ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επιμένει αντεργατικά η κυβέρνηση

Την επιμονή της κυβέρνησης στο χτύπημα του 8ωρου και  γενικότερα των εργασιακών σχέσεων  επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, ενώ το αντεργατικό νομοσχέδιο κατατίθεται μέχρι την Παρασκευή

Το αντεργατικό τερατούργημα, που ενταφιάζει το οχτάωρο και το εφτάωρο και, υπό το πρόσχημα του ψευτο-38ωρου, κάνει «λάστιχο» τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, καταθέτει μέχρι την Παρασκευή στη Βουλή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χτες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης παρουσίασε τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου, από τα οποία γίνεται φανερό ότι δεν αλλάζει τίποτα από την ουσία και τα μέτρα που είχε αποφασίσει τον περασμένο Ιούλη η Κυβερνητική Επιτροπή με το αντεργατικό «πακέτο». Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν αγωνιστικά και να κλιμακώσουν την πάλη τους ενάντια στα αντεργατικά μέτρα.

Σύμφωνα με όσα είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας, με το νομοσχέδιο προωθείται η εφαρμογή ευέλικτου ημερήσιου χρόνου εργασίας που θα εξαρτιέται από τις ανάγκες του εργοδότη. Η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, δηλαδή η κατάργηση του οχτάωρου ή εφτάωρου, γίνεται σε ετήσια βάση και θα καλύπτει 3 ώρες την εβδομάδα ή 138 ώρες το χρόνο, τις οποίες οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν χωρίς να τις αμείβονται. Αντί για υπερωριακή αμοιβή και στη βάση ενός «λογιστικού 38ωρου», ο εργοδότης θα «αποζημιώνει» τον εργαζόμενο με ρεπό ή επιπλέον ετήσια άδεια. Ο υπουργός μίλησε για 43 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης, αν και απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν σε ετήσιους μέσους όρους.

Για να μετριάσει τις αντιδράσεις η κυβέρνηση, υποτίθεται ότι παίρνει υπόψη της τη γνώμη των εργαζομένων (σωματείο ή Ομοσπονδία), αλλά σε περίπτωση διαφωνίας, δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να καταφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Ετσι ανοίγει ακόμα μια πόρτα για την επιβολή των αντεργατικών ρυθμίσεων στην πράξη και παρά την αντίθετη θέληση των εργαζομένων κάποιας επιχείρησης.

Παράλληλα η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει το κόστος των υπερωριών και ορίζει ότι κάθε ώρα νόμιμης υπερωρίας θα αμείβεται με 50% επιπλέον του κανονικού και για την παράνομη 150%. Βέβαια, ο εργοδότης, έχοντας εξασφαλίσει τη «διευθέτηση», θα είναι σε θέση όχι μόνο να τη μειώνει δραστικά, αλλά ακόμα και να καταργεί τη χρήση υπερωρίας, ενώ σαν εναλλακτική λύση παραμένει η μερική απασχόληση, στην αύξηση της οποίας αποβλέπει όλο το πλέγμα των αντεργατικών μέτρων.

Με το νομοσχέδιο καταργείται το όριο του 2% στις ομαδικές απολύσεις που υπήρχε για τις εταιρίες που απασχολούσαν πάνω από 50 εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20-200 άτομα θα μπορούν να απολύουν τέσσερις (4) εργαζόμενους το μήνα, που σημαίνει ότι για μια επιχείρηση των 51 εργαζομένων το ποσοστό θα είναι 8%, των 100 εργαζομένων 4% και μόνο σε επιχειρήσεις των 200 εργαζομένων το ποσοστό πέφτει πάλι στο 2%, όπως ίσχυε. Αλλά για τη μεγάλη μάζα που αποτελούν οι επιχειρήσεις από 50-150 εργαζόμενους το μέτρο συνιστά απελευθέρωση των απολύσεων και παραπέρα ενίσχυση της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Τα μέτρα εξασφαλίζουν νέα ισχυρή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων - υπολογίζεται σε 25 δισεκατομμύρια ετησίως - με τη μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ, για όλους τους εργαζόμενους των οποίων οι μεικτές αποδοχές δεν ξεπερνούν τις 200.000 δραχμές. Ετσι η εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά μειώνεται από το 13,3% στο 11,3%, δηλαδή απαλλαγή κατά 18% περίπου.

Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τους μακροχρόνια ανέργους, από τα χρήματα του ΛΑΕΚ, που έκανε δεκτή η κυβέρνηση, είναι ακόμα μια δημαγωγική κίνηση που αποβλέπει να «χρυσώσει το χάπι», πολύ περισσότερο που δε γίνεται με χρήματα από τον κρατικό κορβανά, αλλά από εισφορές των εργαζομένων.

Την ίδια στόχευση έχει και η ανακοίνωση του υπουργού πως αν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, θα μπορούσε εξεταστεί το ζήτημα συνταξιοδότησης όσων έχουν 10.500 ένσημα στα βαριά και ανθυγιεινά να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα. Ομως έθεσε ως προϋπόθεση να καταβάλει ο ΛΑΕΚ τη σύνταξη για την αντίστοιχη χρονική περίοδο καθώς και την ασφάλιση στο ΙΚΑ!!!

«Βελτιώσεις» βλέπει στα μέτρα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος, με δηλώσεις του, ηθελημένα υποβαθμίζει και το μέτρο της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας» και την απελευθέρωση των απολύσεων και την επιπλέον ασφαλιστική απαλλαγή των επιχειρήσεων, συνεχίζοντας ουσιαστικά την τακτική παραπλάνησης των εργαζομένων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Μπλόκο» στα αντεργατικά μέτρα

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι τα κυβερνητικά μέτρα, που θα προωθηθούν άμεσα με το αντεργατικό νομοσχέδιο στη Βουλή, δίνουν συντριπτικό πλήγμα στην ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης, το 8ωρο και το 7ωρο. Εισάγουν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να κατανέμουν όπως θέλουν 138 εργάσιμες ώρες το χρόνο και αντί για υπερωριακή αμοιβή να "αποζημιώνουν" τους εργαζόμενους με ρεπό ή αύξηση της ετήσιας άδειας!

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει αυτό το τερατούργημα πίσω από την αλχημεία του "ψευτο-38ωρου" και τη μείωση της υπερεργασίας, ενώ είναι αυταπόδεικτο ότι με την κατάργηση του 8ωρου και την ελαστικοποίηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, οι ρυθμίσεις αυτές ενσωματώνονται στο μηχανισμό αύξησης της απλήρωτης δουλιάς, έντασης της εκμετάλλευσης, αύξησης των κερδών των μονοπωλίων. Οδηγούν στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και στην αύξηση της φτώχειας.

Εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων αποτελεί η κυβερνητική εξαγγελία για, δήθεν, αύξηση της αμοιβής των "θυμάτων" της μερικής απασχόλησης, που καταδικάζονται στην πείνα και την εξαθλίωση. Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τα γενικότερα σχέδια για την κατεδάφιση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, προχωρεί στην απαλλαγή των εργοδοτών από σημαντικό μέρος των ασφαλιστικών εισφορών, επιχορηγώντας με δισεκατομμύρια την ολιγαρχία του πλούτου.

Τα αντεργατικά μέτρα προβλέπουν την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 20 εργαζόμενους και ενισχύουν το καθεστώς της μαζικής αφαίρεσης του δικαιώματος στη δουλιά, με την αύξηση του αριθμού των απολύσεων σε 4 το μήνα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 μέχρι 200 εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταφεύγει στην προσφιλή της μέθοδο του εκβιασμού, παρουσιάζοντας τα αντεργατικά μέτρα ως άλλοθι για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ψεύδεται ασύστολα. Τα μέτρα αυτά χτυπούν το δικαίωμα της εργασίας, αυξάνουν τη μισοανεργία, οδηγούν σε δραματική χειροτέρευση την κατάσταση της εργατικής τάξης, υπονομεύουν τη συλλογική διεκδίκηση και τη συνδικαλιστική οργάνωση. Η χρησιμοποίηση του Λογαριασμού Απασχόλησης Εκπαίδευσης Κατάρτισης για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των μακροχρόνια ανέργων - που είναι υποχρέωση του κράτους -, η αναφορά στη μείωση του ορίου συνταξιοδοτικής ηλικίας εργαζομένων σε βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, που έχουν συμπληρώσει 35ετία - χωρίς και σ' αυτή την περίπτωση να προβλέπεται συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας - αποτελούν παραπλανητικές δημαγωγικές κινήσεις για να "χρυσωθεί το χάπι" και να καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων.

Η λογική της κοινωνικής συναίνεσης χρεοκόπησε. Οι στημένοι ψευτοδιάλογοι αποτελούν ελιγμό, για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική. Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι τεράστιες, αφού ακόμα και σήμερα επιμένει στην τακτική της παραπλάνησης των εργαζομένων, στη θολούρα των "ψευτο-39ωρων" και "ψευτο-38ωρων", συναινώντας στην κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Οι εργαζόμενοι, οπλισμένοι με την πείρα τους, καλούνται να οργανώσουν τον αγώνα τους στους τόπους δουλιάς και να ριχτούν μαζικά στη μάχη για να μην περάσουν, να μην εφαρμοστούν τα κυβερνητικά μέτρα. Να διεκδικηθούν αποφασιστικά τα αιτήματα για πλήρη - σταθερή απασχόληση, ουσιαστική προστασία των ανέργων, 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο, με αναβάθμιση των ασφαλιστικών, μισθολογικών δικαιωμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή αποκτούν κρίσιμο χαρακτήρα οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί και ο απεργιακός αγώνας την ημέρα που θα αρχίσει η συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή».

«Διαβεβαιώσεις» του... αέρα

Το περίφημο «δεκαχίλιαρο» που υποτίθεται θα έπαιρναν όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με το κατώτερο μισθό ή μεροκάματο, παραμένει στα χαρτιά, έχοντας ωστόσο αξιοποιηθεί σαν βήμα προς την έμμεση αμφισβήτηση της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας της κοινωνικής ασφάλισης. Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης ουσιαστικά επιβεβαίωσε δημοσίευμα που έδειχνε ότι μόνο ελάχιστοι - 17.500 εργαζόμενοι από τους 415.000 που υπολογίζονταν προεκλογικά - έχουν «εισπράξει» το ποσό. Μάλιστα ο υπουργός, θέλοντας να δικαιολογήσει το γεγονός ισχυρίστηκε ότι είναι νωρίς να βγαίνουν συμπεράσματα και πως δεν υπάρχει πλήρης εικόνα, γιατί το υπουργείο δε διαθέτει κεντρικό σύστημα καταγραφής. Παρέπεμψε δε σε «ελέγχους» που θα κάνει το υπουργείο στο μέλλον, αλλά χρειάζεται -όπως είπε- «να κυλήσει χρόνος».

Στα μέσα ενημέρωσης έριξε την ευθύνη για τις ανησυχίες που εκφράζουν οι εργαζόμενοι, για τις ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην κοινωνική ασφάλιση η ηγεσία του υπουργείου. Τόσο ο υπουργός όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Ν.Φαρμάκης, απέδωσαν σε «φήμες» που δεν έχουν βάση το θόρυβο που γίνεται, αφού ακόμα δεν υπάρχει η μελέτη που έχει ανατεθεί στον Βρετανικό Οίκο. Ομως παρά τις διαβεβαιώσεις ο Ν.Φαρμάκης δεν μπόρεσε να πείσει, αφού είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι ανατροπές δε θα αφορούν αυτούς που «έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά εξακολουθούν να εργάζονται». Για τους άλλους, έδωσε τις συνήθεις διευκρινίσεις ότι θα γίνουν σεβαστά τα «ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Απαιτούν και αγωνίζονται

Συγκεντρώσεις συνταξιούχων σε όλη τη χώρα αύριο, ενάντια στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης

Με ενωτικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις της χώρας, αύριο Πέμπτη 16 του Νοέμβρη, απαντούν οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ- ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ στην υποκρισία και τον εμπαιγμό της «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης. Στην Αθήνα, οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί.

Το 80% των συνταξιούχων ζουν σήμερα κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας, ακόμη και της πείνας και της παγωνιάς, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στοιχειώδους διαβίωσης, ενώ πληρώνουν και φόρο, για συντάξεις που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας! Από την άλλη πλευρά η «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης προσφέρει μποναμάδες δισεκατομμυρίων σε μεγαλοκαρχαρίες με τη μείωση συντελεστών φορολογίας από 50% σε 40%.

Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά τις υπέρογκες αυξήσεις στα μέσα μεταφοράς, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ΟΤΕ-ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ, και τις φορολογικές επιβαρύνσεις των έμμεσων φόρων.

Οι ίδιοι εκτιμούν: «Μπροστά στην πιο βίαιη προσαρμογή της οικονομικής, φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής στην εξυπηρέτηση των στόχων του συμφώνου "σταθερότητας και διατηρησιμότητας" της Λισαβόνας, προοιωνίζονται παρατεταμένα μέτρα σφιχτής μονόπλευρης λιτότητας για ολόκληρη τη δεκαετία».

Για τον «πλεονασματικό» προϋπολογισμό κατά την κυβέρνηση σημειώνουν: «Πρόκειται γι' ακόμη έναν προϋπολογισμό λιτότητας, αντιλαϊκό και φορομπηχτικό. Γιατί κάνει περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια; Γιατί δίνει τα ίδια ψίχουλα στα ασφαλιστικά ταμεία που έδωσε και πέρσι, όταν από θεσμοθετημένες υποχρεώσεις χρωστάει πάνω από 1,3 τρισ.; Οταν από την άλλη διαθέτει 3 τρισ. για εξοπλισμούς σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ».

Μπροστά λοιπόν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται απαντούν με αγώνες και απαιτούν:

  • Κατώτερη σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους 152.000 δρχ.
  • Αυξήσεις πάνω από 10%
  • Φτηνό και αφορολόγητο πετρέλαιο-επίδομα θέρμανσης
  • Αύξηση δαπανών για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. Να μη διαλυθεί το ΕΣΥ - δημόσια δωρεάν υγεία για όλους
  • Επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία
  • Να μην κατεδαφιστεί το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα
  • Να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις, με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση και τη μετατροπή των νεότερων γενιών σε σύγχρονους δούλους.

Τέλος, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων οργανώνουν συγκέντρωση και μια μέρα πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΛΙΟΥ
Υπέρ της πλήρους και σταθερής απασχόλησης

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενάντια στην επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων

Με ομόφωνο ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου επισημαίνει την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, στο όνομα της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και διατυπώνει μια σειρά από αιτήματα, που έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Στο ψήφισμα σημειώνεται: «Στο όνομα της διαβόητης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, προωθούν μια σειρά μέτρα, μεταξύ των οποίων την κατάργηση του συνόλου των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα. Ακολούθως τονίζεται πως «η κατάργηση της μόνιμης δουλιάς, η κατάργηση του 8ωρου - 7ωρου, η ελαστικοποίηση της απασχόλησης με συμβάσεις οχτάμηνες, τετράμηνες, με μειωμένο και ακαθόριστο ωράριο την ημέρα, θα δημιουργήσουν όχι μόνο άνεργους αλλά και χιλιάδες μισοάνεργους, που η μισθολογική και ασφαλιστική τους αμοιβή θα είναι ανάλογη του χρόνου απασχόλησης».

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία έως και βεβαιότητα πως το νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο θα ολοκληρώσει τους κυβερνητικούς στόχους, ανάμεσα στα άλλα, για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, αύξηση των ασφαλίστρων για τους εργαζόμενους και μείωση για τους εργοδότες.

Με το ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου απαιτεί:

  • Πλήρη σταθερή απασχόληση, γενικευμένη εφαρμογή του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων.
  • Δημόσιο, δωρεάν για το λαό, σύστημα υγείας.
  • Δημόσια αναβαθμισμένη κοινωνική ασφάλιση.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, τους μισθούς και τις συντάξεις, σύμφωνα με τις διευρυμένες ανάγκες των εργαζομένων.
  • Ελεγχο των τιμών, μέτρα προστασίας των λαϊκών στρωμάτων από τις αυξήσεις των καυσίμων.
ΜΙΝΙΟΝ
Δίκη για τα δεδουλευμένα

«Στο σκαμνί» θα κάτσει αύριο ο ιδιοκτήτης του ΜΙΝΙΟΝ, Λυσ. Ησαϊάδης, καθώς θα εκδικαστεί η μήνυση που έχει καταθέσει το Σωματείο Εργαζομένων ΜΙΝΙΟΝ, εναντίον της εταιρίας, επειδή δεν έχει καταβάλει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα. Η μήνυση είχε κατατεθεί τον Απρίλη του 1999 και είχαν εκδοθεί δύο εντάλματα για τη σύλληψη του ιδιοκτήτη, τα οποία όμως δεν υλοποιήθηκαν, καθώς όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας δεν ήξεραν πού μένει!!!

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες Λ. και Γ. Ησαϊάδης, ιδιοκτήτες της επιχείρησης του «ΜΙΝΙΟΝ», πέρα από το γεγονός ότι έχουν πετάξει στο δρόμο 250 εργαζόμενους - εκ των οποίων οι 60 είναι μεγάλοι στην ηλικία για να μπορέσουν να ξαναβρούν εύκολα δουλιά - τους οφείλουν σχεδόν 1,5 δισ. δραχμές δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Επίσης, οφείλουν πάνω από τέσσερα δισ. δραχμές στην Εφορία και πάνω από ένα δισ. δρχ. στα ασφαλιστικά ταμεία. Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι άνεργοι του ΜΙΝΙΟΝ δεν παίρνουν ούτε και το πενιχρό επίδομα ανεργίας, η χορήγηση του οποίου έχει τελειώσει.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Την Πέμπτη ολοκληρώνονται οι εκλογές

Μέχρι και την Πέμπτη θα μπορούν να ψηφίζουν οι μεταλλεργάτες στις αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά για την ανάδειξη της νέας διοίκησης. Οι κάλπες ανοίγουν καθημερινά στις 5 το απόγευμα και κλείνουν στις 9 το βράδυ.

Η Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) καλεί τους μεταλλεργάτες να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιό της, προκειμένου να συνεχίσει το συνδικάτο την αγωνιστική του πορεία κόντρα στην πολιτική διάλυσης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και γενικότερα κατάργησης των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων εργαζομένων της χώρας.

«Ψηφίζουμε ΑΕΜ - υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση - γιατί είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που έχουν γίνει το μακρύ χέρι της εργοδοσίας για να αλώσει από τα μέσα το συνδικάτο. Γιατί είναι η μοναδική απάντηση στην κυβέρνηση, στον ΟΛΠ και στους εργοδότες ότι και μετά τις εκλογές στο συνδικάτο θα έχουμε μια διοίκηση που θα στέκεται όρθια, θα μπαίνει μπροστά και μαζί με τους μεταλλεργάτες θα συνεχίσει να διεκδικεί για το μεροκάματο, για να μείνει ανοιχτή η Ζώνη, για μέτρα προστασίας της ζωής μας. Για να μην καταργήσουν το 7ωρο, το πενθήμερο και 35ωρο. Για να μη μας γυρίσουν στον προηγούμενο αιώνα και να δουλεύουμε σαν σκλάβοι, με τα νέα μέτρα που προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση».

ΠΑΜΕ
Να κλιμακωθεί ο αγώνας

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιαννίτσης, στη σημερινή του συνέντευξη προς τους εργατικούς συντάκτες ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "δεν κάνει ούτε βήμα πίσω" από την επιλογή της να λεηλατήσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση επιμένει: Στην κατάργηση του πλαφόν στις απολύσεις και την αύξηση των απολύσεων. Στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 18%. Στην ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου και στην εφαρμογή της ετήσιας διευθέτησης του χρόνου εργασίας με προκάλυμμα το "ψευδο-38ωρο".

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, επιβάλλεται η εργατική τάξη να κλιμακώσει τον αγώνα και την πάλη της. Να δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό στην κυβερνητική πολιτική. Να αποκαλύψει τη συμπαιγνία κυβέρνησης - ΣΕΒ. Να καταδικάσει τις μανούβρες της ΓΣΕΕ και να πιέσει αποτελεσματικά για τη συνέχιση και το δυνάμωμα των κινητοποιήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ