ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Στο «ζενίθ» οι απειλές και η κινδυνολογία

Από το χτεσινό δημοψήφισμα στην Ιρλανδία
Από το χτεσινό δημοψήφισμα στην Ιρλανδία
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Με όπλο τις δημοσκοπήσεις που κατέγραφαν μια μικρή υπερίσχυση του «Ναι», όσον αφορά την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ, οι εκβιασμοί, οι απειλές και η κατατρομοκράτηση συνεχίστηκαν και χτες, μέρα που κλήθηκαν 3,1 εκατομμύρια στις κάλπες του δημοψηφίσματος. Τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης που παρέμενε ανοικτή μέχρι τις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στις 9 το πρωί -τοπική ώρα- ενώ τα τελικά αναμένονται σήμερα το απόγευμα. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Irish Times», η συμμετοχή των ψηφοφόρων έως χτες κυμαινόταν μεταξύ 15% και 20%, αν και αναμενόταν να αυξηθεί το απόγευμα, δεδομένου ότι ήταν και εργάσιμη ημέρα.

Η κυβέρνηση και τη μέρα του δημοψηφίσματος συνέχισε την κινδυνολογία και τους εκβιασμούς, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι ο μοναδικός χαμένος στην περίπτωση της απόρριψης του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα είναι η Ιρλανδία καθώς θα αποκλείσει πιθανή μελλοντική πρόσβαση στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM). Ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντνα Κένι, ο οποίος σημειωτέον ψηφίστηκε πέρσι καθώς είχε αντιταχθεί στην πολιτική του μνημονίου και δήλωνε ότι θα το επαναδιαπραγματευθεί, συνέχισε να θέτει τα τρομοκρατικά διλήμματα «περί του κινδύνου της απομόνωσης της χώρας και των δεδομένων νέων πιέσεων που θα ασκηθούν στα ομόλογα της χώρας», η οποία «ευελπιστεί» να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο χρόνο, ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιμον Γκίλμορ προειδοποίησε επίσης πως δεν θα υπάρξει επαναληπτικό δημοψήφισμα όπως στην περίπτωση της Συνθήκης της Λισαβόνας και της Νίκαιας που κατά τη διενέργειά τους είχαν απορριφθεί. Η μη επανάληψη κατά τον Γκίλμορ έγκειται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τις συνθήκες, η εφαρμογή του Συμφώνου δεν χρειάζεται απαραίτητα την έγκρισή της από την Ιρλανδία. Απλώς η Ιρλανδία προειδοποίησε θα μείνει εκτός «νυμφώνος»: «Οι χώρες που θα κυρώσουν το Σύμφωνο θα έχουν πρόσβαση στον ESM, όσες δεν το κυρώσουν θα μείνουν εκτός» δήλωσαν εν χορώ Κένι και Γκίλμορ.

Οι εκβιασμοί και οι απειλές δεν μπορούν να κρύψουν ότι και ο ιρλανδικός λαός καλείται με παρατεταμένη λιτότητα να «πληρώσει το μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης για να βγουν με μικρότερες απώλειες οι κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους. Η δήθεν σωτηρία της Ιρλανδίας με αντίστοιχο μνημόνιο όπως αυτό της Ελλάδας αφορά μόνο το κεφάλαιο.

Υπέρ του «Ναι», έχουν ταχθεί τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, το Φάιν Γκαέλ και οι κυβερνητικοί τους εταίροι το Εργατικό Κόμμα, καθώς και το Φιάνα Φέιλ και επιχειρηματικές και αγροτικές ενώσεις, ενώ στην αντίπερα όχθη, υπέρ της καταψήφισης έχουν ταχθεί το Σιν Φέιν, το Κόμμα Εργατών της Ιρλανδίας, το ΚΚ Ιρλανδίας, η Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία, συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις που καλούν τον ιρλανδικό λαό να μην εγκρίνει ένα «σύμφωνο διαρκούς λιτότητας, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων και εξαθλίωσης το ιρλανδικού λαού».

Τέλος, ο Αμερικάνος νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε δηλώσεις του στο βρετανικό BBC, από θέσεις «νεοκενσιανής» διαχείρισης του καπιταλισμού, κάλεσε τους Ιρλανδούς να πουν «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας γιατί «οδηγεί στη διάλυση της Ευρωζώνης».

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ
Στόχος η προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ξεκίνησε χτες στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η δεύτερη διεθνής διάσκεψη για τη Σομαλία, με τους 54 εκπροσώπους χωρών που συναντώνται στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από γενική ανοικοδόμηση, παράλληλα με τις προσπάθειες σταθεροποίησης, προκειμένου να σταματήσει το χάος που επικρατεί εδώ και 20 χρόνια στο Κέρας της Αφρικής. Η σύνοδος, που είναι η δεύτερη μετά το Λονδίνο, στρέφει το βλέμμα στη διαχείριση του νερού, της ενέργειας, δεδομένων και των αποκαλύψεων πετρελαϊκών κοιτασμάτων που υπάρχουν στη Σομαλία, της ανοικοδόμησης και της βιωσιμότητας της χώρας, ενόψει και των εκλογών στη Σομαλία τον Αύγουστο, με στόχο την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έθεσε ως σκοπό της διάσκεψης να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης με κατευθυντήριες γραμμές για το μέλλον της Σομαλίας, μέχρι το 2015.

Η διοργάνωση της διάσκεψης στην Τουρκία δείχνει για ακόμα μία φορά την πρόθεση της τουρκικής αστικής τάξης να παρέμβει, διεκδικώντας μερίδιο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μετά το ρόλο της στη Λιβύη και τη Συρία. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της διάσκεψης ισχυρίστηκε ότι «έχουμε μπροστά μας μία ευκαιρία για αληθινή ειρήνη και αληθινή ασφάλεια», λέγοντας ότι μετά την «αποκατάσταση της ηρεμίας» στο Μογκαντίσου, μπορεί να υπάρξει «ανοικοδόμηση και οικονομική ανάπτυξη», από την οποία φυσικά θα κερδοσκοπήσουν οι «φιλάνθρωποι χορηγοί», που σήμερα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Ο Σομαλός πρωθυπουργός, Αμπντιουέλι Μουχάμεντ Αλι, κάλεσε τους δωρητές να δημιουργήσουν ένα ταμείο «αρωγής για τη Σομαλία» και ζήτησε να υπάρξει μακροπρόθεσμη μέριμνα, όσον αφορά το μέλλον της χώρας.

Σήμερα, δεύτερη μέρα της διάσκεψης, αναμένεται να συζητηθεί η πολιτική πτυχή της βοήθειας, με τη συμμετοχή στη συνεδρίαση του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ και του Σομαλού Προέδρου, σεΐχη Σαρίφ Αχμεντ.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Διεύρυνση της «αντιπειρατικής» προστασίας

Στο «παιχνίδι» μπαίνει ιδιωτική εταιρεία

MΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Η ιδιωτική εταιρία «Typhon» («Τυφώνας») με τουλάχιστον τρία πλοία, πολυμελές πλήρωμα και δεκάδες ένοπλους μισθοφόρους αναλαμβάνει σύντομα, με αδρά πληρωμή, τη «συνοδεία» εμπορικών πλοίων που πλέουν ανοιχτά των σομαλικών ακτών στον Κόλπο του Αντεν εκμεταλλευόμενες πλήρως τη δράση των πειρατών σε μία από τις πιο νευραλγικές οδούς της διεθνούς ναυτιλίας με την ανοχή (αν όχι υποστήριξη) των «αντιπειρατικών» στόλων που έχουν στείλει ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ κ.ά.

Στο «τιμόνι» της εταιρείας «Τyphon» είναι (ως προεδρεύων) ο Σάιμον Μάρεϊ (πρόεδρος της «Glencore», μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στο χώρο της μεταφοράς και όχι μόνον μεταλλευμάτων και εμπορευμάτων) και στο Διοικητικό Συμβούλιο συναντά κανείς μεταξύ άλλων το Βρετανό Λόρδο Ρίτσαρντ Ντάνατ και τον πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βρετανίας ναύαρχο Χάρι Αλριτς, οι οποίοι διαθέτουν διασυνδέσεις με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους ισχυρών χωρών και με μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς του Λονδίνου. Εκπρόσωποι της εταιρείας, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, διαβεβαίωσαν πως οι πελάτες της θα έχουν έκπτωση στα ασφάλιστρα κινδύνου από 50 έως 80%. Είπαν πως η εταιρεία είναι η πρώτη παγκοσμίως που θα διαθέτει σκάφη ως κομβόι συνοδείας εμπορικών σκαφών. Πρόσθεσαν ότι κάθε σκάφος θα είναι εξοπλισμένο με αυτόματα πυροβόλα όπλα, θα υπάρχει 20μελές πλήρωμα και έως 40 ένοπλοι φρουροί ασφαλείας. Διευκρίνισαν ότι η δράση τους έχει τη συναίνεση των «αντιπειρατικών» στόλων των ιμπεριαλιστών, στην περιοχή, ενώ το ΒΒC επικαλείται δήλωση της εκπροσώπου της ευρωενωσιακής «αντιπειρατικής» αποστολής «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» σύμφωνα με την οποία «οι Βρυξέλλες δεν είναι αντίθετες με την ένοπλη συνοδεία πλοίων επειδή όσα πλοία διαθέτουν ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας δεν κατελήφθησαν από πειρατές»...

ΚΙΝΑ
Δοκιμές του κινεζικού αεροπλανοφόρου

Η εμφάνιση του κινέζικου αεροπλανοφόρου στη θάλασσα, για δοκιμαστικές ασκήσεις, είναι αναγκαία, δήλωσε ο αντιπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Κίνας, Γιάν Γιούτσζιουν, στην τακτική συνέντευξη Τύπου στις 31 Μάη. Οπως σημείωσε, απ' τις αρχές του Αυγούστου του 2011 το κινέζικο αεροπλανοφόρο ήδη πολλές φορές βγήκε στη θάλασσα για να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές ασκήσεις, και στο μέλλον θα πραγματοποιήσει μια σειρά ακόμη πειραμάτων και δοκιμών.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε μια περίοδο όπου η Κίνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε ενέργειες γειτονικών χωρών (Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ), που αφορούν τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά και όταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν ένα πιο δραστήριο ρόλο στην περιοχή αυτή.

Η Κίνα διαθέτει σήμερα ένα αεροπλανοφόρο, το «Shi Lang», που είναι το πρώην σοβιετικό πλοίο «Ρίγα», ενώ θεωρείται βέβαιη η ναυπήγηση τουλάχιστον άλλων δύο κινεζικών αεροπλανοφόρων έως το 2020, ενώ κατασκευάζει και άλλα 12 νέα πολεμικά πλοία, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας της στη θάλασσα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποίησε πρόσφατα ναυτικά γυμνάσια με τη Ρωσία στην Κίτρινη Θάλασσα.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ