Σάββατο 13 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Η ένταση παραμένει

 

ΜΟΣΧΑ.-

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Τσετσενία θα συνεχιστούν ακόμα κι αν αρχίσει πολιτικός διάλογος με «νοήμονες ανθρώπους» στην Τσετσενία, δήλωσε χτες ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου Ιγκορ Σαμπντουρασούλοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, και απέκλεισε το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της Τσετσενίας, τονίζοντας ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες με Τσετσένους εκπροσώπους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας. Ο Ι. Σαμπντουρασούλοφ αναφερόταν σαφώς στην έκκληση που έκανε το κόμμα «Γιάμπλοκο» του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι να ανασταλούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία για να καταστούν δυνατές συνομιλίες με τον ηγέτη αυτής της Δημοκρατίας, Ασλάν Μασχάντοφ. Ο Ι. Σαμπντουρασούλοφ στην ίδια συνέντευξη έκανε λόγο για «τραγικά λάθη» κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία, υπαινισσόμενος τους αμάχους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της διένεξης.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ, ζήτησε εκ νέου χτες, σε ανοιχτή επιστολή, από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, να διαπραγματευτεί μαζί του, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Τσετσενία και η πρόκληση μεγαλύτερων απωλειών και από τις δύο πλευρές. «Ο πόλεμος διαρκεί εδώ και δύο μήνες και χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έχουν χάσει τη ζωή τους. Και ακόμα είναι η αρχή. Γι' αυτό σας προτείνω να σταματήσουμε πριν αρχίσουν οι μεγάλες μάχες και οι τεράστιες απώλειες ανθρώπων». Ο Ασλ. Μασχάντοφ αναφέρει πως κατά τη γνώμη του η παρούσα κρίση με την Τσετσενία προκλήθηκε για λόγους εκλογικούς λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη και τις προεδρικές του Ιούνη του 2000 στη Ρωσία. «Οι σύμβουλοί σας θεωρούν ότι ο πόλεμος αυτός είναι μια καλή ευκαιρία για να εγγυηθούν το πολιτικό μέλλον του διαδόχου σας», προσθέτει ο Μασχάντοφ.

Από την άλλη μεριά, στο Ελσίνκι, ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να τερματιστεί σύντομα η επίθεση στην Τσετσενία και να αρχίσει να εργάζεται για μια επίλυση της διένεξης με πολιτικά μέσα. Οπως παρατήρησε, μια παράδοση των Τσετσένων ανταρτών που μάχονται τις ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία θα επιτρέψει ένα γρήγορο τερματισμό των μαχών. «Ενδιαφερόμαστε για ένα γρήγορο τερματισμό των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και για την έναρξη της διαδικασίας για μια πολιτική διευθέτηση», τόνισε ο Ιβανόφ λίγο μετά την άφιξή του χτες στη φινλανδική πρωτεύουσα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ, βλέπει να τερματίζονται οι συγκρούσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ