ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Ξεσηκωμός ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε εργατικά νοικοκυριά

Δεκάδες είναι οι διακοπές ρεύματος που γίνονται καθημερινά σε όλες τις γειτονιές της εργατούπολης. Συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων και παρέμβαση την Παρασκευή στη ΔΕΗ Καμινίων

Από πρόσφατη κινητοποίηση (22 Μάη) στη ΔΕΗ Καμινίων
Από πρόσφατη κινητοποίηση (22 Μάη) στη ΔΕΗ Καμινίων
Με τη διοργάνωση συγκέντρωσης αύριο Πέμπτη στις 8 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων του Περάματος και παρέμβαση την επόμενη μέρα Παρασκευή, 29 Ιούνη, στις 9 το πρωί στη ΔΕΗ Καμινίων, η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος μπαίνει μπροστά στην οργάνωση του αγώνα των εργατικών, λαϊκών οικογενειών της πόλης, για να αντιμετωπίσουν το αίσχος των δεκάδων διακοπών ρεύματος που γίνονται καθημερινά σε όλες τις γειτονιές της εργατούπολης από εργολαβικά συνεργεία με εντολή της ΔΕΗ.

Πρόκειται για ένα μπαράζ διακοπών ρεύματος που βρίσκεται σε εξέλιξη από την επομένη κιόλας των εκλογών και έχει ξεσηκώσει το Πέραμα στο πόδι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας η Λαϊκή Επιτροπή έχει επανασυνδέσει το ρεύμα σε 10 οικογένειες! Είναι εξίσου προκλητικό ότι πρόκειται για απλήρωτους λογαριασμούς που είναι κάτω ακόμα και από 600 ευρώ και επιπλέον εντοπίστηκαν περιπτώσεις οικογενειών στις οποίες έγινε διακοπή ρεύματος παρά το γεγονός ότι είχαν κάνει με τη ΔΕΗ διακανονισμό. Η τελευταία επανασύνδεση έγινε από τη Λαϊκή Επιτροπή χτες το μεσημέρι σε σπίτι άνεργου ναυτεργάτη, πατέρα τριών μικρών παιδιών, ο οποίος είχε ήδη καταβάλει στη ΔΕΗ, στα πλαίσια διακανονισμού, 500 ευρώ!

Η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος με ανακοίνωσή της σημαίνει στην πόλη του Περάματος, που σφαδάζει από την ανεργία και τη φτώχεια, το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους του Περάματος να συμμετάσχουν μαζικά με τις οικογένειές τους στις κινητοποιήσεις και επισημαίνει ότι «οι απανωτές διακοπές ρεύματος δείχνουν ότι η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική εντείνεται και με τη νέα συγκυβέρνηση, ενώ είναι προαναγγελία των νέων ακόμα πιο σκληρών αντεργατικών μέτρων που θα μας φέρουν».

«Ολοι μαζί έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα χαράτσια, να μην επιτρέψουμε να μείνει καμία οικογένεια χωρίς ρεύμα. Ολοι μαζί μπορούμε να γκρεμίσουμε την αντιλαϊκή πολιτική που μας τσακίζει τη ζωή και να καταδικάσουμε αυτούς που την υπηρετούν για να θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, των μονοπωλίων».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ανοίγει δρόμο για κλείσιμο κι άλλων παιδικών σταθμών

Με τις ψήφους της δημοτικής αρχής στο ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ) εγκρίθηκε χτες υλοποίηση σχεδίου για παραπέρα συρρίκνωση των παιδικών σταθμών του Δήμου. Με πρόσχημα την «ακαταλληλότητα» λειτουργούντων κτιρίων, η δημοτική πλειοψηφία επιχειρεί να τους κλείσει, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες.

Η διοίκηση του ΔΒΑ με πρόσχημα την ανάγκη αδειοδότησης των σταθμών μέχρι τέλος 2013 (υποχρεούται από το νόμο, αλλιώς οι δίχως άδεια δεν εξασφαλίζουν χρηματοδότηση π.χ. από κοινοτικά προγράμματα) ανέθεσε χτες στο Πολυτεχνείο να καταρτίσει «έρευνα» για τους παιδικούς σταθμούς (ΠΣ), να διερευνήσει και «λειτουργικά προβλήματα, στατική επάρκεια, οικοδομική παθολογία, πρόσβαση ΑΜΕΑ και πυρασφάλεια».

Η Αλ. Μπενάτου εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ του ΔΒΑ καταψήφισε την ανάθεση προειδοποιώντας ότι η δημοτική πλειοψηφία προσπαθεί να περάσει το κλείσιμο σταθμών από την πίσω πόρτα. Εξάλλου, καθηγητής του Πολυτεχνείου που θα έχει την ευθύνη εκπόνησης της έρευνας, σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΒΑ, έκανε σαφές ότι ένα μέρος των κτιρίων των σταθμών φαίνεται να παίρνει άδεια με μικρές οικοδομικές παρεμβάσεις, ένα μέρος θα χρειαστεί περισσότερες και ίσως νομοθετική τροποποίηση για το πλαίσιο αδειοδότησης, και μια τρίτη κατηγορία κτιρίων «μπορεί» να μην πάρουν άδεια, οπότε θα κλείσουν ως παιδικοί σταθμοί!

Σημειωτέον ότι το ΔΒΑ λειτουργεί 82 παιδικούς σταθμούς σε 52 δημοτικές και 30 εγκαταστάσεις ιδιωτικές (ενοίκια από τα οποία θέλει να απαλλαγεί η δημοτική αρχή). Αν όχι όλες, οι περισσότερες ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις δεν είναι έτσι κι αλλιώς διαμορφωμένες για ΠΣ. Πράγματι είναι σε όροφο, χωρίς υποδομές για ΑμΕΑ ή σκάλες διαφυγής, δίχως πολλές και μεγάλες αίθουσες, βοηθητικούς χώρους. Ούτε πρόκειται οι ιδιώτες ιδιοκτήτες να αναλάβουν το κόστος διαμόρφωσης. Το ζήτημα της ακαταλληλότητας των κτιρίων είναι μεν υπαρκτό εδώ και καιρό, ωστόσο η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα για να το λύσει. Για παράδειγμα υπάρχουν σχέδια οικοδόμησης ΠΣ τουλάχιστον από το 1985, όλα έμειναν στα χαρτιά.

Θυμίζουμε επίσης ότι από το 2010 υπάρχει στο δήμο ολοκληρωμένη μελέτη για κατασκευή 25 προκάτ κτισμάτων σε ιδιόκτητα οικόπεδα που (αξιοποιώντας και τους δεκάδες μηχανικούς του δήμου) μπορεί να λύσουν άμεσα, με μικρό κόστος και σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα φιλοξενίας των παιδιών στην Αθήνα. Κυβερνήσεις και δημοτική αρχή δεν την υλοποιούν. Και τώρα πατά πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα για να προχωρήσει στο κλείσιμο σταθμών.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Εκτός παιδικών σταθμών 270 βρέφη και νήπια

Περίπου 271 παιδιά φέτος θα μείνουν εκτός των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών στο Δήμο της Νέας Ιωνίας, καθώς σύμφωνα με τη δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ), από τις 478 αιτήσεις που έγιναν (η διαδικασία ολοκληρώθηκε μόλις προχθές), μόνο οι 207 από αυτές αναμένεται να ικανοποιηθούν τη νέα σχολική χρονιά.

Εως τώρα, στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της Νέας Ιωνίας, φιλοξενούνται 88 βρέφη και 418 νήπια, εκ των οποίων 80 περίπου θέσεις από αυτές επιδοτούνται από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (ΕΕΤΑΑ). Αλλες 70 θέσεις αφορούν επιδοτήσεις εργαζόμενων μητέρων και ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Ωστόσο, μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΠΥ (σ.σ. εντάχθηκε και το ΙΚΑ) δεν έχει γίνει καμία καταβολή των χρημάτων από τον Οργανισμό προς τους συμβεβλημένους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με αποτέλεσμα τα νέα ζευγάρια να πρέπει καλύψουν το κόστος αυτό από την τσέπη τους.

Συγκεκριμένα, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Ν. Ιωνίας, οι γονείς καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα από 30 έως 180 ευρώ, ανάλογα με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει δεύτερο παιδί, η οικογένεια θα κληθεί να πληρώσει το μισό ποσό της αξίας του καθορισμένου τροφείου.

Κοντά σε αυτά τα προβλήματα, σοβαρός κίνδυνος για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών στο δήμο, αποτελεί και η έλλειψη σε προσωπικό, καθώς όσοι εργαζόμενοι δούλευαν με συμβάσεις απολύθηκαν, με αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να κινδυνεύουν με συρρίκνωση - κατάργηση.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΑΝΕΡΓΟΥ

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε άνεργο από τη Νέα Ιωνία πέτυχαν προχτές με παρέμβασή τους μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Νέας Ιωνίας. Ο άνεργος που δεν είχε να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ είχε ζητήσει επανειλημμένα από τους υπεύθυνους της επιχείρησης να προχωρήσει σε διακανονισμό για να ξοφλήσει με δόσεις το ρεύμα που χρωστούσε, ωστόσο κάθε φορά εισέπραττε την άρνησή τους. Με το επιχείρημα ότι αν δεν καταβάλει πρώτα το χαράτσι που χρωστάει, οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ, έλεγαν και ξαναέλεγαν στον άνεργο ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασίες διακανονισμού. Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής αμέσως μετά την παρέμβασή τους τόνισαν ότι θα βρίσκονται επί ποδός σε όλες τις γειτονιές, σε όλα τα καταστήματα της περιοχής και θα αποτρέπουν κάθε επιχείρηση της ΔΕΗ να διακόπτει το ρεύμα στις εργατικές λαϊκές οικογένειες.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ

ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Αμέσως μετά τις εκλογές, τα συνεργεία της ΔΕΗ ξεκίνησαν την επιχείρηση διακοπής ρεύματος σε δεκάδες σπίτια και καταστήματα του Δήμου Βόλβης, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χτες η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε ηλικιωμένη γυναίκα στη Μάδυτο, η οποία είναι άρρωστη και έχει ανάγκη από μηχανική υποστήριξη. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαδύτου, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι οικοδόμοι, η ανεργία θερίζει και οι εργατικές οικογένειες αδυνατούν να συντηρηθούν, πόσο μάλλον να πληρώσουν για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

Σε κατάσταση ασφυξίας έζησαν χτες οι κάτοικοι του Λεκανοπέδιου Αττικής, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου και την ατμοσφαιρική ρύπανση να ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια. Σύμφωνα με έκτακτες ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, ο ρύπος του όζοντος πλησίασε στις 2 το μεσημέρι το όριο συναγερμού των 240 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, φτάνοντας στους Θρακομακεδόνες τα 223 μικρογραμμάρια και στη Λυκόβρυση στα 215 μικρογραμμάρια.

Η ποινή της οριστικής παύσης επιβλήθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας σε διευθύντρια παιδικής κλινικής νοσοκομείου στο Αίγιο, η οποία χορήγησε ενδοφλεβίως δεκαπλάσια από την προβλεπόμενη δόση του φαρμάκου Parvolex σε επτάχρονο παιδάκι, το οποίο είχε πιει το περιεχόμενο ενός φιαλιδίου Depon, με αποτέλεσμα να αποβιώσει από ιατρικό λάθος (εγκεφαλικό οίδημα). Η γιατρός αρχικά κρίθηκε αθώα από το πειθαρχικό συμβούλιο των ιατρών του ΕΣΥ. Ωστόσο, στο Τριμελές Εφετείο Αιγίου κηρύχθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και της επιβλήθηκε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, καθώς θα έπρεπε να διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ