Παρασκευή 15 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο «πόλεμος των Φώκλαντς» συνεχίζεται

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ακριβώς τριάντα χρόνια πριν, στις 14 Ιουνίου 1982 τελείωνε ο πόλεμος των Φώκλαντς μεταξύ Βρετανίας - Αργεντινής μόλις 74 ημέρες μετά την έναρξή του με ήττα της Αργεντινής, που σήμανε λιγότερο από ένα χρόνο μετά και την «πτώση» της χούντας.

Η στρατηγική σημασία των νήσων Φώκλαντς για τους Βρετανούς, Μαλβίνας για τους Αργεντινούς, ως «σημείο ελέγχου» των στενών του Μαγγελάνου, αλλά και της πλούσιας και ανεκμετάλλευτης Ανταρκτικής ήταν ο κύριος λόγος της αντίδρασης της τότε πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. «Τα νησιά ανήκουν στην Αργεντινή», τόνισε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της χτες, ανήμερα της επετείου στην Επιτροπή Αποαποικιοποίησης των Ηνωμένων Εθνών (C24), ζητώντας συνάμα να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Βρετανία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ωστόσο η Βρετανία αρνείται πεισματικά οποιουδήποτε είδους συνομιλίες για το ζήτημα της κυριαρχίας, έχοντας προχωρήσει στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των νήσων, ενώ όπως δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» οι περίπου 3.000 κάτοικοι των νησιών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Βρετανοί υπήκοοι, ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν δημοψήφισμα εντός του 2013 προκειμένου να αποφασίσουν για το καθεστώς τους. Το Μπουένος Αϊρες υποστηρίζει ότι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, εφόσον οι Μαλβίνες ήταν τμήμα της επικράτειας της Αργεντινής το οποίο οι Βρετανοί κατέκτησαν και προσάρτησαν διά των όπλων το 1832.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ