Σάββατο 2 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΓΑ
Χαράτσια και στις αιτήσεις αποζημίωσης!

Σύσκεψη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δημιουργίας εντυπώσεων με φορείς της Θεσσαλίας

Ο ΕΛΓΑ χαρατσώνει τους πληγέντες από την κακοκαιρία αγρότες προκειμένου να δεχθεί τις αιτήσεις για αποζημίωση! Δε φτάνει που χαράτσωσε άγρια τους αγρότες με τις τσουχτερές εισφορές που επέβαλε από πέρυσι, τώρα ζητάει και έξτρα λεφτά από τους πληγέντες προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν τις αιτήσεις αποζημίωσης. Η «ταρίφα» του ΕΛΓΑ είναι 1 ευρώ το στρέμμα για τις αροτραίες καλλιέργειες, 2 ευρώ το στρέμμα για τα αμπέλια και 10 λεπτά το δέντρο. Πρόκειται για μια ακόμα απαράδεκτη εισπρακτική μεθόδευση. Γιατί με βάση τις ζημιές που έχουν γίνει μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι μόνο από την υποβολή αιτήσεων ο ΕΛΓΑ θα εισπράξει για τις αιτήσεις των ζημιών μιας βδομάδας, περισσότερα από 300.000 ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για τις πρόσφατες ζημιές είναι μέχρι τις 11 Ιούνη.

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει με δήλωσή του στο «Ρ» το στέλεχος της ΠΑΣΥ Σπ. Τσιοτινός χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το χαράτσι που επιβάλλει ο ΕΛΓΑ στην υποβολή των αιτήσεων για την καταβολή αποζημιώσεων. Ο Σπ. Τσιοτινός τόνισε: «Εβαλαν μεγάλα χαράτσια στις εισφορές του ΕΛΓΑ, αλλά αποζημιώσεις δε βλέπουμε, έβαλαν μεγάλα χαράτσια στις εισφορές του ΟΓΑ, αλλά τα φάρμακα τα πληρώνουμε και για μια επίσκεψη στο νοσοκομείο πληρώνουμε 5 ευρώ, μας έβαλαν χαράτσια και στα σπίτια μέσω της ΔΕΗ και αύξησαν και το ρεύμα και τώρα μας ζητούν και χαράτσια για να κάνουν τις αιτήσεις στον ΕΛΓΑ. Κατεστραμμένοι είμαστε, πού να βρούμε τα λεφτά. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Η φτωχομεσαία αγροτιά καλείται να αντιδράσει ενάντια σ' αυτή την πολιτική». Ο ίδιος τόνισε ακόμα πως: «Πρέπει να αλλάξει ο αναχρονιστικός νόμος του ΕΛΓΑ ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αγροτών και των αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες. Απαιτείται ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιος, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, καθώς και το κεφάλαιο και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών».

Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ

Χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλίας (Περιφέρεια, Δήμαρχοι Λάρισας και Κιλελέρ, ΕΑΣ Λάρισας κ.ά.) υπό την προεδρία του υπηρεσιακού υπουργού Ν. Μαραβέγια στον οποίο επιδόθηκε και σχετικό υπόμνημα. Μετά τη σύσκεψη ο Ν. Μαραβέγιας προχώρησε σε δηλώσεις δημιουργίας εντυπώσεων, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα «ότι ήδη εξετάζεται η επέκταση του αντιχαλαζικού προγράμματος του ΕΛΓΑ και σε άλλες περιοχές, μεταξύ των οπoίων και περιοχές της Θεσσαλίας». Ανέφερε ακόμη ότι οι διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ εξετάζεται και το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος στους πληγέντες παραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ