Σάββατο 13 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέος σφοδρός σεισμός...

 

Η φωτογραφία είναι από την καταστροφή σχολείου το Σεπτέμβρη

Associated Press

Η φωτογραφία είναι από την καταστροφή σχολείου το Σεπτέμβρη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ .-

Σφοδρή σεισμική δόνηση, που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις επιστημόνων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Καντιλί είχε μέγεθος 6,5-7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε διάρκεια περί τα 30 δευτερόλεπτα, έπληξε χτες, στις 18:57, τη βορειοδυτική Τουρκία. Νωρίς χτες βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ έκανε λόγο για τουλάχιστον 17 νεκρούς και 500 τραυματίες, ενώ αργότερα, ο Πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μίλησε σε έκτακτο διάγγελμά του για «μία ακόμη εθνική καταστροφή» που έπληξε την Τουρκία.

Ωστόσο, τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ εξέφραζαν έντονους φόβους πως ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών θα αυξηθεί αλματωδώς μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς υπήρξαν αναφορές για πολλές δεκάδες πολίτες εγκλωβισμένους σε κτίρια. Σύμφωνα με τουρκικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, ξέσπασαν φωτιές σε κτίρια σε πολλές από τις πληγείσες πόλεις, ενώ διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις.

Ο σεισμός χαρακτηρίστηκε «νέος» και όχι μετασεισμός εκείνου του Αυγούστου, και είχε επίκεντρο το Μπόλου, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικότερα από αυτόν της 17ης Αυγούστου. Εγινε αισθητός ως την Αγκυρα προς Ανατολάς και ως την Κωνσταντινούπολη προς Δυσμάς.

O νέος σεισμός ήρθε μια μέρα μετά από τον προηγούμενο, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε σημειωθεί προχτές, Πέμπτη, στις 16.41 στην Τουρκία, με επίκεντρο την περιοχή Σαπάντζα του Σαγγάριου. Από τον προχτεσινό σεισμό είχαν τραυματιστεί 85 έως 150 άτομα, ενώ ο μόνος θάνατος που αναφέρθηκε ήταν αυτός ενός συνταξιούχου αστυνομικού από καρδιακή προσβολή.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Κωνσταντινούπολης, είχε πει την Πέμπτη ότι επρόκειτο για μετασεισμό του καταστροφικού σεισμού της 17ης Αυγούστου.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη τη σεισμόπληκτη περιοχή της 17ης Αυγούστου, δηλαδή τη Νικομήδεια, το Σαγγάριο, τη Γιάλοβα, την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα και το Μπολού.

Ο νέος σεισμός έρχεται επίσης σε μια περίοδο που η Τουρκία ακόμη δεν έχει επουλώσει τις πληγές της από τα προηγούμενα χτυπήματα του Εγκέλαδου - οι νεκροί από την καταστροφή του Αυγούστου επισήμως είναι κάτι παραπάνω από 17 χιλιάδες, αλλά ανεπισήμως εκτιμάται ότι είναι πολλοί περισσότεροι, αφού οι αγνοούμενοι είναι χιλιάδες. Ακόμα χειρότερα, πολλές χιλιάδες από τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών παραμένουν άστεγοι, αφού οι προσπάθειες αρωγής της τουρκικής κυβέρνησης εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από δυστοκία, όπως καταγγέλλουν πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών της βορειοδυτικής Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ