέχουν στις εκλογές, να μην υποκύψουν σε πιέσεις και εκβιασμούς που ασκούν οι ηγεσίες της ΠΑΣΚ, της ΑΤΕ και της ΔΑΚΕ και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, γιατί αποτελεί την εγγύηση για μια ταξική αγωνιστική πορεία του ΕΚΒ. Καλεί τους εργαζόμενους να μην αδιαφορούν, να πιστέψουν στη δύναμή τους, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους σε αγωνιστική κατεύθυνση, κόντρα στις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ και τα συμφέροντα των πλουτοκρατών, κόντρα στις υποταγμένες πλειοψηφίες του ΕΚΒ και της ΓΣΕΕ.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Το εγχειρίδιο του καπιταλιστή

Μελέτη, χρηματοδοτούμενη από ξενοδόχους, προτρέπει σε υποταγή «στις  αδυσώπητες  απαιτήσεις της αγοράς»

Μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για την ανεργία, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, θέτει απροκάλυπτα τις αντεργατικές επιδιώξεις του κεφαλαίου, σε μια περίοδο που κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν εντείνει την επίθεσή τους στα εργασιακά δικαιώματα. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από ξενοδόχους, εργοδότες σε έναν κλάδο που οργιάζουν η «ελαστικότητα», η ανασφάλιστη εργασία και οι γενικότερες καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Οι απαιτήσεις και τα σχέδια της εργοδοσίας όπως κωδικοποιούνται στη μελέτη είναι τα εξής:

«Αποφυγή πάση θυσία μειώσεως του κανονικού χρόνου εργασίας. Βαθμιαία απελευθέρωση και μείωση του κόστους των απολύσεων και καθορισμός της αμοιβής εργασίας από τις δυνάμεις της αγοράς. Τα θέματα υπερωριακής απασχολήσεως, υπερεργασίας και τα της αμοιβής αυτών να αφεθούν στη διακριτική ευχέρεια της επιχειρήσεως. Μείωση της φορολογίας και δραστική μείωση των κυβερνητικών δαπανών. Η καταπολέμηση της ανεργίας πρέπει να στοχεύει στην αύξηση βιώσιμης απασχόλησης. Η διάθεση πόρων με άμεσο στόχο την ανεργία συνιστά σπατάλη πόρων. Ολες οι παρεμβάσεις που θέτουν όρους απασχολήσεως, ως προϋπόθεση οποιασδήποτε ρύθμισης ευνοούσας την ανάπτυξη (π.χ. επιχορηγήσεις) αντιστρατεύονται τελικώς προς την ανάπτυξη...». Φτάνουν μάλιστα να υποστηρίζουν ότι πρέπει να επανεξεταστεί η ύπαρξη κατώτατου μισθού, γιατί έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση των γυναικών και των νέων..!

Η μελέτη του ΙΤΕΠ επαναφέρει τη γνωστή αντιδραστική άποψη ότι για την ανεργία ευθύνονται οι μετανάστες, αποκρύβοντας επιμελώς ότι οι οικονομικοί μετανάστες είναι το κομμάτι εκείνο των εργαζομένων που υφίσταται τη σκληρότερη εκμετάλλευση από τους εργοδότες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων, 45,7% έναντι 17,1% στην ΕΕ, δαπανά τα λιγότερα για την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού, ενώ έχει και τη χαμηλότερη σχέση, εργατικού δυναμικού - πληθυσμός, κάτι που ερμηνεύεται ως ύπαρξη «αφανών αποθεμάτων ανεργίας».

Σε τέσσερα «μέτωπα» βλέπουν τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν: τη μεταναστευτική πολιτική (βλέπε και σχετικό νομοσχέδιο), εργασιακή πολιτική (αντεργατικά μέτρα), εκπαιδευτική πολιτική (αντιμεταρρύθμιση) και δημοσιονομική πολιτική. Εν κατακλείδι υποστηρίζουν ότι: «Το εργατικό δυναμικό και το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλουν να συμβιβαστούν με το αναπόφευκτο και να υποταχτούν στις αδυσώπητες απαιτήσεις της αγοράς»!

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Διώκεται συνδικαλιστής

Η διοίκηση της Τράπεζας  διώκει πειθαρχικά συνδικαλιστή επειδή υποστήριξε συνάδελφό του

Σε μια τρομοκρατική συνδικαλιστική δίωξη και προσπάθεια παρεμπόδισης της άσκησης συνδικαλιστικής δράσης, προχώρησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, παραπέμποντας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον Α. Περώνη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής, εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο του «Αγωνιστικού Μετώπου» (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ ), επειδή υποστήριξε... συνάδελφό του.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ ζήτησε την παύση της πειθαρχικής διαδικασίας. Η δίωξη του συνδικαλιστή ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν βρέθηκε σε υποκατάστημα της Τράπεζας και υποστήριξε συνάδελφό του. Τότε δέχτηκε φραστική επίθεση του διευθυντή του υποκαταστήματος, ότι δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης και ότι πρέπει να λειτουργεί ως στέλεχος και όχι ως συνδικαλιστής!

Στην προσπάθεια της διοίκησης της Τράπεζας βοήθησε και η διοίκηση του Συλλόγου, η οποία όλο αυτό τον καιρό δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει και το μόνο που δηλώνει είναι ότι στην απολογία θα παραστεί όλο το ΔΣ.

Την πρωτοφανή προσπάθεια της διοίκησης της Τράπεζας καταγγέλλει με ανακοίνωση η ΕΣΑΚ Τραπεζών, σημειώνοντας ότι «οι αστήριχτες κατασκευασμένες κατηγορίες στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους που αντιστέκονται και αντιδρούν στην κυβερνητική και εργοδοτική πολιτική. Οι απειλές και η προσπάθεια τρομοκρατίας δεν αγγίζουν τους ΕΣΑΚίτες, που με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική. Ο Α. Περώνης για τη δράση του απολογείται μόνο στους εργαζόμενους και όχι στους εντεταλμένους της εργοδοσίας ».

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Απέλυσε έγκυο εργαζόμενη!

Απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης της τράπεζας, που παραβιάζει και σειρά προστατευτικών διατάξεων

Την πρωτοφανή, παράνομη και προκλητική απόλυση της τραπεζοϋπαλλήλου στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Καστοριά Θ. Γεωργίου, η οποία μάλιστα είναι έγκυος, καταγγέλλει ο Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Σύλλογος εργαζομένων Μακεδονίας - Θράκης).

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη προσελήφθη στις 27/9/1999, σύμφωνα με τον οργανισμό της συλλογικής σύμβασης εργασίας της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει μετά την απορρόφησή της από την τράπεζα Πειραιώς. Η εργαζόμενη υπάγεται στις διατάξεις της εν λόγω σύμβασης και δεν είναι δυνατόν να απολυθεί χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται και χωρίς να ληφθεί υπόψη η νομοθεσία που προστατεύει τη μητρότητα με σειρά διατάξεων.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει την κατηγορηματική του αντίθεση για τις παραπάνω ενέργειες στον πρόεδρο της Τράπεζας Μ. Σάλα ζητώντας την εφαρμογή του Οργανισμού και την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απάντηση. Χωρίς απάντηση παραμένει και η Επιθεώρηση Εργασίας της Καστοριάς η οποία έχει ζητήσει από τη διοίκηση της τράπεζας τη σύμβαση της εργαζόμενης. Ετσι όπως σημειώνει ο Σύλλογος το θέμα οδηγείται στη Δικαιοσύνη.

Τη διοίκηση της τράπεζας έχει καταγγείλει και το ΓΣ της ΟΤΟΕ και έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ