Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Συνεχίζεται η στάση των αστυνομικών

ΛΑ ΠΑΣ.--

«Τραπέζι διαλόγου» στήνεται μεταξύ της κυβέρνησης του Προέδρου Εβο Μοράλες και των απεργών αστυνομικών, που συμπληρώνουν μία βδομάδα στάσης, στάσης που γεννά πολλαπλά ερωτήματα όσον αφορά στους στόχους τους, που προφανώς πλέον δεν είναι οι μισθολογικές τους αυξήσεις παρά το γεγονός ότι οι κατώτεροι αστυνομικοί είναι από τους πιο κακοπληρωμένους εργαζόμενους.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μοράλες, παρά το γεγονός ότι καταγγέλλει πως η στάση των αστυνομικών επιχειρεί να θέσει τις βάσεις και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση ενός πραξικοπήματος, επιμένει στο διάλογο. Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση και κατακραυγή έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που έχουν στασιάσει στρέφονται ακόμη και πάνοπλοι εναντίον εργαζομένων και αγροτών που διαδηλώνουν υπέρ της κυβέρνησης Μοράλες και καταδικάζουν κινήσεις αποσταθεροποίησης. Οι εικόνες αστυνομικών να στρέφονται και να καταστέλλουν βίαια ακόμη και κατά γυναικών και παιδιών, όχι μόνο στην πρωτεύουσα Λα Λας, αλλά και στο Ορούρο, στην Κοτσαμπάμα και το Ποτοσί, όπου οι στάσεις συνεχίζονται επίσης, έχουν προκαλέσει την απομόνωσή τους.

Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που αποδέχτηκαν τελικά έναν ακόμη γύρο διαλόγου με την κυβέρνηση, ο οποίος ξεκίνησε χτες τα ξημερώματα - τοπική ώρα - με κύριο αντικείμενο τις μισθολογικές τους αυξήσεις. Στο τραπέζι βρίσκεται η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης Μοράλες και του συνδικάτου των αστυνομικών, η οποία όμως απορρίφθηκε από τους κατώτερους αξιωματικούς και απλούς αστυνομικούς που την κατήγγειλαν μάλιστα ως «προδοσία». Η συμφωνία εκτός των άλλων προέβλεπε και αύξηση των αποδοχών τους κατά 220 μπολιβιάνος (32 δολάρια) σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, οι απεργοί αστυνομικοί δηλώνουν ότι εμμένουν στην απαίτηση για κατώτατο μισθό 2.000 μπολιβιάνος (περίπου 287 δολάρια, αύξηση 70% από το σημερινό που είναι 195), να συνταξιοδοτούνται με βάση τον ανώτατο μισθό τους και να ανακληθεί ένας νόμος που τους απαγορεύει να διαδηλώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ