Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ
Στόχος η προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ξεκίνησε χτες στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η δεύτερη διεθνής διάσκεψη για τη Σομαλία, με τους 54 εκπροσώπους χωρών που συναντώνται στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από γενική ανοικοδόμηση, παράλληλα με τις προσπάθειες σταθεροποίησης, προκειμένου να σταματήσει το χάος που επικρατεί εδώ και 20 χρόνια στο Κέρας της Αφρικής. Η σύνοδος, που είναι η δεύτερη μετά το Λονδίνο, στρέφει το βλέμμα στη διαχείριση του νερού, της ενέργειας, δεδομένων και των αποκαλύψεων πετρελαϊκών κοιτασμάτων που υπάρχουν στη Σομαλία, της ανοικοδόμησης και της βιωσιμότητας της χώρας, ενόψει και των εκλογών στη Σομαλία τον Αύγουστο, με στόχο την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έθεσε ως σκοπό της διάσκεψης να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης με κατευθυντήριες γραμμές για το μέλλον της Σομαλίας, μέχρι το 2015.

Η διοργάνωση της διάσκεψης στην Τουρκία δείχνει για ακόμα μία φορά την πρόθεση της τουρκικής αστικής τάξης να παρέμβει, διεκδικώντας μερίδιο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μετά το ρόλο της στη Λιβύη και τη Συρία. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της διάσκεψης ισχυρίστηκε ότι «έχουμε μπροστά μας μία ευκαιρία για αληθινή ειρήνη και αληθινή ασφάλεια», λέγοντας ότι μετά την «αποκατάσταση της ηρεμίας» στο Μογκαντίσου, μπορεί να υπάρξει «ανοικοδόμηση και οικονομική ανάπτυξη», από την οποία φυσικά θα κερδοσκοπήσουν οι «φιλάνθρωποι χορηγοί», που σήμερα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Ο Σομαλός πρωθυπουργός, Αμπντιουέλι Μουχάμεντ Αλι, κάλεσε τους δωρητές να δημιουργήσουν ένα ταμείο «αρωγής για τη Σομαλία» και ζήτησε να υπάρξει μακροπρόθεσμη μέριμνα, όσον αφορά το μέλλον της χώρας.

Σήμερα, δεύτερη μέρα της διάσκεψης, αναμένεται να συζητηθεί η πολιτική πτυχή της βοήθειας, με τη συμμετοχή στη συνεδρίαση του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ και του Σομαλού Προέδρου, σεΐχη Σαρίφ Αχμεντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ