Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Διευρύνουν τα «αντιτρομοκρατικά» πλοκάμια

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ διευρύνουν «προσεκτικά» τα δίκτυα παρακολούθησης και «αντιτρομοκρατικής» εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων στρατών αφρικανικών χωρών με πρόσχημα την αντιμετώπιση ισλαμικών ένοπλων οργανώσεων στην Αφρική, υποστήριξε ο Αμερικανός στρατηγός της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM) Κάρτερ Χαμ. Στην πραγματικότητα το πρόσχημα αυτό χρησιμοποιείται για να έχουν οι ΗΠΑ ισχυρές βάσεις για το πλιάτσικο του πλούτου της μαύρης ηπείρου.

Ο Χαμ, μιλώντας σε συνδιάσκεψη Αφρικανών στρατιωτικών αξιωματούχων, υποστήριξε ότι οι αρκετές ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην Αφρική, όπως η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγκεμπ (AQIM) που δρα στο Βόρειο Μάλι και η «Μπόκο Χαράμ» που δρα στη Νιγηρία έχουν συντονίσει τις δραστηριότητές τους και μοιράζονται πληροφορίες αντικατασκοπείας, πόρους χρηματοδότησης, ακόμη και εκρηκτικά υλικά για την κατασκευή βομβών και εμπρηστικών μηχανισμών, θέτοντας «απειλή για τις ΗΠΑ και την περιοχή». Μάλιστα, χαρακτήρισε την AQIM «οργάνωση εντεινόμενης ανησυχίας» γιατί ως τώρα έχει καταφέρει να δημιουργήσει προπύργιο στο Βόρειο Μάλι δρώντας απερίσπαστη...

Ο Αμερικανός στρατηγός αναφέρθηκε και στις ομάδες κομάντος και στους μηχανισμούς αντικατασκοπείας που έχουν ενεργοποιήσει οι ΗΠΑ στην Κεντρική Αφρική από τον περασμένο Δεκέμβρη χαρακτηρίζοντάς τες απαραίτητες για τον υποτιθέμενο στόχο σύλληψης του Τζόζεφ Κόνι, αρχηγού της εγκληματικής ένοπλης οργάνωσης LRA που ευθύνεται εδώ και 2,5 δεκαετίες για τους θανάτους, βιασμούς, ακρωτηριασμούς και απαγωγές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Αναφερόμενος στη Λιβύη (που δέχθηκε ιμπεριαλιστική επίθεση και «απελευθερώθηκε») ο Χαμ είπε πως οι ΗΠΑ αναζητούν μια στρατιωτική συνεργασία «ασφαλώς όχι μια μεγάλη στρατιωτική παρουσία και πιθανώς όχι μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία», υποστηρίζοντας ότι η Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές ομάδες «θέλουν να δημιουργήσουν προπύργιο στη Λιβύη». Ο Χαμ κατέληξε ότι οι ΗΠΑ έχουν ως τώρα εκπαιδεύσει πάνω από 200.000 στρατιώτες που συμμετέχουν σε «ειρηνευτικές» αποστολές και σε αποστολές επιβολής τάξης από περίπου 25 αφρικανικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ