Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Κάλεσμα σε κοινό αγώνα για το φάρμακο

Παρέμβαση σε χτεσινή σύσκεψη των Φαρμακευτικών Συλλόγων

Κάλεσμα σε κοινό αγώνα απηύθυνε η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ στους φαρμακοποιούς, κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με εκπροσώπους Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων απ' όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δήμος Κουμπούρης, που παραβρέθηκε στη σύσκεψη, τόνισε πως οι φαρμακοποιοί και οι συνταξιούχοι έχουν κοινό αντίπαλο τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, την πολιτική των κυβερνήσεων. Και υπογράμμισε: «Καλούμε τους φαρμακοποιούς σε κοινό αγώνα, να πληρωθούν και οι φαρμακοποιοί, να πληρωθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία και να αναλάβει το κράτος αυτήν την ευθύνη. Αυτός πρέπει να είναι κοινός αγώνας των συνταξιούχων, των ασθενών, των φαρμακοποιών, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Αλλωστε, η πολιτική που ασκείται, έχοντας παραδώσει την Υγεία και το Φάρμακο στον έλεγχο των πολυεθνικών, είναι αυτή που έχει φέρει και τους φαρμακοποιούς σε δύσκολη κατάσταση. Για το λόγο αυτό ο Δ. Κουμπούρης τόνισε πως το κράτος πρέπει να πληρώνει τα φάρμακα για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σημείωσε την ανάγκη τα φάρμακα να πληρώνονται πρώτα από τον ΕΟΠΥΥ και μετά να εξοφλούνται από τους φαρμακοποιούς στους προμηθευτές. Από την άλλη, σημείωσε και τη δεινή θέση των ίδιων των συνταξιούχων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξαθλίωση, με την ίδια τη ζωή τους να κινδυνεύει. «Η ζωή των εργαζομένων, η ζωή των συνταξιούχων έχει μπει στην προκρούστεια κλίνη των κερδών και της ασυδοσίας των μονοπωλίων των φαρμάκων για να έχουν κέρδη», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλωστε, αναδεικνύεται, με δεδομένες τις απρόβλεπτες συνέπειες και διαστάσεις που μπορεί να έχει η αντιλαϊκή επίθεση, η ανάγκη για επαγρύπνηση του λαού και για άμεση οργάνωση της πάλης, ώστε να διασφαλιστεί φάρμακο για κάθε ασθενή. «Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε όλο τον εργαζόμενο λαό και τους φαρμακοποιούς, να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα».

Θα αποφασίσει κάθε σύλλογος

Να αποφασίσουν οι κατά τόπους σύλλογοι μέχρι τη Δευτέρα μέσα από Γενικές Συνελεύσεις ή συνεδριάσεις ΔΣ για την αναστολή ή τη συνέχιση της άρσης της πίστωσης στα φάρμακα κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη του ΠΦΣ. Ο ΠΦΣ πρότεινε να αρθεί η αναστολή της πίστωσης εφόσον υπάρξει προοπτική εξόφλησης του μήνα Απρίλη, το 50% της οποίας αναμένεται να καταβληθεί σήμερα. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών ήταν η μοναδική παράταξη που πρότεινε συνέχιση του αγώνα για φάρμακο κοινωνικό αγαθό, δωρεάν σε όλους και τάχθηκε για ακόμη μια φορά ενάντια σε αυτή τη «μορφή πάλης», που μετακυλίει το οικονομικό βάρος στους ασθενείς, προτείνοντας η πίεση των φαρμακοποιών να μεταφερθεί στην κυβέρνηση και στους μεγαλοεπιχειρηματίες του φαρμάκου. Απέναντι στο επικίνδυνο ψευτοδίλημμα όλων των υπολοίπων, «ή συνέχιση της άρσης ή τίποτα», η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις με εφημερεύοντα φαρμακεία, που θα εκτελούν κανονικά συνταγές και δε θα τα πληρώσουν στους προμηθευτές ωσότου πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ. Η παράταξη που στηρίζεται από τη ΝΔ πρότεινε να σταματήσει από σήμερα η άρση της πίστωσης, ενώ η παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει η άρση της πίστωσης μέχρι τις 22 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ