ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ακόμη και φάρμακα και σύριγγες αγοράζουν οι ασθενείς!

Για τις δραματικές ελλείψεις που θα οξυνθούν μίλησαν στον «Ρ» συνδικαλίστριες σε «Αιγινήτειο» και «Ελενα»

Η υπεράσπιση του δικαιώματος των λαϊκών οικογενειών στην υγεία πρέπει να γίνει προτεραιότητα στην οργανωμένη πάλη συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων

Eurokinissi

Η υπεράσπιση του δικαιώματος των λαϊκών οικογενειών στην υγεία πρέπει να γίνει προτεραιότητα στην οργανωμένη πάλη συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων
Από τεράστιες ελλείψεις σε στοιχειώδη υλικά και απαραίτητα φάρμακα μαστίζονται τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους - όσοι έχουν - ενώ τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους. Η σημερινή κατάσταση προμηνύει τις δραματικές ώρες που θα ζήσουν τα λαϊκά στρώματα το επόμενο διάστημα, αν δε δράσουν μαζικά και οργανωμένα, ώστε να πάρουν τη ζωή τους στα ίδια τους τα χέρια. Ο «Ρ» συνομίλησε χτες με συνδικαλίστριες στα νοσοκομεία «Αιγινήτειο» και «Ελενα», που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Οπως σημειώνει στον «Ρ», η Μαρία Κεφαλληνού, μέλος ΔΣ του σωματείου στο «Αιγινήτειο» νοσοκομείο «εδώ και ένα μήνα δεν υπάρχει καθόλου βαμβάκι και κόβουμε γάζες. Υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα (ψυχιατρικά, νευρολογικά) και σύριγγες με αποτέλεσμα να τα αγοράζουν οι ασθενείς από τα γύρω φαρμακεία. Οι άποροι δεν γίνονται δεκτοί. Το φαγητό των ασθενών είναι συνήθως πατάτες, μακαρόνια, λαδερά και ελάχιστο κρέας. Μέχρι και φρυγανιές έλειπαν. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη».

«Προχτές μας ενημέρωσαν να γίνεται οικονομία σε γάζες, σύριγγες, υλικά, αναλώσιμα, ώστε να αντέξει το νοσοκομείο τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε», λέει η Γιώτα Μαλλή, μέλος του ΔΣ του σωματείου στο «Ελενα». Οπως τονίζει «το αποθεματικό κουρεύτηκε κατά 70%, από 1 εκατ. ευρώ στις 300.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουμε περικοπές - όχι την καλώς εννοούμενη οικονομία, όπως παρουσιάζεται. Εχουμε πολλές γυναίκες που θηλάζουν και δεν μπορούν να τρώνε σπανακόριζο ή λαχανόριζο χωρίς πρωτεΐνη. Πολλές φορές τα εργαστήρια μας λένε να κάνουμε οικονομία, να κάνουμε τις εντελώς απαραίτητες εξετάσεις. Τι δεν είναι απαραίτητο; Χαρτοβάμβακο; Σύριγγα; Θα φτάσουμε να χρεώνουμε τον ασθενή τις σύριγγες που κατανάλωσε. Αυτό είναι το σκεπτικό τους, εκεί κατευθυνόμαστε. Προτού συνταγογραφήσει ο γιατρός κάποιο φάρμακο, ρωτάει στο φαρμακείο του νοσοκομείου τι υπάρχει. Δε συνταγογραφεί πλέον σύμφωνα με τι πρέπει, αλλά με τι υπάρχει».

Μέσα σε αυτό το χάος, η «οικονομία» που επικαλείται η κυβέρνηση και η ΕΕ οδήγησε στην κατάργηση 217 οργανικών θέσεων του νοσοκομείου, σύμφωνα με τον οργανισμό που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Ποιον ωφελεί αυτό, αν όχι τα ιδιωτικά μαιευτήρια που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ στην Αττική υπάρχουν ουσιαστικά μόλις δυο δημόσια μαιευτήρια;

Τρέφουν τα «τρωκτικά» της Υγείας

Αυτό που τονίζει η Γ. Μαλλή είναι πως οι προμηθευτές, οι επιχειρηματίες είναι τα πραγματικά «τρωκτικά». Στις πάσης φύσεως επιχειρήσεις πάνε τεράστια ποσά, αντί να υπάρχει ένας κρατικός φορέας παραγωγής και διανομής του φαρμακευτικού και αναλώσιμου υλικού:

«Πώς έχει το νοσοκομείο για να δίνει τεράστια σε κάθε εργολάβο για κάθε εργαζόμενο που δουλεύει σε αυτόν; Πληρώνει τον εργολάβο (σ.σ. καθαριότητα και φύλαξη) σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση και 23% το ΦΠΑ, ενώ ο εργαζόμενος του εργολάβου παίρνει 400 ευρώ! Ποιος βοηθιέται; Ο εργαζόμενος ή ο εργολάβος; Επιπλέον, το πλύσιμο του ιματισμού έχει δοθεί σε ιδιωτικό συνεργείο και τα πλυντήρια του νοσοκομείου έκλεισαν, οι εργαζόμενοι μετατέθηκαν αλλού. Εκεί θα δούλευαν 15 εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου, για πλύσιμο και σιδέρωμα ρούχων. Θα "κόστιζαν" στο κράτος 15.000 ευρώ το μήνα και τώρα δίνουμε 90.000 - 100.000 για το πλύσιμο των ρούχων. Χώρια όσα ξοδεύονται για ιματισμό μιας χρήσεως που είναι πανάκριβος. Πού είναι λοιπόν η σπατάλη;».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Κάλεσμα σε κοινό αγώνα για το φάρμακο

Παρέμβαση σε χτεσινή σύσκεψη των Φαρμακευτικών Συλλόγων

Κάλεσμα σε κοινό αγώνα απηύθυνε η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ στους φαρμακοποιούς, κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με εκπροσώπους Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων απ' όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δήμος Κουμπούρης, που παραβρέθηκε στη σύσκεψη, τόνισε πως οι φαρμακοποιοί και οι συνταξιούχοι έχουν κοινό αντίπαλο τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, την πολιτική των κυβερνήσεων. Και υπογράμμισε: «Καλούμε τους φαρμακοποιούς σε κοινό αγώνα, να πληρωθούν και οι φαρμακοποιοί, να πληρωθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία και να αναλάβει το κράτος αυτήν την ευθύνη. Αυτός πρέπει να είναι κοινός αγώνας των συνταξιούχων, των ασθενών, των φαρμακοποιών, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Αλλωστε, η πολιτική που ασκείται, έχοντας παραδώσει την Υγεία και το Φάρμακο στον έλεγχο των πολυεθνικών, είναι αυτή που έχει φέρει και τους φαρμακοποιούς σε δύσκολη κατάσταση. Για το λόγο αυτό ο Δ. Κουμπούρης τόνισε πως το κράτος πρέπει να πληρώνει τα φάρμακα για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σημείωσε την ανάγκη τα φάρμακα να πληρώνονται πρώτα από τον ΕΟΠΥΥ και μετά να εξοφλούνται από τους φαρμακοποιούς στους προμηθευτές. Από την άλλη, σημείωσε και τη δεινή θέση των ίδιων των συνταξιούχων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξαθλίωση, με την ίδια τη ζωή τους να κινδυνεύει. «Η ζωή των εργαζομένων, η ζωή των συνταξιούχων έχει μπει στην προκρούστεια κλίνη των κερδών και της ασυδοσίας των μονοπωλίων των φαρμάκων για να έχουν κέρδη», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλωστε, αναδεικνύεται, με δεδομένες τις απρόβλεπτες συνέπειες και διαστάσεις που μπορεί να έχει η αντιλαϊκή επίθεση, η ανάγκη για επαγρύπνηση του λαού και για άμεση οργάνωση της πάλης, ώστε να διασφαλιστεί φάρμακο για κάθε ασθενή. «Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε όλο τον εργαζόμενο λαό και τους φαρμακοποιούς, να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα».

Θα αποφασίσει κάθε σύλλογος

Να αποφασίσουν οι κατά τόπους σύλλογοι μέχρι τη Δευτέρα μέσα από Γενικές Συνελεύσεις ή συνεδριάσεις ΔΣ για την αναστολή ή τη συνέχιση της άρσης της πίστωσης στα φάρμακα κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη του ΠΦΣ. Ο ΠΦΣ πρότεινε να αρθεί η αναστολή της πίστωσης εφόσον υπάρξει προοπτική εξόφλησης του μήνα Απρίλη, το 50% της οποίας αναμένεται να καταβληθεί σήμερα. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών ήταν η μοναδική παράταξη που πρότεινε συνέχιση του αγώνα για φάρμακο κοινωνικό αγαθό, δωρεάν σε όλους και τάχθηκε για ακόμη μια φορά ενάντια σε αυτή τη «μορφή πάλης», που μετακυλίει το οικονομικό βάρος στους ασθενείς, προτείνοντας η πίεση των φαρμακοποιών να μεταφερθεί στην κυβέρνηση και στους μεγαλοεπιχειρηματίες του φαρμάκου. Απέναντι στο επικίνδυνο ψευτοδίλημμα όλων των υπολοίπων, «ή συνέχιση της άρσης ή τίποτα», η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις με εφημερεύοντα φαρμακεία, που θα εκτελούν κανονικά συνταγές και δε θα τα πληρώσουν στους προμηθευτές ωσότου πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ. Η παράταξη που στηρίζεται από τη ΝΔ πρότεινε να σταματήσει από σήμερα η άρση της πίστωσης, ενώ η παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει η άρση της πίστωσης μέχρι τις 22 Ιούνη.

ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ
Πολλοί αναγκάζονται να διακόψουν θεραπείες

Δε μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα

Στη διακοπή της θεραπείας τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους (που φτάνει το 25%) στα φάρμακα οδηγούνται ασφαλισμένοι καρδιοπαθείς εξαιτίας των δραματικών περικοπών στους μισθούς, στις συντάξεις αλλά και της ανεργίας. Ετσι ορισμένοι απ' αυτούς φτάνουν με πνευμονικά οιδήματα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων και είναι τυχεροί εκείνοι, στους οποίους μπορεί να γίνει ανάταξη.

Οι παραπάνω δραματικές καταγγελίες έγιναν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απ' τους καρδιολόγους Ιωάννη Λεκάκη και Γιώργο Θεοδωράκη, ενόψει του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιολογίας που θα γίνει στη Ρόδο. «Οι ασθενείς, είπε ο Ι. Λεκάκης, δε μιλάνε εύκολα για τη διακοπή των φαρμάκων τους γιατί αισθάνονται άσκημα. Ομως όταν παθαίνουν πνευμονικά οιδήματα και μεταφέρονται στα ΤΕΠ και ανατάσσονται οι γιατροί διαπιστώνουν ότι έχουν βεβαρημένο καρδιολογικό πρόβλημα. Και όταν τους ρωτούν γιατί σταμάτησαν την αγωγή της, τότε ξεπερνούν τους ενδοιασμούς και λένε ότι δε σταμάτησαν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή». Π.χ. για ένα αντιπηκτικό φάρμακο που στοιχίζει 110 ευρώ η συμμετοχή είναι 27,5 ευρώ. Ομως ένας καρδιοπαθής παίρνει και τα λεγόμενα συνοδά φάρμακα που κι αυτά έχουν συμμετοχή ή κάποια από αυτά ανήκουν στην αρνητικά λίστα που μπορεί να φτάνουν και μέχρι 15 ευρώ. «Δαπάνη 50 και 60 ευρώ το μήνα για φάρμακα είναι πρόβλημα για συντάξεις ή μισθούς των 500 ή 600 ευρώ» τονίστηκε.

Μάλιστα, υπογραμμίστηκε πως οι άρρωστοι έχουν τρομοκρατηθεί απ' τις πληρωμές και δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία. «Είχα ασθενή που επί πέντε μέρες γιατί είχε πάθει έμφραγμα και δεν ερχόταν στο νοσοκομείο. Αυτός ήταν τυχερός, που άντεξε, γιατί το 20% των εμφραγμάτων καταλήγουν σε αιφνίδιο θάνατο» σημειώθηκε. Η κατάθλιψη, προστέθηκε, είναι μια γενικευμένη καθημερινή διαπίστωση για τους γιατρούς. Και, σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες, η κατάθλιψη τετραπλασιάζει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και διπλασιάζει τα εγκεφαλικά επεισόδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ