ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Παζάρια» και διαφωνίες ιμπεριαλιστών

Οι συγκρούσεις στη Χομς συνεχίζονται
Οι συγκρούσεις στη Χομς συνεχίζονται
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις και η εκδήλωση αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ενώ η βία κλιμακώνεται εντός Συρίας και ο φόρος αίματος του συριακού λαού. Στο περιθώριο των εργασιών της G20, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ρώσο και τον Κινέζο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν και Χου Ζιντάο αντίστοιχα, στους οποίους εξέφρασε την άποψη ότι η ηγεσία Ασαντ έχει πλέον απολέσει τη νομιμότητά της και δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε καμία λύση του προβλήματος.

Οπως χαρακτηριστικά φέρεται να δήλωσε ο Ομπάμα στη συνέχεια, «οι ΗΠΑ συμφωνούν με τις Ρωσία και Κίνα ότι ο κίνδυνος από την διαμορφωθείσα κατάσταση στη Συρία είναι μεγάλος και πρέπει να υπάρχει κατάπαυση πυρός και εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, αλλά δεν υπάρχει συναίνεση ως προς την προοπτική αποχώρησης του Ασαντ». Ο Πούτιν, λίγο αργότερα, επαναλάμβανε ότι αν οι Σύροι θέλουν μπορούν ν' απομακρύνουν τον Ασαντ, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παρεμβάσεων. Ολοι, πάντως, συμφώνησαν σε θεωρητικό επίπεδο ότι η «διεθνής κοινότητα θα πρέπει να έχει πιο κοινή γραμμή πάνω στο θέμα» κάτι που μεταφράζεται ως ένταση των ενδο-ιμπεριαλιστικών παζαριών.

Παράλληλα, μικρή συνέχεια στο σίριαλ με τα ρώσικα πλοία που κατευθύνονται ή όχι προς τη Συρία έδωσε χτες το αμερικανικό Πεντάγωνο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν τρία ρώσικα πλοία που κατευθύνονται προς τη ρωσική ναυτική βάση Ταρτούς, στη Συρία, αλλά μεταφέρουν κυρίως προμήθειες και τις νέες βάρδιες προσωπικού. Η Μόσχα, υπενθυμίζεται, μία μέρα πριν διέψευσε κατηγορηματικά ότι στέλνει στρατιωτικά πλοία στο Ταρτούς και ότι επίκεινται στρατιωτικά γυμνάσια με Ιράν, Συρία και Κίνα στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο στρατιωτικός υπεύθυνος για την ανάπτυξη των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, υποστήριξε, κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ότι παρά το γεγονός ότι οι παρατηρητές «δεν έχουν καταφέρει να κάνουν καλά τη δουλειά τους, έχουν γίνει δεκτοί από εχθρικά πλήθη και έχουν δεχτεί πυρά, έχουν την ηθική υποχρέωση να μείνουν στη Συρία και να επιμείνουν στην προσπάθεια εφαρμογής του σχεδίου αποκλιμάκωσης του Ανάν». Το πώς θα γίνει αυτή η προσπάθεια δεν έγινε σαφές, καθώς ο Μουντ έχει αναστείλει, για λόγους ασφαλείας, τις δραστηριότητες των παρατηρητών από το περασμένο Σάββατο.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, φαίνεται ότι οι μάχες και οι συγκρούσεις βρίσκονται σε διαρκή κλιμάκωση. Κατά πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, τουλάχιστον 20 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διάφορα σημεία κυρίως της επαρχίας της Λατάκκειας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία κυρίως, ενώ συγκρούσεις γίνονται στην περιοχή της Χάμα.

ΡΩΣΙΑ – ΗΠΑ
Ανοίγει η «γκάμα» των αντιθέσεων

Στα προβλήματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G20, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαιώνοντας τη σκληρή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, τόσο για τα ζητήματα της αναμόρφωσης των διεθνών χρηματιστικών οργανισμών, όσο και για το ζήτημα της Συρίας, της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη και άλλων ζητημάτων, όπως του λεγόμενου «νομοσχεδίου Μαγνίτσκι».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρθηκε στην απόφαση για την αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κατά 430 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πως αυτό είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και τη μείωση των κινδύνων στις χρηματαγορές. Η Ρωσία θα παραχωρήσει στο ΔΝΤ μέχρι 10 δισεκατομμύρια δολάρια από το διεθνές απόθεμα της Τράπεζας της Ρωσίας. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να προσθέσει πως η αύξηση της βάσης των πόρων του Ταμείου θα πρέπει να συνδυαστεί με τη μεταρρύθμιση της διαχείρισής του με σκοπό την αύξηση του ρόλου της Ρωσίας στο ΔΝΤ, όπως και των άλλων «δυναμικά αναπτυσσόμενων χωρών».

Σ' ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Συρία ο Πούτιν κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επεξεργαστούν σχέδιο τερματισμού της κρίσης, πάντα μέσω διαπραγματεύσεων. «Οχι όπως συνέβη σε ορισμένες χώρες της Βορείου Αφρικής που η βία συνεχίζεται αν και το καθεστώς έχει αλλάξει», υπογράμμισε αναφερόμενος προφανώς στη Λιβύη.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την αντίθεση στο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας και πρόσθεσε πως η επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα δεν θα σημάνει το τέλος της διαμάχης για το θέμα αυτό. «Πιστεύω πως το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας δεν μπορεί να επιλυθεί είτε εκλεγεί ο Ομπάμα ή όχι», γιατί πρόκειται για στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ, που προωθείται πολλά χρόνια και πρόσθεσε πως ριζική αλλαγή θα υπάρξει μόνο αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν με τη ρωσική πρόταση κοινής αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας σε ισότιμη βάση.

Ο Πούτιν, σχολιάζοντας την επιδίωξη ψήφισης από το αμερικάνικο Κογκρέσο του λεγόμενου «Νόμου Μαγνίτσκι» σε βάρος των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας στις ΗΠΑ, σημείωσε πως «αν επιβληθούν περιορισμοί στην είσοδο πολιτών της Ρωσίας στις ΗΠΑ, αυτό θα σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχοι περιορισμοί στην είσοδο των Αμερικανών πολιτών στη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν ξέρω γιατί και σε ποιον χρειάζονται όλα αυτά, αλλά αυτό δεν αποτελεί επιλογή μας», ενώ σε ό,τι αφορά την κατάργηση της τροπολογίας Τζάκσον - Βένικ προέταξε πως σε συνθήκες ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και του παγκόσμιου ανταγωνισμού, η κατάργησή της συμφέρει πρώτ' απ' όλα τις ίδιες τις ΗΠΑ.


Ι. Π.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εληξε, χωρίς αποτέλεσμα, ο τρίτος γύρος συνομιλιών

ΜΟΣΧΑ.--

Χωρίς αποτέλεσμα, παρά την ρωσική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος επαφών μεταξύ της ομάδας των «6» - των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και της Γερμανίας - και της ιρανικής ηγεσίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της αντιπροσωπείας των «6», εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, δεν θα επαναληφθούν υψηλόβαθμες συναντήσεις των δύο πλευρών αν δεν επιτευχθεί πρώτα κάποιου είδους πρόοδος στην συνάντηση των εμπειρογνωμόνων που έχει κανονιστεί, για τις 3 Ιουλίου, στην Κωνσταντινούπολη, καταρχάς, με πιθανότερο το ενδεχόμενο να γίνουν αρκετές, τέτοιου επιπέδου, επαφές.

Η Αστον, όπως και άλλοι δυτικοί διπλωμάτες, παραδέχτηκαν ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν «τεράστιες» αλλά επέμειναν ότι προς το παρόν δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι απέτυχε η διπλωματική οδός. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι «6» ζήτησαν άμεσο τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε υψηλό ποσοστό και εξαγωγή της όποιας ποσότητας υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου έχει παραχθεί, καθώς και διευκόλυνση ενδελεχών ελέγχων από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σε όλες τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, προσφέροντας ως αντάλλαγμα έτοιμο πυρηνικό καύσιμο, τεχνική πυρηνική υποστήριξη και σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων. Αν και επισήμως η Τεχεράνη επιμένει στον εμπλουτισμό, φαίνεται ότι η εμπλοκή προκλήθηκε από το γεγονός ότι η ιρανική πλευρά απαίτησε πρώτα να αρθούν οι κυρώσεις, και κυρίως να μην εφαρμοστεί το εμπάργκο στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, και μετά να προχωρήσει η ίδια σε βήματα, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Το ρόλο του «σκληρότερου» διαπραγματευτή φαίνεται να επιλέξει να παίξει, για άλλη μια φορά, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός, παρά την αλλαγή προσώπων στο προεδρικό μέγαρο, κάτι που αποδεικνύει και το έωλο των ισχυρισμών περί «αλλαγής» από την ανάδειξη Ολάντ. Ετσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λορέν Φαμπιούς, ήταν εκείνος που έσπευσε να μιλήσει για περαιτέρω «σκλήρυνση των κυρώσεων» και για ύπαρξη «μεγάλων διαφορών», τονίζοντας ότι οι πιέσεις θα κλιμακωθούν. Προς το παρόν αναμένεται να φανεί τι θα γίνει τελικά και με το νέο γύρο επιθεωρήσεων που είχε ανακοινώσει, πριν από λίγες βδομάδες, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Γιουκίγια Αμάνο, που μετέβη για πρώτη φορά στο Ιράν και δήλωσε ότι φαίνεται να υπάρχει «κλίμα» καλής συνεργασίας.

  • Νέα τροφή για σχόλια δίνει το χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», που υποστηρίζει ότι πίσω από τον ηλεκτρονικό ιό Flame που έπληττε λογισμικά και εντοπίστηκε κυρίως στην Μέση Ανατολή και στο Ιράν - γι' αυτό συνδέθηκε και με τον έτερο ηλεκτρονικό ιό Stuxnett - βρίσκονται οι αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χτες σε επίθεση αυτοκτονίας, με στόχο κοινή περίπολο των δυνάμεων κατοχής και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Χοστ του Αφγανιστάν. Η επίθεση που αποδίδεται σε «μαχητή» των Ταλιμπάν και έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο της αιματοχυσίας ως συνέπεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μεταξύ άλλων Αφγανοί άμαχοι, αστυνομικοί καθώς και τρεις κατοχικοί στρατιώτες, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Η επίθεση έγινε σε αγορά σε ώρα που ήταν γεμάτη κόσμο.

Στο Πακιστάν ένας Γάλλος, αλγερινής καταγωγής ο οποίος φέρεται να συνδέεται με την αλ Κάιντα, σύμφωνα με το στρατό του Πακιστάν, συνελήφθη στα σύνορα της χώρας με το Ιράν. Οπως υποστηρίζουν οι πακιστανικές αρχές, πρόκειται για τον Νααμέν Μεζίς, ο οποίος θεωρείται συνεργάτης του Γιούνις αλ Μαουριτάνι και όπως αναφέρεται εδώ και χρόνια λειτουργεί ως «μαχητής» του «ιερού πολέμου» μεταξύ Αφγανιστάν - Πακιστάν και Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ