ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Αιματηρές συγκρούσεις αγροτών και αστυνομίας

Από τις κινητοποιήσεις αγροτών της Παραγουάης για την αναδιανομή της γής
Από τις κινητοποιήσεις αγροτών της Παραγουάης για την αναδιανομή της γής
ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και αρχών ασφαλείας έχουν ξεσπάσει από την Παρασκευή στην περιοχή της Κουρουγκουάτι της Παραγουάης και ολόκληρη η επαρχία έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από απόφαση του Κογκρέσου, ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Φερνάντο Λούγκο δηλώνει ότι επιθυμεί ειρηνική επίλυση της διένεξης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε μετά την πραγματική μάχη που εξελίχθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας για την εκδίωξη αγροτών από έκταση που είχαν καταλάβει, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 9 αγρότες και 8 αστυνομικοί, ενώ ακόμη 27 άνθρωποι να τραυματιστούν.

Η επιχείρηση για την έξωση των αγροτών στην Κουρουγκουάτι, στην περιφέρεια της Κανιντεγιού κοντά στα σύνορα της Παραγουάης με τη Βραζιλία αφορά έκταση περίπου 25.000 εκταρίων που ανήκει στον πρώην γερουσιαστή του Κόμματος Κολοράντο, Μπίας Ρικέλμε, και που κατά αγρότες είναι δημόσια γη, που έχει υφαρπαγεί από το Ρικέλμε με εντελώς παράνομες ενέργειες.

Για την επίλυση της κρίσης, η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει επιτροπή για διαβουλεύσεις με επικεφαλής τον επικεφαλής του προεδρικού Συμβουλίου Μιγκέλ Λόπες και την υπουργό Υγείας Εσπεράνσα Μαρτίνες, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για βασανιστήρια που έχουν υποστεί αγρότες που συνελήφθησαν.

Η έκρυθμη κατάσταση στην Κουρουγκουάτι, δεν είναι εξαίρεση ούτε ήταν κεραυνός «εν' αιθρία» καθώς, παρά τις δεσμεύσεις του ο Πρόεδρος Φερνάντο Λούγο δεν έχει κάνει τίποτα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αναδιανομής γης, πρόβλημα κρίσιμο στην Παραγουάη, όπου το 80% της γης ανήκει στο 20% του πληθυσμού και μεγαλοτσιφλικάδες. Την ίδια στιγμή οι αγρότες αλλά και οι ιθαγένικες φυλές Γουαρανί, όπως οι Αγιορέο στο δάσος Τσακό, βρίσκονται υπό διωγμό, εξαιτίας της παράνομης αλόγιστης δράσης βραζιλιάνικων κατά κύριο λόγο εταιρειών. Βραζιλιάνικες εταιρείες όπως River Plate S.A. and BBC S.A που επανειλημμένως έχουν καταγγελθεί ότι εκχερσώνουν παράνομα εκτάσεις.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ο πλήρης έλεγχος στο στρατό

ΚΑΪΡΟ.--

«Ετοιμος» να παραδώσει την εξουσία στο νέο Πρόεδρο μέχρι τα τέλη του μήνα, δηλώνει ο αιγυπτιακός στρατός, αλλά έχοντας, ήδη, διασφαλίσει ότι θα πρόκειται για μια μάλλον εικονική εξουσία, εφόσον με συμπληρωματικό συνταγματικό διάταγμα διατηρεί για τον εαυτό του τον έλεγχο του προϋπολογισμού, το ρόλο της νομοθετικής εξουσίας, αλλά και του υψηλού επιβλέποντα της επιτροπής που θα εκπονήσει το νέο σύνταγμα της χώρας, στη βάση του οποίου θα διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές - αφού διαλύθηκε μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου το κοινοβούλιο, λόγω παρατυπιών στην κάλυψη του 1/3 των εδρών. Μάλιστα, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να διαλύσει την επιτροπή εκπόνησης του συντάγματος - στο τρίμηνο που έχει στη διάθεσή της - αν κρίνει ότι «εμποδίζεται να επιτελέσει το έργο της».

Η ωμή αυτή παρέμβαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου έχει εκτοξεύσει, εκ νέου, την ένταση στα ύψη, η οποία τροφοδοτείται και από τις αντεγκλήσεις ανάμεσα στους δύο βασικούς υποψηφίους για την προεδρία, που συμμετείχαν στο β' γύρο. Η εξέλιξη είναι προφανές ότι αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στη μάχη εξουσίας μεταξύ στρατού και ισλαμιστών στη, μετά Μουμπάρακ, εποχή, μάχη που εκφράζει αντιθέσεις στους κόλπους της αιγυπτιακής αστικής τάξης και μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που καμία σχέση δεν έχουν με τις επιδιώξεις, τους αγώνες και τα δίκαια του αιγυπτιακού λαού.

Οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ανακοίνωναν, χτες, ότι ο υποψήφιός τους Μουχάμαντ Μόρσι, είναι νικητής των προεδρικών, ενώ το ίδιο ακριβώς διατεινόταν και ο αντίπαλός του, Αχμάντ Σαφίκ, πρώην αρχηγός αεροπορίας, που θεωρείται εκλεκτός του στρατού. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής τόνισε ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, εφόσον έχουν εξεταστεί και οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί.

ΝΙΓΗΡΙΑ
«Στα ύψη» η ένταση

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

H μισαλλοδοξία και ο φανατισμός των ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ» και οι συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις που εξαπολύουν ολοένα και συχνότερα σε χριστιανικούς ναούς, πολιτικούς και αστυνομικούς στόχους έχουν ανεβάσει στα ύψη την ένταση όχι μόνον στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας αλλά και σε όλη τη χώρα. Αυτή η έξαρση της θρησκευτικής βίας είναι φανερό πως είτε υποκινείται είτε αξιοποιείται από διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Μετά το προχτεσινό βομβιστικό μπαράζ σε εκκλησίες των βόρειων πόλεων Ζάρια και Καντούνα, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο 16 ατόμων, ακολούθησαν βιαιοπραγίες και αντίποινα νεαρών χριστιανών σε βάρος μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα συνολικά το θάνατο άλλων 40 ατόμων και πάνω από 150 τραυματίες σε πόλεις της βόρειας Νιγηρίας. Από το βράδυ της Κυριακής στις περιοχές αυτές έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή χειρότερων βιαιοτήτων...

Πάντως χτες η οργάνωση «Μπόκο Χαράμ» ανέλαβε την ευθύνη των αιματηρών επιθέσεων ισχυριζόμενη ότι το έκανε για να «προστατεύσει» τη μουσουλμανική κοινότητα.

Θέση στη νιγηριανή κρίση πήρε χτες για πρώτη φορά ο Ιταλός υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Αντρέα Ρικάρντι, που εκτίμησε ότι οι επιθέσεις της «Μπόκο Χαράμ» (που αποσκοπούν στη δημιουργία χαλιφάτου με επιβολή αυστηρού ισλαμικού νόμου) «δεν αποτελούν ένα ασήμαντο επεισόδιο, αλλά μια συστηματική εξολόθρευση των χριστιανών» με απώτερο στόχο «ακόμη και την πρόκληση εμφύλιας σύρραξης». Επέκρινε ωστόσο τις νιγηριανές αρχές ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την τάξη και να προστατεύσουν τις μειονότητες, ενώ καταδίκασε και τα αντίποινα χριστιανών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δεκαπέντε νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης καμικάζι με στόχο νεκρώσιμη τελετή σιιτών στην πόλη Μπαακούμπα. Πρόκειται για την πολλοστή επίθεση με στόχο σιίτες αμάχους τις τελευταίες ημέρες, κάτι που αποδεικνύει ότι τα κίνητρα των δραστών είναι προφανώς η αναζωπύρωση των θρησκευτικών διαμαχών.

ΣΑΝΑ'Α.-- Στόχος δολοφονικής επίθεσης καμικάζι έγινε το πρωί ο διοικητής του υεμενίτικου στρατού στο νότο, υπεύθυνος για την ευρεία επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά των ισλαμιστών της «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου». Καμικάζι εξερράγη πέφτοντας πάνω στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον στρατηγό Σάλεμ Αλι Κάταν στο Αντεν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και να τραυματιστούν σοβαρά τέσσερις σωματοφύλακές του. Ο Κάταν θεωρείται αρχιτέκτονας της σταδιακής ανακατάληψης εδαφών από τους ισλαμιστές από τον κυβερνητικό στρατό τις τελευταίες βδομάδες.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Σε τροπική καταιγίδα υποβαθμίστηκε ο τυφώνας «Καρλότα», ο οποίος έπληξε μέσα στο Σαββατοκύριακο παραθαλάσσιες περιοχές στο δυτικό τμήμα του Μεξικού, έχοντας προλάβει όμως να προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- To αυστραλιανό ειδησεογραφικό συγκρότημα «Φαίρφαξ Μίντια» στο οποίο ανήκουν οι εφημερίδες «The Age» και «The Sydney Morning Herald» ανακοίνωσε χτες ότι θα απολύσει 1.900 δημοσιογράφους και τεχνικούς ως το 2015 και ότι από του χρόνου θα είναι επί πληρωμή η πρόσβαση στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του ομίλου στο Διαδίκτυο.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Το 60% των Κροατών δεν βλέπουν κανένα μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, το 75% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν ότι τα πολιτικά κόμματα υπηρετούν το συμφέρον των πολιτών και το 64% των ερωτηθέντων εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις στην Κροατία όσον αφορά τις πιθανότητες για αξιοπρεπή ζωή υποστηρίζει έρευνα που διεξήχθη το περασμένο δίμηνο.

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε χτες ότι η δίκη του Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, η οποία επρόκειτο να επαναληφθεί στις 25 Ιουνίου, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκε χτες στην περιοχή Καπίσα του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις αστυνομικοί και πέντε ακόμα άμαχοι. Οπως αναφέρουν οι αστυνομικές αρχές του Αφγανιστάν, κατά την επίθεση, η οποία έγινε σε κεντρική αγορά, τραυματίστηκαν ακόμα 17 άνθρωποι, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι και ο τοπικός αστυνομικός διοικητής, δύο φρουροί του και ο γιος του. Η επίθεση αποδίδεται σε δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Στο Πακιστάν επίσης σημειώθηκε έκρηξη κοντά σε λεωφορείο που μετέφερε φοιτητές του Πανεπιστημίου στα νοτιοδυτικά της χώρας, κοντά στην Κουέτα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις φοιτητές, ενώ ακόμα 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μέχρι χτες καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία εικάζεται ότι πραγματοποιήθηκε από «ισλαμιστές».

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Βίαιες απαλλοτριώσεις γης

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Σχέδιο απαλλοτρίωσης 100.000 εκταρίων γης στην κοιλάδα Ομο της Νοτιοδυτικής Αιθιοπίας προκειμένου να δημιουργηθούν αχανείς κρατικές εκτάσεις για την καλλιέργεια ζαχαρότευτλου, με αποτέλεσμα την ακούσια απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών από τις πατρογονικές εστίες κατήγγειλε χτες το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» σε έκθεσή του για την άσκηση βίας και εκφοβισμού σε βάρος αυτόχθονων κοινοτήτων της Αιθιοπίας.

Στην έκθεσή της η οργάνωση υποστηρίζει ότι αστυνομικοί και δυνάμεις ασφαλείας απομακρύνουν βιαίως τους ντόπιους πληθυσμούς δίχως να καταβληθεί οιοδήποτε είδος αποζημίωσης ή να δοθούν εναλλακτικές βιοποριστικές διέξοδοι στις υπό διωγμό παραδοσιακές αγροτικές και κτηνοτροφικές κοινότητες της περιοχής.

Η αιθιοπική κυβέρνηση αρνείται ότι προωθεί τις απαλλοτριώσεις γης με βίαιο τρόπο, επιμένοντας πως στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η αύξηση της αγροτικής παραγωγής μιας που το έργο σχεδιάζεται να υδροδοτηθεί από το υδροηλεκτρικό έργο «Gibe III».

Το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» εκτιμά ότι οι ακούσιες απαλλοτριώσεις γης στην κοιλάδα Ομο θα έχουν δραματικές συνέπειες για 200.000 κατοίκους της περιοχής και για περίπου 300.000 Κενυάτες που ζουν στη μεθοριακή με την Αιθιοπία λίμνη Τουρκάνα, επειδή το 90% των νερών της προέρχεται από τον ποταμό Ομο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ