ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Το ΝΑΤΟ υιοθετεί την εκδοχή της συμμάχου Τουρκίας για την κατάρριψη μαχητικού από τη Συρία αλλά προς το παρόν περιμένει για εξαπόλυση επίθεσης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την «αμέριστη αλληλεγγύη» τους προς την Τουρκία, της οποίας την εκδοχή για την κατάρριψη του μαχητικού της αεροσκάφους από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα υιοθέτησαν επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη Συρία, εξέφρασαν οι σύμμαχοι της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ. Απέφυγαν, όμως, επισταμένα να υιοθετήσουν κάποιου είδους σαφή απειλή κατά της συριακής ηγεσίας, ενώ ο γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, έσπευδε να διευκρινίσει ότι δε συζητήθηκε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του άρθρου 5, δηλαδή της ανάληψης κάποιου είδους στρατιωτικής δράσης.

Πάντως, η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του σημείωσε ότι «είναι λάθος να εκλαμβάνεται ως προμελετημένη ή προκλητική η συριακή αντίδραση». Για «εχθρική» πράξη που ήταν προμελετημένη και δεν αποτελεί «λάθος» έκανε λόγο μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Τούρκος πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι προσφάτως και συριακά ελικόπτερα έχουν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο αλλά δεν καταρρίφθηκε κανένα. Ο Ερντογάν τόνισε ότι «δεν πρέπει να λαμβάνεται η συγκρατημένη και συνετή στάση της Τουρκίας ως αδυναμία» γιατί η οργή της μπορεί να είναι «καταστροφική».

Προειδοποίησε τη Συρία ότι έχουν πλέον δοθεί εντολές στα τουρκικά στρατεύματα για αλλαγή των κανόνων εμπλοκής, προκειμένου να θεωρούν «εχθρικό στόχο» κάθε «στρατιωτική παρουσία που τους πλησιάζει» και «να ανοίγουν αμέσως πυρ». Τέλος, υποστήριξε ότι τα τουρκικά μαχητικά έχουν δικαίωμα να πραγματοποιούν πτήσεις γενικώς στην ανατολική Μεσόγειο καθώς «η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη και στη βόρεια Κύπρο».

Σύνοδο με συμμετοχή του Ιράν οργανώνει ο Ανάν

Την ίδια ώρα, εντείνονται σε διπλωματικό επίπεδο οι προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, να διοργανώσει μια διεθνή σύνοδο για τις εξελίξεις στη Συρία, στη Γενεύη, πιθανότατα στις 30 Ιούνη. Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος αλλά και εκπρόσωποι γειτονικών της Συρίας χωρών, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και άλλες πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου.

Ο Ανάν φέρεται να πιέζει να συμμετάσχει στη διάσκεψη και το Ιράν, και την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Μόσχα, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, που θα μεταβεί στη Γενεύη, επανέλαβε, χτες, ότι μια σύνοδος χωρίς το Ιράν δε θα είχε νόημα. Ο Λαβρόφ δε σχολίασε πληροφορίες από τη ρωσική δεξαμενή σκέψης CAST, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα παραδώσει, μέχρι το τέλος του χρόνου, αμυντικά συστήματα αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Δαμασκό καθώς και σειρά επισκευασμένων ελικοπτέρων και μαχητικών στο πλαίσιο παλαιότερων συμφωνιών.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, φαίνεται ότι οι συγκρούσεις κλιμακώνονται αφού σημειώνονται και στα προάστια της Δαμασκού. Πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση μιλούσαν για σκληρές ανταλλαγές πυρών κοντά σε βάσεις της Προεδρικής Φρουράς που υπάγεται απευθείας στον αδελφό του Προέδρου Ασαντ, τον Μάχερ, όπως και το σύνολο σχεδόν του στρατού.

Η κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο SANA επιβεβαίωσαν ότι σημειώνονται συγκρούσεις αλλά μίλησαν μόνο για δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους από την πλευρά των «ενόπλων τρομοκρατών που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποκλείσουν τον παλιό δρόμο ανάμεσα στη Δαμασκό και στη Βηρυτό».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Παρών» στον ανταγωνισμό στην περιοχή

ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας στη Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, που αποσκοπεί στο να δείξει ότι η ρωσική αστική τάξη θέλει και θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο του πλούτου της περιοχής από τις άλλες ανταγωνίστριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν ιδιαίτερες δηλώσεις. Σύμφωνα με διαρροές, ο Πούτιν φέρεται να συζήτησε με τον Αμπάς το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί η «ειρηνευτική διαδικασία», με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο να εξηγεί ότι η ισραηλινή πλευρά αρνείται να προχωρήσει στην οποιαδήποτε υπαναχώρηση από αυτές που θέτει ως προϋπόθεση αναθέρμανσης του διαλόγου η παλαιστινιακή πλευρά, με κύρια το «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας και την έναρξη του διαλόγου από τη συνοριακή γραμμή του 1967.

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να επανέλαβε τις γενικές θέσεις του περί αναγκαιότητας επανέναρξης του διαλόγου και εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Κατά ορισμένες πληροφορίες, ο Πούτιν κάλεσε τον Αμπάς ν' αποφύγει η παλαιστινιακή πλευρά τις μονόπλευρες κινήσεις και να επιμείνει στην οδό του διαλόγου, μια θέση που έχει διατυπωθεί επανειλημμένως και από το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο, στο οποίο η Ρωσία συμμετέχει μαζί με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Πριν αναχωρήσει από τη Βηθλεέμ ο Πούτιν εγκαινίασε ένα νέο ρωσικό πολιτιστικό κέντρο.

Σήμερα, ο Πούτιν θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στην περιοχή μεταβαίνοντας στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα, με τον οποίο θα συζητήσει τόσο το Παλαιστινιακό όσο και τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράν.

ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Διευρύνουν τα «αντιτρομοκρατικά» πλοκάμια

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ διευρύνουν «προσεκτικά» τα δίκτυα παρακολούθησης και «αντιτρομοκρατικής» εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων στρατών αφρικανικών χωρών με πρόσχημα την αντιμετώπιση ισλαμικών ένοπλων οργανώσεων στην Αφρική, υποστήριξε ο Αμερικανός στρατηγός της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM) Κάρτερ Χαμ. Στην πραγματικότητα το πρόσχημα αυτό χρησιμοποιείται για να έχουν οι ΗΠΑ ισχυρές βάσεις για το πλιάτσικο του πλούτου της μαύρης ηπείρου.

Ο Χαμ, μιλώντας σε συνδιάσκεψη Αφρικανών στρατιωτικών αξιωματούχων, υποστήριξε ότι οι αρκετές ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην Αφρική, όπως η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγκεμπ (AQIM) που δρα στο Βόρειο Μάλι και η «Μπόκο Χαράμ» που δρα στη Νιγηρία έχουν συντονίσει τις δραστηριότητές τους και μοιράζονται πληροφορίες αντικατασκοπείας, πόρους χρηματοδότησης, ακόμη και εκρηκτικά υλικά για την κατασκευή βομβών και εμπρηστικών μηχανισμών, θέτοντας «απειλή για τις ΗΠΑ και την περιοχή». Μάλιστα, χαρακτήρισε την AQIM «οργάνωση εντεινόμενης ανησυχίας» γιατί ως τώρα έχει καταφέρει να δημιουργήσει προπύργιο στο Βόρειο Μάλι δρώντας απερίσπαστη...

Ο Αμερικανός στρατηγός αναφέρθηκε και στις ομάδες κομάντος και στους μηχανισμούς αντικατασκοπείας που έχουν ενεργοποιήσει οι ΗΠΑ στην Κεντρική Αφρική από τον περασμένο Δεκέμβρη χαρακτηρίζοντάς τες απαραίτητες για τον υποτιθέμενο στόχο σύλληψης του Τζόζεφ Κόνι, αρχηγού της εγκληματικής ένοπλης οργάνωσης LRA που ευθύνεται εδώ και 2,5 δεκαετίες για τους θανάτους, βιασμούς, ακρωτηριασμούς και απαγωγές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Αναφερόμενος στη Λιβύη (που δέχθηκε ιμπεριαλιστική επίθεση και «απελευθερώθηκε») ο Χαμ είπε πως οι ΗΠΑ αναζητούν μια στρατιωτική συνεργασία «ασφαλώς όχι μια μεγάλη στρατιωτική παρουσία και πιθανώς όχι μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία», υποστηρίζοντας ότι η Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές ομάδες «θέλουν να δημιουργήσουν προπύργιο στη Λιβύη». Ο Χαμ κατέληξε ότι οι ΗΠΑ έχουν ως τώρα εκπαιδεύσει πάνω από 200.000 στρατιώτες που συμμετέχουν σε «ειρηνευτικές» αποστολές και σε αποστολές επιβολής τάξης από περίπου 25 αφρικανικές χώρες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χέρι - χέρι η κρίση και οι πόλεμοι

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις επιβουλές κατά Συρίας - Ιράν, υπογραμμίζεται:

«Η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, με αιχμή την παραβίαση του εναέριου χώρου της Συρίας από τουρκικό αεροπλάνο που καταρρίφθηκε, η προσφυγή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστικές απειλές για επέμβαση στη Συρία και το Ιράν διαμορφώνουν πολύ επικίνδυνη κατάσταση, που εγκυμονεί κινδύνους νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή.

Οι εξελίξεις αυτές εκφράζουν την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των πρώτων υλών της περιοχής, τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων και των αγορών. Φανερώνουν πως η καπιταλιστική κρίση και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι πάνε χέρι - χέρι κι απειλούν με νέες μεγάλες αιματοχυσίες τους λαούς.

Σ' αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για:

  • Να μη συρθεί η Ελλάδα στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζονται σε βάρος της Συρίας και του Ιράν, κι οι οποίοι θα έχουν τραγικές συνέπειες.
  • Να μην τηρηθεί οποιαδήποτε "συμβατική υποχρέωση" που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκει τη χώρα.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας. Να κλείσει τώρα!
  • Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια κι όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και το ΝΑΤΟ».
ΡΩΣΙΑ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Ρωσική προειδοποίηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το περασμένο σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λένινγκραντ (νυν Αγ. Πετρούπολη) μετά τη συνάντηση με τον Φιλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, δήλωσε πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας - Φινλανδίας. Η αρνητική αντίδραση της Ρωσίας σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σχετίζεται με την πιθανή εγκατάσταση κοντά στα ρωσικά σύνορα στρατευμάτων και νέων βάσεων του ΝΑΤΟ.

Οπως τόνισε ο Β. Πούτιν, σήμερα η Μόσχα και το Ελσίνκι έχουν καλές γειτονικές σχέσεις. Η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Φινλανδίας και υπάρχουν παραπέρα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, υπογράμμισε ο Πούτιν, φέρνοντας ως παράδειγμα το ενδεχόμενο η Ρωσία να άρει τους περιορισμούς στην αγορά ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας.

Η Φινλανδία, που στα χρόνια της ύπαρξης της ΕΣΣΔ δεν είχε ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, έχει τα τελευταία χρόνια ενταχθεί στο λεγόμενο «Συνεταιρισμό για την ειρήνη», που έχει συγκροτήσει το ΝΑΤΟ, ενώ όλο και πιο ανοιχτά μπαίνει το ζήτημα της πλήρους ένταξής της σ' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των πολιτών, όπως καταγράφεται σε σχετικές δημοσκοπήσεις.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ