Παρασκευή 15 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΩΜΗ.--

Μια κατεστραμμένη πόλη, με καμμένα κτίρια, ελάχιστα πτώματα στους δρόμους και, το κυριότερο, ελάχιστους πολίτες αντίκρισαν, χθες το απόγευμα, οι παρατηρητές του ΟΗΕ που εισήλθαν, μετά από τρεις μέρες αποτυχημένων προσπαθειών, στην πόλη Χάφα, στη βορειοδυτική Συρία, όπου τα περασμένα 24ωρα σημειώνονταν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ενόπλων της αντιπολίτευσης και πέρασε στον έλεγχο των πρώτων την Τετάρτη. Παράλληλα, συνεχίζονταν οι συγκρούσεις στην Ντάιρ αλ Τζουρ, στα βορειοανατολικά της Συρίας, ενώ εκρηγνυόταν καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο προάστιο Σαγίνα Ζαϊνάμπ της Δαμασκού, προκαλώντας τον τραυματισμό 14 πολιτών. Στο προάστιο βρίσκεται ένας από τους γνωστότερους τόπους προσκυνήματος των σιιτών και πιθανότατα η επίθεση είναι ένα συμβολικό πλήγμα καθώς η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης είναι σουνίτες.

Σε διπλωματικό επίπεδο, την υποστήριξή τους στο σχέδιο Ανάν εξέφρασαν, μετά από συνάντησή τους, στη Ρώμη ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μόντι. Ο Ολάντ εξέφρασε την άποψη ότι την επόμενη βδομάδα, κατά τη σύνοδο της G20, ίσως είναι ευκαιρία να βρεθεί μια «συμβιβαστική λύση με Ρωσία - Κίνα που διαφωνούν με την άσκηση περαιτέρω πιέσεων» ενώ απέφυγε ν' αναφερθεί συγκεκριμένα στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, του Φαμπιούς, ότι θα προτείνει να υπαχθεί το σχέδιο Ανάν στο άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ, δηλαδή σε περίπτωση μη υλοποίησής του να δρομολογείται η καταναγκαστική, και διά της στρατιωτικής βίας, εφαρμογή του. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απέρριψε τη γαλλική πρόταση αλλά επέμεινε ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω πίεση.

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, πάντως, χθες, επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσε, υιοθέτησε, σχεδόν, αυτολεξεί την εκδοχή της συριακής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τη συριακή ηγεσία για «εκδικητικές εκτελέσεις αμάχων σε κοινότητες που συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ