ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Χρεοκοπία κήρυξε η «Νταεβού»

Εργάτες της «Νταεβού» περιμένουν το πέρας πολύωρων συσκέψεων, που αφορούν το μέλλον της εταιρίας

Associated Press

Εργάτες της «Νταεβού» περιμένουν το πέρας πολύωρων συσκέψεων, που αφορούν το μέλλον της εταιρίας
ΣΕΟΥΛ.-

Χρεοκοπία κήρυξε χτες η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, ενώ θεωρείται θέμα ελάχιστου χρόνου οι δικαστικές αρχές να αποφασίσουν και την οριστική διάλυση της εταιρίας.

Η χτεσινή εξέλιξη εκδηλώθηκε μετά την άρνηση των εργατικών συνδικάτων να συναινέσουν σε πακέτο προτάσεων της διοίκησης, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων απολύσεις 3.500 ατόμων.

Τα χρέη της εταιρίας υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 155 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αβεβαιότητα καλύπτει το μέλλον των περίπου 27.000 εργαζομένων της «Νταεβού».

Δεν είναι η μόνη μεγάλη νοτιοκορεατική εταιρία που απειλείται με χρεοκοπία ή διάλυση. Πάνω από 50 εταιρίες έχουν μπει στη μαύρη λίστα νοτιοκορεατικών αλλά και διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ αναλυτές ισχυρίζονται πως στους επόμενους λίγους μήνες περίπου 200.000 άτομα θα προστεθούν στους ήδη 800.000 Νοτιοκορεάτες που έχουν καταγραφεί στους επίσημους καταλόγους ανεργίας.

Η «Νταεβού» συνεργάστηκε με την «General Motors» από το 1978 ως το 1992. Στη συνέχεια η κορεατική εταιρία υπέστη το σκληρό ανταγωνισμό της επίσης κορεατικής «Χιουντάι», η οποία συρρίκνωσε το μερίδιο της «Νταεβού» στην εσωτερική αγορά. Η «Νταεβού» διατηρεί πέντε εγκαταστάσεις παραγωγής στη Ν. Κορέα και βιομηχανίες σε έντεκα χώρες, περιλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας. Στις αρχές του 1998, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «ασιατικής κρίσης», η «Daewoo Motor» εξαγόρασε την υπερχρεωμένη «SsangYong Motor», που κατασκεύαζε τζιπ. Τον περασμένο χρόνο η εταιρία κατασκεύασε περισσότερα αυτοκίνητα απ' ό,τι το 1998, αλλά οι πωλήσεις της στο εξωτερικό έπεσαν κατά 8,6%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

«ΤΡΙΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
Φονιάδες κατά αγροτικής μεταρρύθμισης

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ-ΜΑΝΙΛΑ.-

Η ταμπέλα γράφει «Ιδιωτικός χώρος - μείνετε έξω!» στη φυτεία καρύδας στο νησί Μποντόκ των Φιλιππίνων. Η μεταφορά - κάποιων - τμημάτων της φυτείας σε μικροκαλλιεργητές γίνεται υπό την επίβλεψη του στρατού. Τηλεοπτικά ρεπορτάζ δείχνουν τους αγρότες να φυτεύουν για πρώτη φορά στη γη που τους δόθηκε, με τους στρατιώτες γύρω τους με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ο πρώην τσιφλικάς της περιοχής εμφανίζεται επίσης στο ρεπορτάζ, με ύφος απειλητικό, εντύπωση που ενισχύουν οι δεκάδες σωματοφύλακες γύρω του. Και επιβεβαιώνει το πτώμα ενός εκπροσώπου των αγροτών που δολοφόνησε ένας από τους μπράβους του, δέκα μέτρα μακρύτερα.

Οι εικόνες αυτές, γράφει η Σαρλότ Σμιτς στην εφημερίδα «Frankfurter Rundsau», υπενθυμίζουν με τρόπο που δε χωράει αμφισβήτηση ότι το πανάρχαιο θέμα της αγροτικής μεταρρύθμισης αντιμετωπίζεται με τρόπο βίαιο. Τα φονικά που αρχίζουν οι τσιφλικάδες είναι ένα από τα εμπόδια που τίθενται, λέει στη Σμιτς ο καθηγητής Μίκαελ Κιρκ του Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ.

Ενα ταμείο που δημιουργήθηκε για την αγροτική μεταρρύθμιση στις Φιλιππίνες, όπου ο Φερντινάντ Μάρκος είχε θησαυρίσει καταληστεύοντας πόρους, πλησιάζει στην εξόντωσή του και μοιάζει αναποτελεσματικό. Οι χωρικοί που δικαιούνται τη γη κατά πλειοψηφία δεν ξέρουν τα δικαιώματά τους ή δεν έχουν τα χρήματα να προσλάβουν δικηγόρο ώστε να διεκδικήσουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Οι πληρωμές των αποζημιώσεων και η αυξανόμενη ζήτηση για γη έχουν στο μεταξύ καταστήσει τις τιμές απλησίαστες, τάση που από μόνη της πετάει την αγροτική μεταρρύθμιση στα σκουπίδια. Και αδικεί αυτούς που υποτίθεται ότι θα βοηθούσε: τους ακτήμονες και τους φτωχούς αγρότες.

Ο Κιρκ προτείνει να τεθεί στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων το ζήτημα σύνδεσης των φόρων ιδιοκτησίας με τη μεταρρύθμιση - για την ακρίβεια, τη χρηματοδότηση της δεύτερης από τα φορολογικά έσοδά της. Πράγμα όμως που μοιάζει αμφίβολο, αφού η φιλιππινέζικη κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Τζόζεφ Εστράντα μπορεί να μιλάει υπέρ των φτωχών, αλλά διάκειται υπέρ των τσιφλικάδων και δεν έχει καμία διάθεση να βάλει το στρατό να πολεμήσει τους μπράβους τους...

Αν στις Φιλιππίνες το πρόβλημα είναι η βία των τσιφλικάδων, στη Γουατεμάλα είναι το νομικό ναρκοπέδιο που περικλείει το ζήτημα της αγροτικής μεταρρύθμισης. Και τα διφορούμενα των αρμόδιων υπηρεσιών: αν κανείς πιστέψει όσα λένε, τότε η γη που αναδιανέμεται είναι... περισσότερη από την έκταση της χώρας στο χάρτη. Η ίδια ιδιοκτησία αποδίδεται σε δύο και τρεις ιδιοκτήτες ταυτόχρονα.

Η αναδιανομή της γης ήταν βασικό ζήτημα της εκεχειρίας που τερμάτισε τον 30ετή εμφύλιο πόλεμο το 1996. Στη Γουατεμάλα το 65% της γης ανήκει σε μόλις 2,5% του πληθυσμού και αυτό τα λέει όλα...

Ο Τόμας Μιετμπάουερ, που κάνει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Κίελου, πρότεινε μια λύση στο πρόβλημα της Γουατεμάλας: να μειωθεί το κόστος της διεκδίκησης. Στη λατινοαμερικάνικη χώρα το κόστος φθάνει το 25% της αξίας της γης - σε χώρες όπως η Γερμανία είναι κάπου 3%. Το θέμα είναι, λέει, να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Η συζήτηση των Γερμανών ειδικών για την αγροτική μεταρρύθμιση θυμίζει το πανάρχαιο αξίωμα: η αγροτική μεταρρύθμιση συνδέεται άρρηκτα με την εσωτερική ειρήνη μιας χώρας. Και απηχεί τα κατάλοιπα της αποικιοκρατίας, που εξακολουθούν να πληγώνουν, όσο κι αν σε συνθήκες «νέας τάξης» τα μέσα της εκμετάλλευσης αλλάζουν...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κυβερνητική εισήγηση απαγόρευσης ακροδεξιού κόμματος

ΒΟΝΝΗ.-

Παρά τις αντιθετικές εκτιμήσεις και το αμφίρροπο κλίμα, το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, χτες, ομοφώνως να θέσει προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τελική έγκριση την προώθηση της απαγόρευσης του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος. Το μικρό, από άποψη πολιτικής παρουσίας, κόμμα και τα μέλη του θεωρούνται, μετά από εκτεταμένες ανακρίσεις και έρευνες, ότι βρίσκονται, είτε στο επίπεδο της ηθικής είτε στο επίπεδο της φυσικής, αυτουργίας, πίσω από τον αυξημένο αριθμό επιθέσεων εναντίον αλλοδαπών και εναντίον εβραϊκών συναγωγών.

«Είναι αδύνατο να υπάρξει η οποιαδήποτε ανοχή σε αντισημιτικές και ρατσιστικές ενέργειες σε μια χώρα που έχει στιγματιστεί από τη λειτουργία των θαλάμων αερίων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης», δήλωνε κατηγορηματικά, χτες, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι. Ο Γερμανός αξιωματούχος εκτιμά ότι έχει στα χέρια του όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αποδείξει, εάν χρειαστεί, και στο Συνταγματικό Δικαστήριο ότι η απαγόρευση του συγκεκριμένου κόμματος είναι απαραίτητη «επειδή στοιχειοθετεί απειλή για τη δημοκρατία στη Γερμανία». «Το πρόγραμμα, η δράση, οι απόψεις αλλά ακόμα και τα σύμβολα που έχει επιλέξει είναι όμοια με των ναζί» υπογράμμιζε ο Σίλι, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος θα είχε προβεί σε ανάλογες ενέργειες αν βρισκόταν σε αυτή τη θέση και το 1933.

Το θέμα θα συζητηθεί από την Ανω Βουλή, Μπούντεστρατ, την Παρασκευή και ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφραζε, χτες, σε όλους τους δυνατούς τόνους την αναγκαιότητα στήριξης της πρότασης απαγόρευσης. Εντούτοις, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η πρωτοβουλία αυτή της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Ως πρώτο αρνητικό ενδεχόμενο προβάλλεται η πιθανότητα να μην υιοθετηθεί, τελικά, από το Κοινοβούλιο η πρόταση, γεγονός που θα δώσει «ελεύθερο έδαφος» δράσης σε κάθε είδους ρατσιστικής ομάδας ή παράταξης. Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται ο κίνδυνος, ακόμη και αν εγκριθεί η απαγόρευση, η όλη διαδικασία να λειτουργήσει περισσότερο ως διαφήμιση για το ακροδεξιό κόμμα, που θα βοηθήσει και στη συσπείρωση των μελών του, παρά ως αποτροπή.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Απερρίφθη ως «απαράδεκτο» το αίτημα Ρουγκόβα για ανεξάρτητο Κόσσοβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα δεν αιφνιδίασε χτες κανέναν όταν υπογράφοντας ανακοίνωση του κόμματός του (Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας) έδωσε απάντηση στο αίτημα του Ιμπραχήμ Ρουγκόβα περί αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Η απαίτηση για ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο... που εκφράστηκε πρόσφατα από τον αρχηγό του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος των Κοσσοβάρων Αλβανών είναι απαράδεκτη», έλεγε η λιτή ανακοίνωση που κατέληγε σημειώνοντας ότι «η ανεξαρτησία» της επαρχίας, που συνιστά παραβίαση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το πρώτο που θα προκαλούσε θα ήταν «αύξηση των εντάσεων στην περιοχή».

Η ετεροχρονισμένη απάντηση του νέου Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εκδηλώνεται σε μία περίοδο όπου η απερχόμενη κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, φάνηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της για το Κοσσυφοπέδιο, διαδίδοντας πως «πλέον είναι αναπόφευκτη η ανεξαρτητοποίηση» της συγκεκριμένης σερβικής επαρχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ