ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προδιαγράφονται νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΡΩΜΗ.--

«Συναίνεση για να ξεπεραστεί η κρίσιμη κατάσταση και να δοθεί η εικόνα της ενότητας στο εξωτερικό», ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνάντησή του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων μετά τις εντεινόμενες φήμες πως η Ιταλία πιθανά να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Βέβαια, η συναίνεση των αστικών κομμάτων είναι δεδομένη, ωστόσο αυτό που ανησυχεί είναι οι λαϊκές αντιδράσεις, που εκδηλώνονται παρά τις «πυροσβεστικές» προσπάθειες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ετσι ο Μόντι ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης και εφαρμογής σειράς αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, όπως την παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος Ασφάλισης.

Στο μεταξύ, στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι που δέχτηκαν την εθελούσια έξοδο και εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, αλλά λόγω των νέων μεταρρυθμίσεων και της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια δεν μπορούν ακόμα να συνταξιοδοτηθούν. Αρχικά, η κυβέρνηση είχε ισχυριστεί πως επρόκειτο για 65.000 εργαζόμενους που είχαν δεχτεί τους περασμένους μήνες την «εθελούσια έξοδο», η οποία τους προτάθηκε από διάφορες επιχειρήσεις (ιταλικά ταχυδρομεία, εταιρείες τηλεπικοινωνιών κ.ά.). Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες η Κρατική Υπηρεσία Συντάξεων της χώρας ανακοίνωσε πως τελικά πρόκειται για 390.000 που κυριολεκτικά βρίσκονται χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη. Από τη μεριά της, η υπουργός Εργασίας, Ελσα Φορνέρο, απέρριψε τα παραπάνω στοιχεία.

ΟΝΔΟΥΡΑ
Καταστολή αγροτών από το στρατό

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Με εξαιρετικά βίαιη επιχείρηση οι αστυνομικές αρχές, υποβοηθούμενες από τις Ενοπλες Δυνάμεις, προχώρησαν στην εκδίωξη των ακτημόνων αγροτών του Κινήματος Αγροτών του Σαν Μανουέλ Κορτές - ΜΟSCAM. Η κατάληψη του Σαν Μανουελ Κορτές είχε μετατραπεί στο κύριο μέτωπο του αγώνα των αγροτών για ανάκτηση της αρόσιμης δημόσιας γης «που έχει αρπαχτεί βίαια και παράνομα από μεγαλοτσιφλικάδες», καθώς ήταν και η μόνη που μπόρεσε να συνεχιστεί από τις 17 Απριλίου όταν και υπήρξαν δεκάδες παράλληλες καταλήψεις σε όλη την Ονδούρα.

Καταλήψεις που διαλύθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα με αστυνομικές επιχειρήσεις πολλές φορές με τη συνδρομή ιδιωτικών στρατών των τσιφλικάδων, όμως μέχρι σήμερα είχε σταθεί αδύνατο να διαλυθεί η κατάληψη στο Σαν Μανουέλ Κορτές, όπου συμμετείχαν περισσότερες από 1.500 οικογένειες που είχαν καταλάβει τις εκτάσεις που υποτίθεται ανήκουν στην εταιρεία Compana Azucarera Hondurena, S.A.

Τρεις φορές είχε επιχειρηθεί η εκδίωξή τους, αλλά η αντίσταση και η συμπαράσταση και άλλων λαϊκών δυνάμεων την είχε αποτρέψει. Ωστόσο, τα ξημερώματα της Τρίτης η επιχείρηση εξελίχθηκε σε πραγματική μάχη, οι καταυλισμοί των αγροτών καταστράφηκαν και παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ 21 αγρότες συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων 18 γυναίκες όπως αναφέρει ανακοίνωση Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης - FNRP, όπου καταγγέλλει επίσης ότι οι 21 μεταφέρθηκαν και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Λα Μπαγιένα στο Σαν Πέδρο Σούλα, όπου τους αρνούνται ακόμη και την παροχή πόσιμου νερού.

Το πρόβλημα της αναδιανομής γης είναι κεντρικό ζήτημα στην Ονδούρα εδώ και χρόνια, που βρήκε μια πολύ πρόσκαιρη δικαίωση με τη νομοθεσία που είχε εισάγει ο ανατραπείς με πραξικόπημα Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια. Αυτό που υλοποιείται σήμερα από το καθεστώς Λόμπο, διάδοχο του πραξικοπήματος είναι η βίαιη εξόντωση του αγροτικού κινήματος. Πλέον χαρακτηριστική και φονική περίπτωση την περιοχή Μπάχο Αγουάν, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν δολοφονηθεί δεκάδες αγρότες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Σήμερα εκλέγονται τα τελευταία 21 μέλη -ανεξάρτητες προσωπικότητες- της 100μελούς επιτροπής που θα εκπονήσει το νέο Σύνταγμα της χώρας, στη δεύτερη απόπειρα σύστασής της μετά την αποχώρηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας των κοσμικών κομμάτων που κατήγγειλαν προσπάθεια των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» να κυριαρχήσουν στην επιτροπή. Μέχρι στιγμής, η διαδικασία προχωρά αν και διατυπώνονται, ήδη, νέες κατηγορίες κατά των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Η παραμικρή εμπλοκή στη διαδικασία θα επηρεάσει σοβαρά το ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα ενόψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στις 16-17 Ιούνη, όπου αναμετρώνται οι υποψήφιοι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και ο πρώην αρχηγός της αεροπορίας, που θεωρείται ευνοούμενος του στρατού. Δεδομένο είναι ότι ο νέος πρόεδρος θα μάθει τις αρμοδιότητές του αφού εκπονηθεί το Σύνταγμα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- «Λάθος χειρισμούς» στην υπόθεση της αντιμετώπισης του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας που προσπαθούσε να προσεγγίσει τη Λωρίδα της Γάζας στις 31 Μάη 2012 αποδίδει στον πρωθυπουργό Νετανιάχου 153σέλιδη έκθεση από την ανεξάρτητη αρχή ελέγχου άσκησης διακυβέρνησης του Ισραήλ. Η έκθεση επικρίνει τον Νετανιάχου κατηγορώντας τον εμμέσως για ένα είδος «κατάχρησης εξουσίας», καθώς έλαβε αποφάσεις για επίθεση στο στολίσκο -που κατέληξε στο θάνατο εννιά Τούρκων ακτιβιστών πάνω στη ναυαρχίδα του στολίσκου «Μάβι Μαρμαρά», τον τραυματισμό πολλών άλλων κλπ- χωρίς να ενημερώσει, όπως προβλέπεται, το υπουργικό συμβούλιο.

ΣΑΝΑ'Α.-- Με εντατικούς ρυθμούς και σφοδρούς βομβαρδισμούς συνεχίζεται η επιχείρηση των υεμενίτικων στρατιωτικών δυνάμεων στο νότο της χώρας με στόχο μαχητές ισλαμιστές της «Ανσάρ αλ Σούνα», παρακλαδιού της «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου» αλλά και κατά της μητρικής οργάνωσης. Μετά την ανακατάληψη των πόλεων Τζάαρ και Ζινζιμπάρ στην επαρχία Αμπιγιάν, χτες, σφυροκοπήθηκαν στρατόπεδα των μαχητών στην επαρχία Σχάμπουα, από αέρος, και στην επιδρομή, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννιά μαχητές, φέρονται να συμμετείχαν και αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Η Βουλή του Νοτίου Σουδάν ψήφισε την αποπομπή 75 ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος περίπου 4 δισ. δολαρίων καλώντας τους να επιστρέψουν πίσω τα κλεμμένα... Πριν ένα μήνα το θέμα είχε αποκαλύψει ο Νοτιοσουδανός πρόεδρος Σάλβα Κιίρ και έκτοτε κάποιοι από τους καταχραστές αξιωματούχους επέστρεψαν 60.000.000 δολάρια.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ενας Γερμανός τουρκικής καταγωγής συνελήφθη χτες και κρατείται ως ύποπτος για την προ μηνός βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι.

ΑΒΑΝΑ.-- Το Κρατικό Συμβούλιο της Κούβας ανακοίνωσε χτες πως προχώρησε σε δύο αλλαγές στην κυβέρνηση αντικαθιστώντας τον υπουργό Πληροφορικής και Επικοινωνίας Μεδάρδο, Ντίας Τολέδο, και τον υπουργό Βασικής Βιομηχανίας, Τομάς Μπενίτες Ερνάντες, ο πρώτος θα επιστρέψει στο υπουργείο Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο δεύτερος θα αναλάβει άλλα καθήκοντα. Τα δύο υπουργεία αναλαμβάνουν οι υφυπουργοί τους, Μαϊμίρ Μέσα Ράμος και Αλφρέδο Λόπες Βάλντες.

ΡΩΜΗ.-- Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως συνέλαβαν 8 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην αποστολή βομβιστικών πακέτων στην υπηρεσία φοροεισπράξεων «Equitalia», στην «Deutsche Bank» στη Φραγκφούρτη και στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι το 2011. Εμφανίζονται ως μέλη της «Fai» (Αναρχικής Ομοσπονδίας) και εμπλέκονται άλλα 24 άτομα, εκ των οποίων έξι Ελληνες μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» που βρίσκονται έγκλειστα στις ελληνικές φυλακές.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Εξουδετέρωσαν απόπειρα πραξικοπήματος

AMΠΙΤΖΑΝ.--

Οι αρχές της δυτικοαφρικανικής Ακτής Ελεφαντοστού ανακοίνωσαν, χτες, πως εξουδετέρωσαν σχέδιο δολοπλοκίας υποστηρικτών του πρώην Προέδρου της χώρας, Λοράν Γκμπάγκμπο, με στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης του Προέδρου, Αλασάν Ουατάρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χαμέντ Μπακαγιόκο, αποκάλυψε ότι βασικές πληροφορίες για την απόπειρα πραξικοπήματος προήλθαν από τον πρώην στενό σύμμαχο του πρώην Προέδρου, Λ. Γκμπάγκμπο, και πρώην υπουργό Αμυνας, Μούαζ Λίντα Κουάσι, που απελάθηκε από το Τόγκο και παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια ανάκρισης το σχέδιο δολοπλοκίας. Παρουσίασε, επίσης, βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από συνομιλίες στρατιωτικών αξιωματούχων, υποστηρικτών του πρώην Προέδρου, μελών της προεδρικής φρουράς και στρατιωτών από νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας, στις οποίες αναφέρονταν ξεκάθαρα σε σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης του Προέδρου Ουατάρα.

Ολα αυτά ενώ στα σύνορα της δυτικής Ακτής Ελεφαντοστού με τη Λιβερία συνωστίζονται σε άθλια κατάσταση πολλές εκατοντάδες άμαχοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους έπειτα από την πολύνεκρη επίθεση της 8ης Ιούνη από πρώην μισθοφόρους του Λ. Γκμπάγκμπο σε δυνάμεις κυανόκρανων του ΟΗΕ και του στρατού, με αποτέλεσμα το θάνατο 16 ατόμων (εκ των οποίων οι 7 κυανόκρανοι). Αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν πως πολλοί από τους αμάχους βρίσκονται σε κατάσταση πολυήμερου υποσιτισμού, δίχως νερό και στέγη, έχοντας αναζητήσει προσωρινό καταφύγιο σε δάση που βρίσκονται στη μεθόριο της Ακτής Ελεφαντοστού με τη Λιβερία.

ΗΠΑ
Πύρινη λαίλαπα σε εννέα πολιτείες

ΝΤΕΝΒΕΡ.--

Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης ενός τεράστιου πύρινου μετώπου 19 πυρκαγιών οι οποίες μαίνονται στις πληγείσες εδώ και μήνες από την ξηρασία εννέα πολιτείες στο νοτιοδυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Πυρκαγιές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε μία γυναίκα και έχουν απανθρακώσει δεκάδες χιλιάδες εκτάρια δάσους. Οι πυρκαγιές σύμφωνα με την Εθνική Δασική Υπηρεσία προκλήθηκαν από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως φυσικά φαινόμενα, όπως ο κεραυνός που θεωρείται ότι προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά στο Κολοράντο, την πολύμηνη ξηρασία και ενισχύθηκαν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους.

Τα δύο μεγαλύτερα μέτωπα της πυρκαγιάς μαίνονται στο Κολοράντο και στο Νέο Μεξικό, έχουν ήδη απανθρακώσει χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων. Στο Κολοράντο, η πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο σε δασική έκταση περίπου 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της πολιτείας, Ντένβερ, και έχει ήδη απανθρακώσει 43.000 εκτάρια δάσους στα δύο εθνικά πάρκα της πολιτείας. Στο έτερο μεγάλο μέτωπο, στο Νέο Μεξικό, έχει ήδη απανθρακώσει 17.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων και θεωρείται η πιο μεγάλη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας. Μικρότερης έκτασης τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στην Καλιφόρνια, στην Αριζόνα, τη Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ.

Τέλος, Αμερικανοί επιστήμονες επισήμαναν ότι η κλιματική αλλαγή θα εντείνει τις δασικές πυρκαγιές, που θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα 30 χρόνια. Σχεδόν σε όλη τη βόρεια Αμερική και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα εκδηλώνονται συχνότερα πυρκαγιές το 2010, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Ecosphere, της Ecological Society of America.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ