Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Αντιπαράθεση μονοπωλιακών συμφερόντων για τη ΔΕΠΑ

Το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο φυσικού αερίου της «Γκαζπρόμ» εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, υποστηρίζει σε άρθρο της στις 26 Ιούνη, η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα». Ωστόσο, η ίδια εφημερίδα εκτιμά πως αυτή η προσπάθεια θα συναντήσει μεγάλα εμπόδια από τη μεριά της ΕΕ. Οπως γράφει, «η ΕΕ μάλλον δεν είναι έτοιμη να θυσιάσει τις αρχές της και να επιτρέψει τη διείσδυση των ρωσικών μονοπωλίων στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ενέργειας».

Η ρωσική εφημερίδα αναφέρεται στην καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΠΑ και προσθέτει πως η ρωσική «Γκαζπρόμ», που είναι κύριος προμηθευτής της ΔΕΠΑ, βρίσκεται μεταξύ των 14 εταιρειών που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά της.

Ηδη τον Απρίλη ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Γκαζπρόμ», Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, δήλωσε πως η «Γκαζπρόμ» υπέβαλε προκαταρκτική αίτηση για την αγορά της ελληνικής εταιρίας και τόνισε πως «σκοπεύουμε να προτείνουμε μια ρεαλιστική τιμή, αλλά όχι να ακριβοπληρώσουμε».

Στο μεταξύ, Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν στην παραπάνω εφημερίδα πως η αγορά της ελληνικής εταιρείας θα είναι δύσκολη. Αν κι υποστηρίζουν πως τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΠΑ είναι «πολύ ελκυστικά» για την «Γκαζπρόμ», παίρνοντας υπόψη πως η ΔΕΠΑ εκτός από το ότι ασχολείται με χονδρική πώληση φυσικού αερίου, διαθέτει δικές της εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και την υποδομή των αγωγών, την ίδια ώρα εστιάζουν στο «σωρό των εμποδίων», που θα θέσουν οι Βρυξέλλες, εξαιτίας του ότι η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την επιρροή της «Γκαζπρόμ» στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Πολιτική, βέβαια, που στόχο έχει τη διευκόλυνση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών ενεργειακών μονοπωλίων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ