ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΓΑ
Χαράτσια και στις αιτήσεις αποζημίωσης!

Σύσκεψη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημιουργίας εντυπώσεων με φορείς της Θεσσαλίας

Ο ΕΛΓΑ χαρατσώνει τους πληγέντες από την κακοκαιρία αγρότες προκειμένου να δεχθεί τις αιτήσεις για αποζημίωση! Δε φτάνει που χαράτσωσε άγρια τους αγρότες με τις τσουχτερές εισφορές που επέβαλε από πέρυσι, τώρα ζητάει και έξτρα λεφτά από τους πληγέντες προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν τις αιτήσεις αποζημίωσης. Η «ταρίφα» του ΕΛΓΑ είναι 1 ευρώ το στρέμμα για τις αροτραίες καλλιέργειες, 2 ευρώ το στρέμμα για τα αμπέλια και 10 λεπτά το δέντρο. Πρόκειται για μια ακόμα απαράδεκτη εισπρακτική μεθόδευση. Γιατί με βάση τις ζημιές που έχουν γίνει μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι μόνο από την υποβολή αιτήσεων ο ΕΛΓΑ θα εισπράξει για τις αιτήσεις των ζημιών μιας βδομάδας, περισσότερα από 300.000 ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για τις πρόσφατες ζημιές είναι μέχρι τις 11 Ιούνη.

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει με δήλωσή του στο «Ρ» το στέλεχος της ΠΑΣΥ Σπ. Τσιοτινός χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το χαράτσι που επιβάλλει ο ΕΛΓΑ στην υποβολή των αιτήσεων για την καταβολή αποζημιώσεων. Ο Σπ. Τσιοτινός τόνισε: «Εβαλαν μεγάλα χαράτσια στις εισφορές του ΕΛΓΑ, αλλά αποζημιώσεις δε βλέπουμε, έβαλαν μεγάλα χαράτσια στις εισφορές του ΟΓΑ, αλλά τα φάρμακα τα πληρώνουμε και για μια επίσκεψη στο νοσοκομείο πληρώνουμε 5 ευρώ, μας έβαλαν χαράτσια και στα σπίτια μέσω της ΔΕΗ και αύξησαν και το ρεύμα και τώρα μας ζητούν και χαράτσια για να κάνουν τις αιτήσεις στον ΕΛΓΑ. Κατεστραμμένοι είμαστε, πού να βρούμε τα λεφτά. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Η φτωχομεσαία αγροτιά καλείται να αντιδράσει ενάντια σ' αυτή την πολιτική». Ο ίδιος τόνισε ακόμα πως: «Πρέπει να αλλάξει ο αναχρονιστικός νόμος του ΕΛΓΑ ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αγροτών και των αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες. Απαιτείται ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιος, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, καθώς και το κεφάλαιο και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών».

Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ

Χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλίας (Περιφέρεια, Δήμαρχοι Λάρισας και Κιλελέρ, ΕΑΣ Λάρισας κ.ά.) υπό την προεδρία του υπηρεσιακού υπουργού Ν. Μαραβέγια στον οποίο επιδόθηκε και σχετικό υπόμνημα. Μετά τη σύσκεψη ο Ν. Μαραβέγιας προχώρησε σε δηλώσεις δημιουργίας εντυπώσεων, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα «ότι ήδη εξετάζεται η επέκταση του αντιχαλαζικού προγράμματος του ΕΛΓΑ και σε άλλες περιοχές, μεταξύ των οπoίων και περιοχές της Θεσσαλίας». Ανέφερε ακόμη ότι οι διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ εξετάζεται και το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος στους πληγέντες παραγωγούς.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δικάζονται 22 αγωνιστές αγρότες και εργάτες

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν την Τρίτη 5 Ιούνη, οι Τάκης Στρούζας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, στέλεχος του ΚΚΕ, Δημήτρης Σούλης, μέλος της ΠΑΣΥ, στέλεχος του ΚΚΕ και άλλοι 20 αγρότες, επειδή το Γενάρη του 2009, μαζί με πλήθος αγροτών και εργατών έκλεισαν το λιμάνι, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που εξαθλιώνει τους μικρούς αγρότες. Η κατηγορία, με την οποία πρόκειται να δικαστούν είναι αυτή της παρακώλυσης των συγκοινωνιών.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, σε ανακοίνωσή του, καλεί, τα σωματεία, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους συνδικαλιστές και να παραβρεθούν στις 9 το πρωί στο δικαστήριο και μεταξύ άλλων, τονίζει: «Το αστικό κράτος με τους πολιτικούς του υπηρέτες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που τρέφει ψεύτικες ελπίδες στο λαό, κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να κρατήσουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημά τους, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτό και επιδιώκουν να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται με αποφασιστικότητα. Τρέμουν στην ιδέα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου, ιδιαίτερα τώρα εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης που η παραγωγή του πλούτου θα σχεδιάζεται με βάση τις σύγχρονες διευρυνόμενες ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων».

ΔΕΗ
Δανειακή «ασφυξία» απειλεί την ηλεκτροδότηση

Η δυσκολία αναχρηματοδότησης των δανείων της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την απαίτηση καταβολής μεγάλων αποζημιώσεων προς τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εκβιασμοί της Κομισιόν που μπλοκάρει χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οδήγησαν χτες τον επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβό να μιλήσει στο πρακτορείο REUTERS ακόμη και για το ενδεχόμενο προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο καλοκαίρι, για να αποφευχθεί μπλακ άουτ. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπηρεσιακό υπουργό Γ. Ζανιά και αρμόδιους φορείς, αλλά δεν έγιναν ανακοινώσεις.

Οι ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, οι δύο εταιρείες που εποπτεύουν την ημερήσια χονδρεμπορική αγορά και τη Μεταφορά, αντιμετωπίζουν σημαντικό έλλειμμα ρευστότητας, όπως και η ΔΕΗ που δε βρίσκει τράπεζα για να αναχρηματοδοτήσει δάνειο άνω των 500 εκατ. ευρώ που λήγει σύντομα. Ο Α. Ζερβός μιλά για αδυναμία αγοράς καυσίμων και ενέργειας. Η δανειοδότηση με 300 - 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών εμποδίζεται από την Κομισιόν, που αξιώνει νέες νομοθετικές παρεμβάσεις υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πάντως, ο Α. Ζερβός εκτιμά ότι ίσως βρεθούν τράπεζες να καλύψουν τη ΔΕΗ.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΚΕΠΚΑ)
«Πρωταγωνιστές» τα χρέη στις τράπεζες

Η ρύθμιση χρεών με βάση το σχετικό νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ήταν το αντικείμενο των μισών από τις καταγγελίες ή αιτήματα για πληροφορίες που δέχτηκε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) στη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2012, πράγμα το οποίο αποτυπώνει σε ένα βαθμό την έκταση των αδιεξόδων που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, τη ρύθμιση χρεών αφορούσαν στο συγκεκριμένο διάστημα 2.010 καταγγελίες (ποσοστό 50,81%) από τις 3.956 που κατέγραψε συνολικά το ΚΕΠΚΑ. Ακολουθούν οι υπηρεσίες όπως πάροχοι τηλεπικοινωνιών, ΔΕΗ, άλλοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικό αέριο με 306 αναφορές (ποσοστό 10,62%), τα ελαττωματικά προϊόντα και οι εγγυήσεις για αγορές προϊόντων κ.ά.

Από τους καταναλωτές που απευθύνθηκαν στην καταναλωτική οργάνωση με θέμα της ρύθμιση χρεών, 197 κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους, 167 συναντήθηκαν με εκπροσώπους του ΚΕΠΚΑ για την προετοιμασία των προτάσεων προς τις τράπεζες για τον εξωδικαστικό διακανονισμό και στάλθηκαν στις τράπεζες 154 φάκελοι.

Ας σημειωθεί ότι οι καταγγελίες που αφορούσαν τις τράπεζες, πέρα από τη ρύθμιση χρεών, είχαν σχέση κυρίως με τις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές που ανελλιπώς χρησιμοποιεί το τραπεζικό κεφάλαιο, συνεχίζοντας την αδιάκοπη ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων. Από αυτές «ξεχωριστή» θέση έχουν οι καταχρηστικές χρεώσεις, τα ληστρικά επιτόκια σε δάνεια και κάρτες, η άρνησή τους να μειώσουν τα επιτόκια σύμφωνα με τις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και του Euribor. Φέτος, δε, προστέθηκαν και αυθαίρετες παρακρατήσεις μισθών, συντάξεων, δώρων και επιδομάτων ανεργίας, πολυτέκνων κ.λπ. από λογαριασμούς καταθέσεων για οφειλές σε δάνεια ή κάρτες.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Ερωτήματα για τον καθορισμό διδάκτρων

Την πρακτική καθορισμού των διδάκτρων για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών μελών των συλλόγων περιοχών της Αττικής, της Β. Ελλάδας και της Κρήτης, καθώς και σειρά όρων στα καταστατικά των συλλόγων που εκτιμάται ότι μπορεί να περιορίζουν την άσκηση της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας πρόκειται να εξετάσει στις 23 Ιούλη η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, η εισήγηση που θα εξετάσει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η ολομέλεια της Επιτροπής διαπιστώνει ότι οι παραπάνω σύλλογοι ιδιοκτητών φροντιστηρίων ξένων γλωσσών με βάση σειρά αποφάσεων των καταστατικών τους οργάνων ή σχετικές ρυθμίσεις στα καταστατικά, στους κανονισμούς δεοντολογίας ή σε άλλα έγγραφά τους, είτε καθόριζαν τα δίδακτρα που χρεώνουν τα φροντιστήρια - μέλη τους, ορίζοντας κατώτατες τιμές, όρους παροχής εκπτώσεων κλπ., είτε συντόνιζαν άλλες παραμέτρους της επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών τους με ρήτρες περί συμμετοχής ή μη των μαθητών σε εξετάσεις γλωσσομάθειας κ.ά.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παράταση προθεσμίας

Παράταση πήρε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, που έληγε στις 15 Ιούνη.

Οι νέες προθεσμίες σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών μεταφέρονται ως εξής:

  • Για όσους υποβάλλουν χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ μέχρι τις 2 Ιούλη ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ.
  • Για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου μέχρι 15 Ιούλη, ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ.

Αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου (Taxisnet) θα υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις μισθωτών με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι δεν υπάγονται στη ρύθμιση, συνεχίζουν δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα υποβολής είτε ηλεκτρονικά είτε σε έγγραφη μορφή, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αποστέλλει συστημένες επιστολές με τον απαραίτητο κλειδάριθμο πρόσβασης στο Taxisnet. Οι υπάρχοντες, από τα προηγούμενα χρόνια, κωδικοί πρόσβασης ισχύουν ως έχουν μέχρι 31/12/2012 και οι δηλώσεις εισοδήματος των φυσικών αυτών προσώπων μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά με τη χρήση των υφιστάμενων κωδικών χωρίς να απαιτείται κλειδάριθμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ