Παρασκευή 1 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Δοκιμές του κινεζικού αεροπλανοφόρου

Η εμφάνιση του κινέζικου αεροπλανοφόρου στη θάλασσα, για δοκιμαστικές ασκήσεις, είναι αναγκαία, δήλωσε ο αντιπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Κίνας, Γιάν Γιούτσζιουν, στην τακτική συνέντευξη Τύπου στις 31 Μάη. Οπως σημείωσε, απ' τις αρχές του Αυγούστου του 2011 το κινέζικο αεροπλανοφόρο ήδη πολλές φορές βγήκε στη θάλασσα για να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές ασκήσεις, και στο μέλλον θα πραγματοποιήσει μια σειρά ακόμη πειραμάτων και δοκιμών.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε μια περίοδο όπου η Κίνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε ενέργειες γειτονικών χωρών (Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ), που αφορούν τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά και όταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν ένα πιο δραστήριο ρόλο στην περιοχή αυτή.

Η Κίνα διαθέτει σήμερα ένα αεροπλανοφόρο, το «Shi Lang», που είναι το πρώην σοβιετικό πλοίο «Ρίγα», ενώ θεωρείται βέβαιη η ναυπήγηση τουλάχιστον άλλων δύο κινεζικών αεροπλανοφόρων έως το 2020, ενώ κατασκευάζει και άλλα 12 νέα πολεμικά πλοία, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας της στη θάλασσα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποίησε πρόσφατα ναυτικά γυμνάσια με τη Ρωσία στην Κίτρινη Θάλασσα.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ