Τετάρτη 27 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ανοίγει δρόμο για κλείσιμο κι άλλων παιδικών σταθμών

Με τις ψήφους της δημοτικής αρχής στο ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ) εγκρίθηκε χτες υλοποίηση σχεδίου για παραπέρα συρρίκνωση των παιδικών σταθμών του Δήμου. Με πρόσχημα την «ακαταλληλότητα» λειτουργούντων κτιρίων, η δημοτική πλειοψηφία επιχειρεί να τους κλείσει, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες.

Η διοίκηση του ΔΒΑ με πρόσχημα την ανάγκη αδειοδότησης των σταθμών μέχρι τέλος 2013 (υποχρεούται από το νόμο, αλλιώς οι δίχως άδεια δεν εξασφαλίζουν χρηματοδότηση π.χ. από κοινοτικά προγράμματα) ανέθεσε χτες στο Πολυτεχνείο να καταρτίσει «έρευνα» για τους παιδικούς σταθμούς (ΠΣ), να διερευνήσει και «λειτουργικά προβλήματα, στατική επάρκεια, οικοδομική παθολογία, πρόσβαση ΑΜΕΑ και πυρασφάλεια».

Η Αλ. Μπενάτου εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ του ΔΒΑ καταψήφισε την ανάθεση προειδοποιώντας ότι η δημοτική πλειοψηφία προσπαθεί να περάσει το κλείσιμο σταθμών από την πίσω πόρτα. Εξάλλου, καθηγητής του Πολυτεχνείου που θα έχει την ευθύνη εκπόνησης της έρευνας, σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΒΑ, έκανε σαφές ότι ένα μέρος των κτιρίων των σταθμών φαίνεται να παίρνει άδεια με μικρές οικοδομικές παρεμβάσεις, ένα μέρος θα χρειαστεί περισσότερες και ίσως νομοθετική τροποποίηση για το πλαίσιο αδειοδότησης, και μια τρίτη κατηγορία κτιρίων «μπορεί» να μην πάρουν άδεια, οπότε θα κλείσουν ως παιδικοί σταθμοί!

Σημειωτέον ότι το ΔΒΑ λειτουργεί 82 παιδικούς σταθμούς σε 52 δημοτικές και 30 εγκαταστάσεις ιδιωτικές (ενοίκια από τα οποία θέλει να απαλλαγεί η δημοτική αρχή). Αν όχι όλες, οι περισσότερες ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις δεν είναι έτσι κι αλλιώς διαμορφωμένες για ΠΣ. Πράγματι είναι σε όροφο, χωρίς υποδομές για ΑμΕΑ ή σκάλες διαφυγής, δίχως πολλές και μεγάλες αίθουσες, βοηθητικούς χώρους. Ούτε πρόκειται οι ιδιώτες ιδιοκτήτες να αναλάβουν το κόστος διαμόρφωσης. Το ζήτημα της ακαταλληλότητας των κτιρίων είναι μεν υπαρκτό εδώ και καιρό, ωστόσο η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα για να το λύσει. Για παράδειγμα υπάρχουν σχέδια οικοδόμησης ΠΣ τουλάχιστον από το 1985, όλα έμειναν στα χαρτιά.

Θυμίζουμε επίσης ότι από το 2010 υπάρχει στο δήμο ολοκληρωμένη μελέτη για κατασκευή 25 προκάτ κτισμάτων σε ιδιόκτητα οικόπεδα που (αξιοποιώντας και τους δεκάδες μηχανικούς του δήμου) μπορεί να λύσουν άμεσα, με μικρό κόστος και σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα φιλοξενίας των παιδιών στην Αθήνα. Κυβερνήσεις και δημοτική αρχή δεν την υλοποιούν. Και τώρα πατά πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα για να προχωρήσει στο κλείσιμο σταθμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ