Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στους πραξικοπηματίες

Από τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν
Από τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν
ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Μέτωπο αντίστασης στο πραξικόπημα σχημάτισαν οι λαϊκές δυνάμεις της Παραγουάης, το «Μέτωπο Guasu για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας», ενώ ο αποπεμφθείς από το κογκρέσο πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο δηλώνει ότι θα μεταφέρει την αντίσταση σε κάθε γωνιά της Παραγουάης ενάντια στην κυβέρνηση του «αντιπροέδρου Φεντερίκο Φράνκο».

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ενώ οι εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση έχουν από την Κυριακή προχωρήσει στην κατάληψη δύο στούντιο και τα κανάλια 10 και 2 μεταδίδουν συνεχώς ειδήσεις που αφορούν τις δραστηριότητας ενάντια στο πραξικόπημα, ενώ έχουν ανοικτό το μικρόφωνο στις λαϊκές οργανώσεις και τον κόσμο. «Συνωστισμός» παρατηρείται στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ασουνσιόν, σύμφωνα με λατινοαμερικανικά ΜΜΕ, καθώς συνεχώς πρέσβεις και διπλωματικό προσωπικό χωρών εγκαταλείπουν τη χώρα, είτε γιατί διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς Φράνκο, είτε γιατί ανακαλούνται οι πρέσβεις για διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι μοναδικές διπλωματικές αποστολές που παραμένουν «ατάραχες» είναι αυτές της Ισπανίας, του Βατικανό, της Γερμανίας και του Καναδά, γεγονός που ερμηνεύεται ως έμμεση αναγνώριση του «καθεστώτος Φράνκο».

Στο μεταξύ, η έκτακτη Σύνοδος των Χωρών της Νοτίου Αμερικής - UNASUR που ήταν να πραγματοποιηθεί στο Περού αναστέλλεται και θα γίνει Κοινή Σύνοδος με τις χώρες του Ενωσης της Αγοράς του Νότου - Mercosur κατά την δεύτερη ημέρα, την Παρασκυεή, της προγραμματισμένης Συνόδου στην Μεντόσα της Αργεντινής, ενώ θα παραστεί ο Φερνάντο Λούγκο και μέλη της «παράλληλης κυβέρνησης» που έχει σχηματίσει, ώστε να «καταθέσουν» στην κοινή Σύνοδο. Πάντως, η έκκληση της Βενεζουέλας και για υποβολή οικονομικών κυρώσεων - η Βενεζουέλα ήδη ανακοίνωσε εμπάργκο πώλησης πετρελαίου - έχει απορριφθεί μέχρι στιγμής από την Ουρουγουάη.

Το βαρόμετρο των εξελίξεων, ωστόσο, είναι η Βραζιλία. Ως μεγάλη δύναμη της περιοχής, κύριος εμπορικός εταίρος της Παραγουάης πιθανόν είναι να λειτουργήσει ως «διαπραγματευτής». Ο Ρέις Αντρέ ντα Σίλβα, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ρίο Γκράντε δο Σουλ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Ρουσέφ πρέπει να συμβιβάσει τις διακηρύξεις περί της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της πολιτικής μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών με τα συμφέροντα της Βραζιλίας» και αναφέρει τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τις βραζιλιάνικες εταιρείες, αλλά και τη μεγάλη «αποικία» των Βραζιλιάνων στην Παραγουάη, τους αποκαλούμενους «Brazaguyos. Ομάδα που θεωρείται ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στα αιματηρά γεγονότα της ΒΑ Παραγουάης, και ήταν ο πυροδοτικός μηχανισμός για την πραξικοπηματική αποπομπή του Φερνάντο Λούγκο, ενώ οι Μπραζαγουάιος ζητούν από την Πρόεδρο Ρουσέφ να αναγνωρίσει την νέα κυβέρνηση για την προάσπιση των συμφερόντων των Βραζιλιάνων.

Μέχρι η κυβέρνηση Ρουσέφ καταλήξει όσον αφορά τη στάση της ο πρώην Πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, βρέθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα σε συγκέντρωση κατά του πραξικοπήματος έξω από την πρεσβεία της Παραγουάης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ