ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέος σφοδρός σεισμός...

 

Η φωτογραφία είναι από την καταστροφή σχολείου το Σεπτέμβρη

Associated Press

Η φωτογραφία είναι από την καταστροφή σχολείου το Σεπτέμβρη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ .-

Σφοδρή σεισμική δόνηση, που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις επιστημόνων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Καντιλί είχε μέγεθος 6,5-7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε διάρκεια περί τα 30 δευτερόλεπτα, έπληξε χτες, στις 18:57, τη βορειοδυτική Τουρκία. Νωρίς χτες βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ έκανε λόγο για τουλάχιστον 17 νεκρούς και 500 τραυματίες, ενώ αργότερα, ο Πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μίλησε σε έκτακτο διάγγελμά του για «μία ακόμη εθνική καταστροφή» που έπληξε την Τουρκία.

Ωστόσο, τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ εξέφραζαν έντονους φόβους πως ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών θα αυξηθεί αλματωδώς μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς υπήρξαν αναφορές για πολλές δεκάδες πολίτες εγκλωβισμένους σε κτίρια. Σύμφωνα με τουρκικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, ξέσπασαν φωτιές σε κτίρια σε πολλές από τις πληγείσες πόλεις, ενώ διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις.

Ο σεισμός χαρακτηρίστηκε «νέος» και όχι μετασεισμός εκείνου του Αυγούστου, και είχε επίκεντρο το Μπόλου, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικότερα από αυτόν της 17ης Αυγούστου. Εγινε αισθητός ως την Αγκυρα προς Ανατολάς και ως την Κωνσταντινούπολη προς Δυσμάς.

O νέος σεισμός ήρθε μια μέρα μετά από τον προηγούμενο, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε σημειωθεί προχτές, Πέμπτη, στις 16.41 στην Τουρκία, με επίκεντρο την περιοχή Σαπάντζα του Σαγγάριου. Από τον προχτεσινό σεισμό είχαν τραυματιστεί 85 έως 150 άτομα, ενώ ο μόνος θάνατος που αναφέρθηκε ήταν αυτός ενός συνταξιούχου αστυνομικού από καρδιακή προσβολή.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Κωνσταντινούπολης, είχε πει την Πέμπτη ότι επρόκειτο για μετασεισμό του καταστροφικού σεισμού της 17ης Αυγούστου.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη τη σεισμόπληκτη περιοχή της 17ης Αυγούστου, δηλαδή τη Νικομήδεια, το Σαγγάριο, τη Γιάλοβα, την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα και το Μπολού.

Ο νέος σεισμός έρχεται επίσης σε μια περίοδο που η Τουρκία ακόμη δεν έχει επουλώσει τις πληγές της από τα προηγούμενα χτυπήματα του Εγκέλαδου - οι νεκροί από την καταστροφή του Αυγούστου επισήμως είναι κάτι παραπάνω από 17 χιλιάδες, αλλά ανεπισήμως εκτιμάται ότι είναι πολλοί περισσότεροι, αφού οι αγνοούμενοι είναι χιλιάδες. Ακόμα χειρότερα, πολλές χιλιάδες από τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών παραμένουν άστεγοι, αφού οι προσπάθειες αρωγής της τουρκικής κυβέρνησης εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από δυστοκία, όπως καταγγέλλουν πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών της βορειοδυτικής Τουρκίας.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Σημάδια κινητικότητας;

 

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ο ΙΡΑ έσπασε τη σιωπή του, σύμφωνα με άρθρο των χτεσινών «Νιου Γιόρκ Τάιμς», και το μήνυμα που απέστειλε χωρίς να έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα και να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενό του, δίνει την καλύτερη αφορμή στο πρώην Αμερικανό γερουσιαστή Μίτσελ, που ήδη ζήτησε «υπομονή», να το παρουσιάσει ως κλάδο ελαίας προς τους Ενωτικούς Προτεστάντες του Ντέιβιντ Τρίμπλ, που βρίσκονται σε συνεχείς διμερείς συνομιλίες με το Σιν Φέιν ώστε να μπορέσουν να βρουν τη χρυσή τομή και να αποδεχτούν τη συμμετοχή του Σιν Φέιν στην κυβέρνηση του Ολστερ. Η πεισματική άρνηση των Ενωτικών Προτεσταντών οφείλεται στις σχέσεις που έχει το Σιν Φέιν με τον ΙΡΑ και το ότι ο ΙΡΑ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το πότε και πώς θα αρχίσει τη διαδικασία του αφοπλισμού του. Ορος που θέτουν οι Ενωτικοί Προτεστάντες, αλλά που δεν προβλέπεται από την ειρηνευτική συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής».

Χωρίς ακόμη να διευκρινιστεί αν ο ΙΡΑ προσφέρει αυτά που απαιτούν οι Ενωτικοί Προτεστάντες, ο ηγέτης του Σιν Φέιν, αποχωρώντας χτες από τις κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις με τον Μίτσελ, δήλωσε ότι πλέον αναμένει ένα ακόμη βήμα συγκατάβασης από το κόμμα του Τρίμπλ. Ισως ένα βήμα που θα διασώσει ολόκληρη την ειρηνευτική διαδικασία. Τα περιθώρια πάντως είναι πολύ στενά. Τα μέλη του κόμματος του Τρίμπλ άφησαν κάποια περιθώρια.... ζητώντας περισσότερες εξηγήσεις για την πρόταση συμβιβασμού που τους διατύπωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας, Πίτερ Μάντελσον, με τον οποίον είχαν σαραντάλεπτη συνάντηση, όπως επισήμαναν οι προτεσταντικές πηγές. Βασικό σημείο του συμβιβασμού αυτού θα είναι ένα μήνυμα προς τον ΙΡΑ με τον οποίον το κόμμα των Ενωτικών αρνείται να σχηματίσει κυβέρνηση, αν δεν έχει αρχίσει ο αφοπλισμός του.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Η ένταση παραμένει

 

ΜΟΣΧΑ.-

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Τσετσενία θα συνεχιστούν ακόμα κι αν αρχίσει πολιτικός διάλογος με «νοήμονες ανθρώπους» στην Τσετσενία, δήλωσε χτες ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου Ιγκορ Σαμπντουρασούλοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, και απέκλεισε το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της Τσετσενίας, τονίζοντας ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες με Τσετσένους εκπροσώπους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας. Ο Ι. Σαμπντουρασούλοφ αναφερόταν σαφώς στην έκκληση που έκανε το κόμμα «Γιάμπλοκο» του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι να ανασταλούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία για να καταστούν δυνατές συνομιλίες με τον ηγέτη αυτής της Δημοκρατίας, Ασλάν Μασχάντοφ. Ο Ι. Σαμπντουρασούλοφ στην ίδια συνέντευξη έκανε λόγο για «τραγικά λάθη» κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία, υπαινισσόμενος τους αμάχους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της διένεξης.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ, ζήτησε εκ νέου χτες, σε ανοιχτή επιστολή, από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, να διαπραγματευτεί μαζί του, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Τσετσενία και η πρόκληση μεγαλύτερων απωλειών και από τις δύο πλευρές. «Ο πόλεμος διαρκεί εδώ και δύο μήνες και χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έχουν χάσει τη ζωή τους. Και ακόμα είναι η αρχή. Γι' αυτό σας προτείνω να σταματήσουμε πριν αρχίσουν οι μεγάλες μάχες και οι τεράστιες απώλειες ανθρώπων». Ο Ασλ. Μασχάντοφ αναφέρει πως κατά τη γνώμη του η παρούσα κρίση με την Τσετσενία προκλήθηκε για λόγους εκλογικούς λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη και τις προεδρικές του Ιούνη του 2000 στη Ρωσία. «Οι σύμβουλοί σας θεωρούν ότι ο πόλεμος αυτός είναι μια καλή ευκαιρία για να εγγυηθούν το πολιτικό μέλλον του διαδόχου σας», προσθέτει ο Μασχάντοφ.

Από την άλλη μεριά, στο Ελσίνκι, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να τερματιστεί σύντομα η επίθεση στην Τσετσενία και να αρχίσει να εργάζεται για μια επίλυση της διένεξης με πολιτικά μέσα. Οπως παρατήρησε, μια παράδοση των Τσετσένων ανταρτών που μάχονται τις ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία θα επιτρέψει ένα γρήγορο τερματισμό των μαχών. «Ενδιαφερόμαστε για ένα γρήγορο τερματισμό των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και για την έναρξη της διαδικασίας για μια πολιτική διευθέτηση», τόνισε ο Ιβανόφ λίγο μετά την άφιξή του χτες στη φινλανδική πρωτεύουσα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ, βλέπει να τερματίζονται οι συγκρούσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

.

MΑΛΑΙΣΙΑ
Προεκλογική εκστρατεία... οκτώ ημερών!

 

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-

Στις 29 του Νοέμβρη θα διεξαχθούν οι πρόωρες γενικές εκλογές στη Μαλαισία, σύμφωνα με χτεσινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ομάρ Χασίμ, ανακοίνωσε την ημερομηνία, υποστηρίζοντας πως οι εκλογές θα διεξαχθούν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα επειδή συνεκτιμήθηκε η ημερομηνία έναρξης του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού. Ως εκ τούτου, απομένουν λιγότερο από οκτώ μέρες έως ότου οι υποψήφιοι βουλευτές καταθέσουν τα έγγραφα προκειμένου να είναι σε θέση να δώσουν την εκλογική τους μάχη για την κατάκτηση μίας από τις 193 έδρες του μαλαισιανού Κοινοβουλίου. Επιπλέον, αξιοσημείωτο αυτών των εκλογών «αστραπή» είναι το γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος δε θα διαρκέσει παραπάνω από οκτώ μέρες...

Η απόφαση για τη διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών ανακοινώθηκε στα μέσα της βδομάδας από τον 75χρονο και επί 18 χρόνια πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Μοχαθίρ Μοχάμαντ, προκαλώντας τον αιφνιδιασμό και τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αν και οι εκλογές κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν τον ερχόμενο Ιούνη, τα επικρατέστερα πολιτικά σενάρια στην Κουάλα Λουμπούρ υποστηρίζουν πως η εσπευσμένη απόφαση του πρωθυπουργού Μαχαθίρ ελήφθη για να προλάβει την εγγραφή περίπου 650.000 νεαρών ψηφοφόρων, η πλειοψηφία των οποίων φέρεται πως πρόσκειται στο πλευρό της αντιπολίτευσης, μιας που παρουσιάζεται έντονα εξοργισμένη με την προ ενός έτους εκδίωξη και παραπομπή του αντιπροέδρου της μαλαισιανής κυβέρνησης Ανγουάρ Ιμπραχίμ σε δίκη με βασική κατηγορία αυτής της διάπραξης... σοδομισμού. Ο Ανγουάρ, που είναι κλεισμένος στη φυλακή αναμένοντας την απόφαση τού -κατά πολλούς στημένου...- δικαστηρίου, δεν είναι, για ευνόητους λόγους, σε θέση να θέσει υποψηφιότητα. Χτες, μάλιστα, η σύζυγός του, Αζίζα Ισμαΐλ, ανακοίνωσε πως θα παίξει εκείνη αυτό το ρόλο, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της για μία θέση στο μαλαισιανό Κοινοβούλιο...

Αντίθετα, με τα προηγούμενα χρόνια, αυτές οι εκλογές προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας του μαλαισιανού εκλογικού σώματος, μιας που για πρώτη φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνονται ενωμένα στον αγώνα τους κατά του επί πολλά χρόνια πρωθυπουργού Μαχαθίρ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίθεση με ρουκέτες κατά αμερικανικών στόχων

 

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Οι αρχές στο Ισλαμαμπάντ «διερευνούν» τις επιθέσεις που έγιναν χτες σε κτίρια συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα. Οι στόχοι περιέλαβαν το κτιριακό συγκρότημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Πακιστάν, το αμερικανικό Κέντρο Πληροφόρησης και το κύριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Πόλη. Σύμφωνα με αναφορές ανταποκριτών ειδησεογραφικών πρακτορείων, 5 έως 7 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από ένα αυτοκίνητο, το οποίο στη συνέχεια ανατινάχτηκε. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και ένας φρουρός. Αρχικά υποψίες έπεσαν στους Ταλιμπάν που διοικούν το γειτονικό Αφγανιστάν, αλλά η Καμπούλ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Ο Μουλάς Μουχαμάντ Ομάρ, ηγέτης των Ταλιμπάν, είπε ότι η χώρα του δε θέλει να «υποβαθμίσει» τις σχέσεις της με το Πακιστάν, ούτε με τις ΗΠΑ (οι οποίες ανακοινώνουν εντός των ημερών τη σκλήρυνση των κυρώσεων σε βάρος του Αφγανιστάν, λόγω της άρνησης παράδοσης του Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν). Στο μεταξύ αναφέρθηκε ότι ένα αυτοκίνητο -βόμβα βρέθηκε και εξουδετερώθηκε σε μια λαϊκή αγορά στην οποία συχνάζουν ξένοι, στο Ισλαμαμπάντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ