ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαμαρτυρία κατά του αποκλεισμού της Γάζας

Στην αποκλεισμένη Γάζα η επιβίωση των ανθρώπων είναι εξαιρετικά δύσκολη
Στην αποκλεισμένη Γάζα η επιβίωση των ανθρώπων είναι εξαιρετικά δύσκολη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν πενήντα ανθρωπιστικές οργανώσεις και διαφορετικές υπηρεσίες του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στα παλαιστινιακά εδάφη, ζητώντας την άμεση και άνευ όρων άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού πρόκειται για συλλογική τιμωρία. Ο Φίλιπο Γκράντι, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που έχει, εδώ και χρόνια, παρουσία στα κατεχόμενα εδάφη και ιδιαίτερα στη Γάζα, τόνισε ότι ο αποκλεισμός έχει οδηγήσει στην ανεργία το 1/3 του εργατικού δυναμικού της Λωρίδας, με ποσοστό που φθάνει το 51% στις νεαρότερες ηλικίες, ότι ουσιαστικά έχει προκαλέσει διάλυση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές της περιοχής να βρίσκονται μόλις στο 5% του επιπέδου του 2007 και ότι είναι ο κύριος λόγος της σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής κάθε υποδομής.

Από την πλευρά τους, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις «Save the Children» και «Medical Aid for Palestinians», που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, επισήμαιναν πως το εμπάργκο είναι ο κύριος λόγος που έχουν πενταπλασιαστεί τα κρούσματα παιδικής διάρροιας καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία εργασία υποδομής στο κατεστραμμένο αποχετευτικό και υδροδοτικό δίκτυο, αλλά και στην υποδομή της λίπανσης των καλλιεργημένων εκτάσεων. Ο Γκράντι υποστήριξε ότι η μοναδική πραγματική λύση για τους Παλαιστινίους της Γάζας θα ήταν να έχουν οικονομική δραστηριότητα και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη. Εντούτοις, συμπλήρωσε, όλες οι οργανώσεις είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν διαρκώς βοήθεια ελεημοσύνης προκειμένου απλώς να διασφαλίσουν την επιβίωση ενός ολοένα μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού που εξαρτάται αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Αποποιούμενες κάθε ευθύνη, όπως συνηθίζουν να κάνουν, αντέδρασαν οι ισραηλινές αρχές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρκ Ρεγκέβ υποστήριξε ότι για το εμπάργκο «φταίει η Χαμάς» που επιμένει στις θέσεις της να μιλά για καταστροφή του Ισραήλ καθώς και όσες οργανώσεις πραγματοποιούν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

ΣΥΡΙΑ
Κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΩΜΗ.--

Μια κατεστραμμένη πόλη, με καμμένα κτίρια, ελάχιστα πτώματα στους δρόμους και, το κυριότερο, ελάχιστους πολίτες αντίκρισαν, χθες το απόγευμα, οι παρατηρητές του ΟΗΕ που εισήλθαν, μετά από τρεις μέρες αποτυχημένων προσπαθειών, στην πόλη Χάφα, στη βορειοδυτική Συρία, όπου τα περασμένα 24ωρα σημειώνονταν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ενόπλων της αντιπολίτευσης και πέρασε στον έλεγχο των πρώτων την Τετάρτη. Παράλληλα, συνεχίζονταν οι συγκρούσεις στην Ντάιρ αλ Τζουρ, στα βορειοανατολικά της Συρίας, ενώ εκρηγνυόταν καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο προάστιο Σαγίνα Ζαϊνάμπ της Δαμασκού, προκαλώντας τον τραυματισμό 14 πολιτών. Στο προάστιο βρίσκεται ένας από τους γνωστότερους τόπους προσκυνήματος των σιιτών και πιθανότατα η επίθεση είναι ένα συμβολικό πλήγμα καθώς η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης είναι σουνίτες.

Σε διπλωματικό επίπεδο, την υποστήριξή τους στο σχέδιο Ανάν εξέφρασαν, μετά από συνάντησή τους, στη Ρώμη ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μόντι. Ο Ολάντ εξέφρασε την άποψη ότι την επόμενη βδομάδα, κατά τη σύνοδο της G20, ίσως είναι ευκαιρία να βρεθεί μια «συμβιβαστική λύση με Ρωσία - Κίνα που διαφωνούν με την άσκηση περαιτέρω πιέσεων» ενώ απέφυγε ν' αναφερθεί συγκεκριμένα στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, του Φαμπιούς, ότι θα προτείνει να υπαχθεί το σχέδιο Ανάν στο άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ, δηλαδή σε περίπτωση μη υλοποίησής του να δρομολογείται η καταναγκαστική, και διά της στρατιωτικής βίας, εφαρμογή του. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απέρριψε τη γαλλική πρόταση αλλά επέμεινε ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω πίεση.

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, πάντως, χθες, επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσε, υιοθέτησε, σχεδόν, αυτολεξεί την εκδοχή της συριακής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τη συριακή ηγεσία για «εκδικητικές εκτελέσεις αμάχων σε κοινότητες που συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Παράνομο» το 1/3 των κοινοβουλευτικών εδρών

KΑΪΡΟ.--

Στο χείλος ενός νέου γύρου γενικότερης κοινωνικής αναταραχής και ευρύτερης πολιτικής αστάθειας βρέθηκε, αιφνιδιαστικά, και πάλι η αιγυπτιακή πολιτική σκηνή, που ούτως ή άλλως, κλυδωνιζόταν, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που έκρινε ως «παράνομη» την εκλογή του 1/3 των εδρών του νέου κοινοβουλίου, κάτι που καθιστά «παράνομη» όλη τη σύνθεσή του και είναι σχεδόν βέβαιο ότι οδηγεί τη χώρα σε νέες βουλευτικές εκλογές είτε γενικές είτε μόνο για τις συγκεκριμένες έδρες. Και όλα αυτά, μόνο δύο 24ωρα πριν από το διήμερο β' γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 16 - 17 Ιουνίου, στις οποίες το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να συμμετάσχει ο πρώην αρχηγός αεροπορίας και τελευταίος πρωθυπουργός επί Μουμπάρακ, για λίγες εβδομάδες, Αχμάντ Σαφίκ. Τον αποκλεισμό του είχαν ζητήσει οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» των οποίων ο υποψήφιος Μουχάμαντ αλ Μόρσι θα είναι ο αντίπαλος του Σαφίκ στο δεύτερο γύρο.

Επισήμως, το σκεπτικό του Συνταγματικού δικαστηρίου είναι ότι με γνώμονα τις βασικές αρχές του εκλογικού νόμου που ίσχυσε για την κοινοβουλευτική αναμέτρηση είναι ότι το 1/3 των εδρών καταλαμβάνεται από «ανεξάρτητους» υποψηφίους κάτι που δεν έγινε, αφού η πλειοψηφία των «ανεξάρτητων» αποτελούν είτε μέλη είτε συνεργάτες των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά και τη διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο στη διαπάλη εξουσίας που γίνεται μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ. Πάντως, αυτό που οι ιμπεριαλιστές ονόμασαν «Αραβική Ανοιξη» και υποβοήθησαν ακόμα και με τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη φαίνεται ότι εξελίζεται σε μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ αστικών δυνάμεων. Οι λαοί που δικαιολογημένα αντέδρασαν στα αντιλαϊκά καθεστώτα εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες και να βιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σύνοδος για την επόμενη μέρα του πολέμου

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την ετοιμότητα του Αφγανιστάν να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο της ασφάλειας της χώρας το 2013 στο πλαίσιο πάντα του μετασχηματισμού της κατοχής και υπέρ των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων υποστήριξε ο εγκάθετος Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, στα εγκαίνια διεθνούς συνεδρίου για τη «σταθερότητα του Αφγανιστάν», που πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ. Ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας «μεγαλύτερης συνεργασίας», υπερθεματίζοντας επί της ουσίας των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την επόμενη μέρα της κατοχής.

Στο συνέδριο παίρνουν μέρος υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι από 30 χώρες. Μεταξύ άλλων, παρίστανται οι υπουργοί Εξωτερικών, χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Βρετανία η Τουρκία, η οποία προεδρεύει μαζί με το Αφγανιστάν. Το συνέδριο συγκεντρώνει εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως το ΝΑΤΟ, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, η ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη και πραγματοποιείται ως συνέχεια της Διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβρη, όπου ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την περιφερειακή συνεργασία με στόχο ένα «σταθερό και ισχυρό οικονομικό μέλλον», υπέρ των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Στο χτεσινό συνέδριο κυριάρχησαν για ακόμα μία φορά οι υποκριτικές δηλώσεις περί ανθρωπισμού και ανάγκης προστασίας των «αμάχων», ενώ χτες ανακοινώθηκε από το αμερικανικό πεντάγωνο ότι στα 11 χρόνια ιμπεριαλιστικού πολέμου, έχουν σκοτωθεί 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες, χωρίς να γίνεται αναφορά στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Αφγανούς αμάχους, από πυρά κατοχικών και Ταλιμπάν.

Τα πυρά του στις ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις έστρεψε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος ανέφερε ότι η παρουσία τους στο Αφγανιστάν «ενίσχυσε την ανασφάλεια, τη βία και τους θανάτους αθώων στη χώρα», ενώ η Πακιστανή ΥΠΕΞ, Χίνα Ραμπανί Χαρ, απαίτησε από το ΝΑΤΟ να ζητήσει συγγνώμη για μια επίθεση σε ένα φυλάκιο στα σύνορα με το Αφγανιστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 20 Πακιστανοί στρατιώτες, προκειμένου να ανοίξει εκ νέου τις οδούς ανεφοδιασμού για τις κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Βρετανού ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ με τον Ιρανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

ΗΠΑ - ΑΦΡΙΚΗ
Δίκτυο στρατιωτικών βάσεων

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο αμερικανικός στρατός διευρύνει ένα μυστικό δίκτυο αεροπορικών βάσεων σε χώρες της Αφρικής με πρόσχημα την παρακολούθηση (και όχι μόνο...) της δράσης της «Αλ Κάιντα» και ισλαμιστικών και άλλων οργανώσεων, όπως ο LRA του Τζόζεφ Κόνι στην κεντρική Αφρική, αναφέρει χτεσινό εκτενέστατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ».

Το δίκτυο μυστικών αεροπορικών βάσεων φέρεται πως ξεκίνησε από το 2007 με την κατασκευή μίας πρώτης τέτοιας μυστικής στρατιωτικής βάσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσας της δυτικοαφρικανικής Μπουρκίνα Φάσο και επεκτάθηκε τα επόμενα χρόνια σε δυτική, κεντρική και ανατολική Αφρική, όπου υπάρχει και η πρώτη μόνιμη αμερικανική βάση των ΗΠΑ στο στρατόπεδο Λεμονιέ του Τζιμπουτί... Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων κατασκοπείας χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον επανδρωμένα αεροσκάφη που μοιάζουν με ιδιωτικά τζετ, τα οποία δε φέρουν οπλισμό αλλά εξοπλισμό συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών, αισθητήρες κίνησης και καταγραφής δεδομένων με βάση τις εναλλαγές στη θερμοκρασία κ.λπ. Σημειώνεται πως πέρα από τις βάσεις στην Μπουρκίνα Φάσο και στη Μαυριτανία, που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της «Αλ Κάιντα» του Ισλαμικού Μαγκρέμπ (AQIM), υπάρχουν και βάσεις ή αεροδιάδρομοι που έχουν φτιαχτεί σε απομονωμένες περιοχές μέσα σε ζούγκλες της Ουγκάντα, όπου δρουν και δεκάδες Αμερικανοί κομάντος που έχουν σταλεί από το τέλος του 2011 με υποτιθέμενο στόχο την πάταξη της εγκληματικής ένοπλης οργάνωσης LRA και τη σύλληψη του αρχηγού της, Τζόζεφ Κόνι, που ευθύνεται για σφαγές, βιασμούς, ακρωτηριασμούς, βασανισμούς και εξανδραποδισμό δεκάδων χιλιάδων αμάχων μέσα στις τελευταίες 2,5 δεκαετίες.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται σχέδια για τη δημιουργία παρόμοιας βάσης και στην περιοχή Εντζάρα του Νότιου Σουδάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ