Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αύξηση κοροϊδία με μέτρα λιτότητας ενόψει

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, ή αλλιώς την κορϊδία των 28 ευρώ μικτά το μήνα -21,50 καθαρά- στον κατώτατο εθνικό μισθό ο οποίος όμως έτσι και αλλιώς συμβολικά αυξάνεται, κάθε 1η του χρόνου, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση. Αυτή η κίνηση εμφανίζεται ως εφαρμογή της προεκλογικής δέσμευσης του Φρ. Ολάντ (του δήθεν νέου «άνεμου» στην ΕΕ) και για την ενίσχυση της «ανάπτυξης», αλλά ουσιαστικά έρχεται για να «καμουφλάρει» τα μέτρα λιτότητας που η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της τιθάσευσης του ελλείμματος, που αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 7-10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέτρα αυτά δεν έχουν γίνει γνωστά αλλά, ήδη, διαρροές και πληροφορίες δίνουν μια «πρώτη γεύση» αναφερόμενες σε νέες περικοπές φοροαπαλλαγών -ήδη ο πρώην Πρόεδρος Σαρκοζί είχε κόψει αρκετές- σε αύξηση ορισμένων τμημάτων της φορολογίας, σε περαιτέρω μείωση κρατικών δαπανών που φαίνεται ότι θα την «πληρώσουν» η κοινωνική πρόνοια και η ασφάλιση, η δημόσια υγεία. Επίσης, φαίνεται ότι θα προωθηθούν και περαιτέρω «διευκολύνσεις», τόσο φορολογικές όσο και ασφαλιστικές, για τους εργοδότες στο όνομα δήθεν της «διασφάλισης θέσεων εργασίας», ενώ ουδείς αποκλείει να γίνουν νέες επιθέσεις στο θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων - διευκόλυνση απολύσεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων.

Η πρώτη αντίδραση των συνδικαλιστικών ενώσεων, που πληροφορήθηκαν την αύξηση εισερχόμενες στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που τις κάλεσε ο υπουργός Εργασίας, ήταν αρνητική καθώς έχουν θέσει ως στόχο το 5%. Αρνητικοί ήταν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών.

Την ίδια ώρα, ανακοινωνόταν νέα αύξηση κατά 1,2% στο ποσοστό ανεργίας, τον Μάη στο 10% ενώ σημειώνεται ότι εδώ και ένα χρόνο αυξάνεται σταθερά κάθε μήνα η ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ