ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλήθος αντιδράσεων για το πρόγραμμα της «Coca Cola» στα σχολεία

Υπό το βάρος των αντιδράσεων κάποια σχολεία αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα

Αντιδράσεις έχουν ξεσηκωθεί απέναντι στην προσπάθεια της COCA - COLA 3Ε να εισβάλει στα σχολεία, με τις ευλογίες και τη συνεργασία Δήμων της Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας το οξύτατο πρόβλημα σχολικής στέγης. Θυμίζουμε ότι ως χορηγός, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η πολυεθνική οργάνωσε ένα πρόγραμμα που το βάφτισε «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ» και σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Ευόσμου - Κορδελιού, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Παύλου Μελά έστησε ένα διαγωνισμό μέσα από τον οποίο θα αναδειχθεί ένα από τα υποψήφια σχολεία που θα αναλάβει να επισκευάσει.

Αρχικά τα σχολεία που είχαν οριστεί να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ήταν 14. Η πρωτοβουλία της πολυεθνικής και των Δήμων προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, αλλά και των κομμουνιστών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους εμπλεκόμενους Δήμους. Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στα Δημοτικά Συμβούλια κατήγγειλαν τις δημοτικές αρχές ως πλασιέ της πολυεθνικής, απαίτησαν να διώξουν τις επιχειρήσεις από τα σχολεία και να διεκδικήσουν έκτακτη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των σχολείων.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των αντιδράσεων εκπαιδευτικών και γονέων, ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να αποσύρει από τη λίστα των υποψηφίων σχολείων το σχολικό συγκρότημα Νηπιαγωγείων 18ο, 74ο, 76ο και 99ο και Δημοτικών σχολείων 15ο και 69ο.

Στη συνέχεια, χτες, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, με επιστολή που έστειλε προς την COCA - COLA 3Ε δηλώνει ότι «δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε περαιτέρω» στο πρόγραμμα, καθώς όπως όψιμα και μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανακάλυψε ότι «κύρια και πρωταρχική επιδίωξή σας, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, είναι η δική σας προβολή - διαφήμιση και όχι η υλοποίηση επισκευαστικών - βελτιωτικών εργασιών σ' εκείνο το σχολείο που πραγματικά έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Εκρηκτική η κατάσταση με τη σίτιση

Μια υποκριτική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εξέδωσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση στις 18 Ιούνη, για τον «καθορισμό όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας για την παροχή δωρεάν σίτισης στους φοιτητές των ΑΕΙ». Κυριολεκτικά στον «αέρα» προσδιόρισε κάποια γενικά κριτήρια για τη σίτιση των φοιτητών (εισόδημα κ.ά.), ενώ έδωσε τη δυνατότητα στα ιδρύματα εάν δεν επαρκεί η χρηματοδότηση για το σύνολο των φοιτητών να μπουν κάποια άλλα κριτήρια (πολύτεκνοι κ.ά.).

Πρόκειται, κυριολεκτικά, για κενό γράμμα, αφού, όπως είναι γνωστό η σίτιση είναι κυριολεκτικά στον «αέρα» στα περισσότερα ιδρύματα, ενώ από Σεπτέμβρη μπορεί και να μην ξεκινήσει σε ορισμένα, λόγω των πενιχρών κονδυλίων. Υπενθυμίζουμε πως η πετσοκομμένη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων έχει εγκριθεί μέχρι το τέλος Ιούνη, ενώ η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας είχε εγκρίνει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για χρηματοδότηση μέχρι το τέλος Αυγούστου, που λήγουν οι θητείες των διοικήσεων.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο, ακόμα, ούτε για τη σίτιση, αλλά και γενικότερα για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Πάντως, η γενική κατεύθυνση του υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου, είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και ο νόμος - πλαίσιο θα εφαρμοστεί. Το Σάββατο αναμένεται να παραστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στη σύνοδο πρυτάνεων.

Η πραγματικότητα για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, για τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους καθηγητές είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτική. Η διεκδίκηση της σίτισης, αλλά και γενικότερα των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των ιδρυμάτων είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει.

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Από τις φετινές εκδηλώσεις του παραρτήματος Κέρκυρας του ΕΣΥΝ
Από τις φετινές εκδηλώσεις του παραρτήματος Κέρκυρας του ΕΣΥΝ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις φορέων ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με αφορμή την «Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών». Συγκεκριμένα:

  • Το Παράρτημα Κέρκυρας του ΕΣΥΝ συνεχίζει τις εκδηλώσεις του, στις 9.15 μ.μ. Σήμερα, Παρασκευή στην Πάνω Πλατεία συζήτηση με θέμα «Κρίση και ναρκωτικά» με τον Κώστα Αρβανίτη, δημοσιογράφο μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Αύριο, Σάββατο Κάτω Πλατεία 4μ.μ. - 8:30 μ.μ. παιδικό ποδοσφαιρικό τουρνουά και φιλικό παλαιμάχων ΑΟ Κέρκυρα - Ολύμπου. Κυριακή 1 Ιούλη «Τα μαγικά μαξιλαράκια» (θεατρικό του 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας).
  • Το παράρτημα Πάτρας του ΕΣΥΝ και ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος στην πλατεία Ελευθερίας (Προσφυγικά) συνδιοργανώνουν εκδήλωση αύριο, Σάββατο με χορευτικά και μουσικά σχήματα, στις 9 μ.μ., με χορούς απ' όλη την Ελλάδα και λαϊκό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα του Συνδέσμου. Την ίδια μέρα το παράρτημα Πάτρας στις 8.30 μ.μ., συνδιοργανώνει με τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Αγ. Διονυσίου στην πλατεία Νόρμαν εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών με μουσικά σχήματα & προβολή ταινίας.
  • Την Kυριακή 1 Ιούλη, στο Δημοτικό Στάδιο της Καισαριανής, στις 6 μ.μ., και με αφορμή την επέτειο για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ», οι Θεραπευτικές Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ», «ΠΛΕΥΣΗ», του «ΘΗΣΕΑ» και του «18 ΑΝΩ», διοργανώνουν ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά που εκτός από τα μέλη των Κοινοτήτων θα συμμετέχουν δημοσιογράφοι και ηθοποιοί. Με το τέλος του τουρνουά στο Σκοπευτήριο Καισαριανής (μπροστά στο κτίριο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης), στις 9 μ.μ., θα ακολουθήσει συναυλία με τα μουσικά συγκροτήματα της «Ατραπού» του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ και του «18 ΑΝΩ».
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΑΔΗΣ - ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία προκειμένου να διασφαλίσουν το δικαίωμα των παιδιών τους στη μόρφωση. Συγκεκριμένα, η Ενωση Συλλόγων Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης - Βυρτεμβέργης σε συνέχεια των ποικιλόμορφων αντιδράσεων που έχει διοργανώσει το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες κινητοποίηση στο Γενικό Προξενείο της Στουτγάρδης, ενάντια στο κλείσιμο των ελληνικών Λυκείων της Γερμανίας. Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4027/04-11-2011 προβλέπεται το κλείσιμο των ήδη υποβαθμισμένων ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, απαγορεύοντας τις εγγραφές στην Α' τάξη Λυκείου και τις μετεγγραφές. Οι γονείς επέδωσαν στο γενικό πρόξενο κ. Πάρτσο το κοινό ψήφισμα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών καθώς και μια ανοιχτή επιστολή Γερμανών εκπαιδευτικών.

Η Ενωση Συλλόγων απαιτεί δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση με αποκλειστικό φορέα το υπουργείο Παιδείας, τη συνέχιση της λειτουργίας των Λυκείων της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι αναφαίρετο το συνταγματικό δικαίωμα κάθε Ελληνα πολίτη στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ «ΑΠΟΠΛΟΥΣ»
Απειλείται με χρεοκοπία το Σεπτέμβρη

Με την απειλή του λουκέτου είναι αντιμέτωπα τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ), λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης, αλλά και του στρεβλού θεσμικού τους πλαισίου. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι σ' αυτά καλούνται να αντιμετωπίσουν όλο και περισσότερα και σύνθετα αιτήματα από τις τοπικές κοινωνίες, που πλέον το πρόβλημα των ναρκωτικών τις αγγίζει περισσότερο από ποτέ. Με λουκέτο το Σεπτέμβρη απειλείται και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κεφαλονιάς - Ιθάκης «Απόπλους» καθώς το ΚΠ δεν χρηματοδοτείται από το Δήμο Κεφαλονιάς και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση και την καταστατική υποχρέωση των άνω φορέων, ενώ εκκρεμούν τα υπέρογκα χρέη του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου ΔΣ του ΚΠ, ο οικονομικός προϋπολογισμός για το 2012 είναι 216.000 ευρώ! Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί περίπου 33.000 μέσω ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης - υπουργείου Εσωτερικών) και 45.000 από τον ΟΚΑΝΑ.

«Ο Δήμος Κεφαλονιάς "στραγγαλίζει" - αγνοώντας προκλητικά τον "Απόπλου"», είπε ο Διονύσης Γεωργόπουλος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κ-Ι, κατά τη διάρκεια του ΔΣ, συμπληρώνοντας ότι η πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί «αποκαλύπτεται ότι με μοχλό την αποκέντρωση, βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Ανεξάρτητοι Ελληνες - ΔΗΜΑΡ, οδηγούμαστε στο άνοιγμα σε ΜΚΟ και ιδιώτες όλων των δομών κοινωνικής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ